Šaranović po nečijem nalogu ubio Bećirovića? - Volim Podgoricu

Šaranović po nečijem nalogu ubio Bećirovića?

Epilog suđenja Marku Šaranoviću koji se tereti da je, 10. aprila 2011. godine, u Budvi, umišljajno i na podmukao način ubio biznismena Dragana Bećirovića biće poznat 9. juna za kada je zakazano izricanje presude. Sudija Višeg suda Predrag Tabaš juče je pozvao tužiteljku i branioce na davanje završnih riječi u postupku u kojem se osim Šaranoviću sudi i Milanu Bulatoviću zbog neprijavljivanja djela, piše Pobjeda.

Tužiteljka Suzana Milić bila je kategorična da je svim dokazima utvrđeno da je Šaranović počinio teško ubistvo, kako je to predstavljeno u optužnici. Prema njenim riječima, ubistvo Bećirovića izvršeno je na podmukao način i bilo je naručeno. Šaranović je, kako je istakla, postupao po nečijem nalogu.

Sa druge strane, branilac Šaranovića, advokat Branislav Lutovac naglasio je da njegov klijent nije učinio djelo koje mu se optužbom stavlja na teret. Lutovac je ocijenio da je optužba za teško ubistvo „pravni promašaj imajući u vidu utrvđeno činjenično stanje“.

Dokazi

Prema riječima Milić, odbrana okrivljenog da nema veze sa zločinom i da nije bio u Budvi 10. aprila neosnovana je i sračunata na izbjegavanja krivice.

“Da je on izvršilac ubistva, sa još nekoliko nepoznatih osoba, proizilazi iz odbrane okrivljenog Bulatovića i mjera tajnog nadzora. Bulatović je u istrazi ispričao da ga je mjesec prije ubistva, Šaranović pitao: „Da li ima nekoga ko je zainteresovan da prebije Bećirovića“. Bulatović je upozoravao Šaranovića da se ne bavi time. Na dan-dva prije ubistva, Šaranović je rekao Bulatoviću da je našao nekoga ko će to da uradi, a kada je čuo šta se desilo, povezao je sve to. Bulatović je saopštio da nije pitao Šaranovića ko je pucao u Bećirovića, on ili drugi momak, niti je želio da to zna”,  navela je tužiteljka Milić.

Objasnila je i da je izjava okrivljenog Bulatovića istinita a to, kako kaže, proizilazi iz tajno snimljenih razgovora.

“Šaranović nije imao telefonske razgovore na dan ubistva 10. aprila, jer je mobilni ostavio u stanu kod svog zeta Dragiše Vukašinovića. Šaranović je bio u Budvi 8. aprila radi provjere stanja na terenu, a imao je i telefonske pozive”,  kazala je tužiteljka.

Ona se u završnoj riječi osvrnula i na optužbe koje se stavljaju Bulatoviću na teret.

“Okrivljeni Bulatović je znao da je Šaranović počinilac ubistva, ali ga nije prijavio”,  navela je Milić.

Zatražila je da Bulatovića i Šaranovića vijeće osudi u skladu sa zakonom.

Stav odbrane

Advokat Lutovac u, završnoj riječi, kazao je da je jasno da nijedna tvrdnja u optužnice nije dokazana, ni personalnim, niti materijalnim dokazima.

“U optužnici stoji da je moj branjenik zajedno sa NN licem, ili više njih, umišljajno i na podmukao način lišio života Dragana Bećirović. Druga lica se pominju samo iz jednog razloga da bi se opravdalo postojanje B krvne grupe, koja je nađena na licu mjesta, a koja ne pripada ni oštećenom, ni optuženima. Ostaje nejasno na osnovu kojih dokaza Tužilaštvo tvrdi da je bilo više lica”,  kazao je Lutovac.

On je dodao da kvalifikacija ubistvo na podmukao način ne može da opstane jer je, kako je objasnio, potrebno da izvršilac iskaže posebnu prefriganost koja se ogleda u prikrivenom potajnom načinu preduzimanja radnje izvršenja.

“To bi bilo ubistvo iz zasjede, ubistvo na spavanju. U ovom slučaju nije bilo ubistvo iz zasjede”,  kazao je Lutovac.

U predmetu, kako navodi, ne postoji ni jedan personalni niti materijalni neposredni direktni dokaz protiv mog branjenika.

“Ono što postoji možemo nazvati udaljenim indicijama, a ne dokazima. Ovaj predmet jedinstven je po tome što su se dokazi koje je predložilo Tužilaštvo pokazali kao najbolji dokazi odbrane”,  rekao je Lutovac.

U postupku, prema stavu odbrane, nije utvrđeno da je kod Šaranovića postojao „bilo kakav motiv za izvršenje krivičnog djela“.

“Ubijenog nije poznavao, niti sa njim imao bilo kavih privatnih ili poslovnih odnosa. Koristoljblje kao motiv mu se optužnicom ne stavlja na teret, što bi bilo deplasirano s obzirom na milionsku vrijednost nekretnina koje posjeduje njegov otac. Iz toga je evidentno da motiv kod mog branjenika ne postoji”,  zaključio je Lutovac.

On je zatražio da se njegovom klijentu izrekne oslobađajuća presuda.

„Bećirović ubijen iz zasjede”

Zastupnik porodice Bećirović, advokat Rajko Danilović saopštio je da je nepoznata osoba angažovala Šaranovića za ubistvo Dragana Bećirovića.

“Šaranović je tražio osobe koje bi mu pomogle u izvršenju krivičnog djela. To se potvrđuje iskazom drugooptuženog Milana Bulatovića, kome se Šaranović prvi obratio i tražio njegovo učešće za napad na Dragana Bećirovića. I svjedok Bojan Krstajić potvrdio je da je optuženi Šaranović tragao za pomagačima kako bi izvršio krivično djelo. On je sa, za sada nepoznatom osobom, ili više njih pripremio zasjedu Bećiroviću, koji nije očekivao napad. Prišli su mu, uhvatili ga za ruke kako bi ga spriječili da bježi, i tom prilikom Šaranović je pucao iz pištolja nepoznate marke i na podmukao način ga lišio života čime je počinio teško ubistvo”,  kazao je Danilović.

Advokatica Gordana Loznalijević-Danilović takođe je istakla da je optužnica potvrđena predstavljenim dokazima izjavom okrivljenog Bulatovića i mjerama tajnog nadzora.

“Za rasvjetljavanje krivičnog djela teško ubistvo poseban značaj imale su mjere tajnog nadzora iz čije analize sadržaja jasno proizilazi da Šaranović i Bulatović pričaju o ubistvu Bećirovića. Bulatović u više navrata saopštava da neće da odgovara za to djelo. Iz tih razgovara jasno proizilazi da je Bulatović znao da je teško ubistvo izvršio optuženi Šaranović, ali krivično djelo nije prijavio”,  kazala je Loznalijević-Danilović.

Zastarjelo gonjenje

Advokat Marko Radović branilac Milana Bulatovića, optuženog za neprijavljivanje krivičnog djela ubistva Dragana Bećirovića, predložio je sudu da donese presudu kojom se optužba odbija.

“Nastupila je apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja 10. aprila 2017, odnosno šest godina od dana izvršenja krivičnog djela”,  kazao je Radović.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com