Početna » NOVOSTI » Društvo » Objavljena je gej mapa Evrope, evo na kojoj poziciji je Crna Gora

Objavljena je gej mapa Evrope, evo na kojoj poziciji je Crna Gora

Evropa se generalno smatra LGBT-frendli, odnosno prijateljski nastrojenom prema LGBT populaciji, mada se ne može reći da je u svim djelovima starog kontinenta tako. Godišnja lista jednakosti organizacije ILGA pokazuje gdje LGBT osobe uživaju najveća prava.

Položaj Srbije će mnoge iznenaditi, naročito ako se uporedi sa nekim razvijenijim zemljama Zapadne Evrope poput Italije.

Internacionalna lezbejska, gej, biseksualna i transeksualna asocijacija (ILGA) objavila je godišnji “indeks duge” koji prikazuje stanje prava, politika i praksi koje utiču na život LGBT pripadnika, odnosno na njihovu jednakost u društvu u 49 države Evrope. Na toj listi Crna Gora je u zlatnoj sredini, a čak je i među najbolje plasiranim od zemalja u regionu.

Malta na prvom mjestu

Na ovogodišnjoj listi na prvom mjestu je Malta sa 88 odsto jednakosti. Iz Malte nalaze se skandinavske zemlje koje tradicionalno imaju visok stepen poštovanja ljudskih prava. Norveška je na drugom mjestu sa 78 odsto, a najveći pad zabilježila je Švedska koja se na ovogodišnjoj listi nalazi na 12. mjestu.

Prije četri godine Švedska bila je na četvrtom mjestu na listi i najbolje plasirana među skandinavskim zemljama. Jedan od razloga za ovako drastičan pad je to što trans osobe prema tamošnjim zakonima i dalje moraju prvo hirurški da promijene pol da bi mogli da promijene ime u ličnim dokumentima, objasnio je portparol ILGA.

Top deset izgleda ovako:

  1. Malta (88 odsto)
  2. Norveška (78 odsto)
  3. Velika Britanija (76 odsto)
  4. Belgija (72 odsto)
  5. Francuska (71 odsto)
  6. Portugal (69 odsto)
  7. Finska (68 odsto)
  8. Danska (68 odsto)
  9. Španija (67 odsto)
  10. Holandija (64 odsto).

Na samom dnu tabele nalaze se Turska (9 odsto), Jermenija (7 odsto), Rusija (6 odsto) i Azerbejdžan (5 odsto).

Crna Gora među najboljima u regionu

Crna Gora se nalazi na 21.mjestu od 49 zemalja sa 39 odsto jednakosti. U odnosu na zemlje regiona, to je treći najbolji plasman.

Najbolje plasirana zemlja iz regiona je Hrvatska koja se nalazi na 11. mjestu iza Holandije, prve zemlje na svijetu koja je priznala istopolne brakove. Zatim slijedi Slovenija koja sa rezultatom 44 odsto zauzima 20. mjesto.

Iza naše zemlje nalaze se Albanija na 24. mjestu (33 odsto), Bosna i Hercegovina na 25. mjestu (31 odsto), Srbija na 28. mjestu liste od 49 zemalja sa 30 odsto jednakosti.

Jedina zemlja sa Balkana koje je niže plasirana od Srbije je Makedonija koja je zauzela 41. mjesto sa svega 16 odsto jednakosti.

www.cdm.me

Check Also

Najveća svjetska agencija za nekretnine počela sa poslovanjem i u Crnoj Gori

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Miodrag Kostić širi biznis u Crnoj Gori

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *