PODGORICA: Evo za kada su majke sa troje i više djece najavile protest - Volim Podgoricu

PODGORICA: Evo za kada su majke sa troje i više djece najavile protest

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece zakazale su protest za utorak 23. maj u 17 časova ispred Skupštine Crne Gore, navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora majki korisnica naknada koje potpisuje Željka Savković.

“Majke korisnice naknada već puna tri mjeseca pokusavaju da odbrane svoje doživotno stečeno pravo koje im je ugroženo. Svi oni koji su poremetili mir majki, koje su se ni krive ni dužne našle u ovakvoj situaciji, snosiće odgovornost. Vlada i Ustavni sud Crne Gore pokušavaju da nađu izlaz iz situacije u koju su se sami zapetljali. Nećemo dozvoliti da vrše kategorizaciju majki i da opet majke vrate na ranije penzije, majke sa ZZZ ostave bez centa, a majkama iz radnog odnosa daju neke minimalne naknade. Nase doživotno stečeno pravo ne damo. Hoćemo svoj mir i zbog toga što su ga i tek kako poremetili tražićemo njihove ostavke. Pozivamo sve koji se osjećaju kao mi, sve NVO, sindikate, političke partije sa svojim članstvom, da nam pomognu da odbranimo zakon o doživotno stečenom pravu, a samim tim i državu Crnu Goru”, ističe se u saopštenju.

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece protestovale su od 2. do 27. marta zbog odluke države da smanji naknade. Desetak dana, 33 žene su protestovale i glađu.

Naknade za majke su uvedene Dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz jula, 2015, i iznosile su 70, odnosno 40 odsto prosječne zarade. Dodatno, naknade su tim zakonom bile definisane kao „doživotne“.

Skupština je krajem 2016. usvojila Izmjene i dopune Zakona, izbrisan je termin „doživotne“, te definisan fiksan iznos naknada, koje su umanjene za 21, odnosno 25 odsto – sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

Ustavni sud je donio odluku da su Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjene naknade majkama, u skladu su sa Ustavom.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com