Marković: Ne želimo distancu s Rusijom - Volim Podgoricu

Marković: Ne želimo distancu s Rusijom

Premijer Duško Marković rekao je da politička distanca s Rusijom nije opredjeljenje crnogorske Vlade, prenosi portal RTCG.

Opoziciji je poručio da ponavljanja izbora ne može i neće biti, te da se, ako žele da razgovaraju o novim izborima, moraju vratiti u parlament.

Ocijenio je da je Crna Gora u 11 godina državne nezavisnosti ostvarila tri cilja, od kojih je najveći članstvo u NATO alijansi.

Marković je, gostujući u emisiji “Odgovoran odgovor” na Radiju Crne Gore, EU intergracije izdvojio kao drugi veliki cilj, dok je kao treći, po mišljenju premijera, izgradnja autoputa.

Premijer je rekao i da nije naše opredjeljenje da sa Rusijom imamo političku distancu.

“Mi smo golgotu prošli do onog što su stavovi Rusija povodom članstva u NATO, to je rezultiralo uplitanjem u naše političke procese. Nećemo uraditi ništa da pogoršamo odnose”, poručio je Markovć.

Marković je rekao da će Crna Gora, članstvom u NATO, imati priliku da aktivno debatuje o odlukama koja će opredjeljivati budućnost svijeta. Istakao je da očekuje i velike benefite od učlanjenja u Alijansu.

“Ova nedjelja i 10 dana juna će biti istorijske za Crnu Goru u svakom smislu”, rekao je Marković.

Ocijenio je da postoji značajan broj građana koji se protive članstvu u NATO iz istorijskih razloga, navodeći da je “sada vrijeme da se svi okrenemo onome od čega ćemo svi imati koristi – i pojedinac i država”.

Kad je riječ o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Marković je rekao da politički otpor i razlike proizilaze iz temeljnog opredjeljenja prema budućnosti Crne Gore, a koji se, prije svega tiču, članstva u NATO i EU.

Marković očekuje da će se tenzije nastaviti i nakon ulaska u NATO, uz poruku da ne može biti ponavljanja izbora u Crnoj Gori.

“Ponavljanja izbora ne može biti, niti će biti. Izbore je priznala međunarodna zajednica. Ako žele da razgovaraju o novima izborima, onda moraju da se vrate u parlament”, poruka je premijera Markovića, navodeći da ne smijesmo dozvoliti urušavanje političkog sistema.

Crna Gora predvodnik integracija

Kad je riječ o Evropskoj uniji, Marković je ocijenio da je Crna Gora predvodnik evropskih integracija.

“Danas se od Crne Gore očekuje da rješava probleme, zato smo danas pozvani da damo savjet kako se kritične situacije mogu rješavati”, istakao je Marković.

Premijer je rekao da Crna Gora nema dilema kad je riječ o EU, te da želimo da postanemo članica Evropske unije.

“Mi od toga nećemo odustati kako god izgledala Evropska unija u narednih pet godina”, istakao je Marković, uz konstataciju da EU dobija na svom kredibilitetu, te da nema razloga za zabrinutost.

Pustiti institucije da rade svoj posao

Premijer je, kad je riječ o dešavanjima 16. oktobra, rekao da je proces u toku, te da je on važan kako bi se poslala poruka da niko nikad više ne može i ne smije nešto da uradi protiv svoje državu, pripremajući terorističke aktivnosti koje bi uništile naš demokratski razvoj.

“Vjerujem da pravosuđe ima kapacitet da odgovori tom izazovu. Očekujem saradnju Rusije po pitanju izručenja Ananija Nikić. Ako to ne urade, to je njihov odgovor na vladavinu prava”, istakao je Marković.

Govoreći o slučaju Marović, premijer Marković je rekao da su sudski organi i institucije u Crnoj Gori završile svoj dio posla, očekujući da bi Marović trebalo sam da se prijavi na izdržavanje kazne.

Javni dug 2,4 milijarde eura

Marković je rekao da državni dug sada na nivou 2,4 milijarde eura, odnosno u procentima 64 odsto.

“Javni dug je nešto veći, jer podrazumijeva i dug opština. U 2016. on je bio dvije i po milijarde eura”, saopštio je Marković, uz podsjećanje da je nova Vlada krenula u rješavanje budžetskog deficita.

Ponovio je da je cilj da Crna Gora u 2019-oj godini postigne budžetski suficit, i početak trenda pada javnog duga, što će, osim NATO, EU i gradnje autoputa, biti četvrti važan cilj naše države.

Premijer je optimista i kad je riječ o rokovima za izgradnju autoputa, navodeći kako napreduju radovi i na izgradnji turističkih kompleksa Luštica i Portonovi.

U slučaju privatizacije Luke Bar, premijer je rekao da se ne smije napraviti greška, te da je privatizacija potrebna, s mnogo većom cijenom, nego što je sada.

“Luka nema samo finansijski, nego i bezbjednosni značaj”, kazao je Marković.

Portal RTCG

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com