Vještak: Sepsu trebalo da prijave iz KCCG - Volim Podgoricu

Vještak: Sepsu trebalo da prijave iz KCCG

Vještakinja sudske medicine dr Tatjana Atanasijević kazala je da pedijatrica bjelopoljske bolnice Jela Cimbaljević nije bila dužna da prijavi sumnju na neonatalnu sepsu, već je to bila obaveza ljekara Kliničkog centra –  gdje je sepsa potvrđena kao konačna dijagnoza.

To je izjavila u Višem sudu u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima optuženim za infekciju pet beba od kojih je jedna premiula novembra 2014.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Cimbaljević odgovara zbog neprijavljivanja sumnje na neonatalnu sepsu.

Državna tužiteljka Ljubinka Madžgalj prigovorila izjavi ljekara Sudsko medicinskog odbora iz Beograda – da se po Pravilniku o prijavljivanju zaraznih bolesti sumnja na sepsu ne prijavljuje…

Branilac Cimbaljevićeve, advokat Kasim Dizdarević kazao je da su vještaci u potpunosti opovrgli navode optužnice protiv nje i konstatovao da su  tužioci time trebali da se pozabave prije  podizanja optužnice.

Ljekari SMO ponovili su da su ljekari Ginekološko – akušerskog odjeljenja bili dužni da trudnicama prije porođaja rade analizu vaginalnog brisa.

Puletić, kojeg optužnica tereti  da nije naložio uzimanje briseva, rekao je  da u Crnoj Gori ta praksa ne postoji.

U nalazu SMO piše  da je smrt bebe Knežević nastala zbog infekcije neonatalne sepse uzrokovane bakterijom – bacillus species i da su bebe zaražene na Ginekološko – akušerskom odjeljenju.

Dr Atanasijević je istakla da se formulacija “sepsa kao opasna zarazna bolest” odnosi samo na onog ko oboli i nema opasnosti po širenje u okolini kao što je to slučaj sa kolerom, kugom i drugim sličnim bolestima.

U nalazu SMO navodi se da se u bjelopoljskoj bolnici radilo o epidemijii sepse.

Suđenje se nastavlja 8. juna.

(Vijesti)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com