NOVAKA OPTUŽILI DA UVODI SEKTU U ŠKOLE! - Volim Podgoricu

NOVAKA OPTUŽILI DA UVODI SEKTU U ŠKOLE!

Roditelji đaka OŠ “Stevan Sinđelić” iz Beograda uznemirili su se zato što su im djeca, bez njihovog znanja, uz zvuke gonga učila da meditiraju.

Po društvenim mrežama, pa i medijima, počele su da se šire glasine kako je riječ o sekti koju je u srpske škole doveo Novak Đoković.

Iz škola koje su uključene u program, iz Fondacije Novaka Đokovića, ali i iz Ministarstva prosvjete oštro demantuju da je riječ o bilo kakvoj sekti, već o akreditovanom programu “Majnd ap” (Mind up) koji fondacija slavnog tenisera, uz podršku Ministarstva, organizuje u nekoliko škola i vrtića širom Srbije.

Propust škole bio je, svakako, što nije zatražila saglasnost roditelja.

Marija Karić, majka učenice drugog razreda ove škole, potvrdila je da škola nije tražila saglasnost, ali ona ipak vjeruje da nema razloga za paniku.

– Ma kakva sekta, to su gluposti – kaže Marija Karić. – Novakova fondacija finansira učenje kineskog jezika u našoj školi, pa se i taj program odvijao na časovima kineskog. Ne vidim u tome ništa sporno. I meditacija i gong su dio kineske kulture, pa su vjerovatno u tu svrhu i upotrebljeni, prenose Novosti mišljenje jednog od roditelja koji je, očigledno, slabo upoznat kako sa kineskom kulturom i tradicijom, tako i sa Majnd ap programom, koji u sebi ne sadrži ni tragove orijentalne kulture.

Prema riječima Gorane Džudže Jakovljević, projektnog menadžera Novak Đoković fondacije, projekat Majnd ap počeli su da primjenjuju 2015. godine u Srbiji. Na njegovoj izradi u Velikoj Britaniji radilo je više od 30 doktora nauka i u svijetu je, navodno, dao odlične rezultate.

– Programom djeca i mladi poboljšavaju aktivnost na času, koncentraciju, olakšavaju uspostavljanje radne navike, a sve aktivnosti su zabavne, kreativne i kratke. Takođe Majnd ap ima velike rezultate u smanjenju vršnjačkog nasilja. U programu je pet škola i pet vrtića i svi su bili u obavezi da detaljno upoznaju roditelje sa svim informacijama. Program nije obavezan. Nakon godinu dana učitelji i vaspitači su primijetili da su djeca koncentrisanija na učenje, da bolje sarađuju i da u grupama i razredima vlada pozitivnija atmosfera.

I u Ministarstvu prosvjete potvrđeno je da je riječ o programu koji je akreditovan u vrijeme mandata prethodnog ministra, te da se nalazi na listi besplatnih seminara za prosvjetne radnike.

– U pilot-projektu učestvovale su četiri škole i četiri predškolske ustanove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Opovu – kažu u Ministarstvu prosvete.

– Naravno, ukoliko se nastavnici u radu sa učenicima odluče da primjenjuju nove metode koje su dio ovog programa, u skladu sa propisanom autonomijom, škola je obavezna da ima pisanu saglasnost savjeta roditelja i odluku školskog odbora, kao i da obavijesti sve roditelje.

Iz ministarstva poručuju i da će, ako bude bilo dokaza o neadekvatnoj primjeni i efektima programa, revidirati njegovu opravdanost.

Izvor: Novosti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com