Nikad niži vodostaj Bojane: Ribari strahuju da rukavac ne presuši - Volim Podgoricu

Nikad niži vodostaj Bojane: Ribari strahuju da rukavac ne presuši

Ulcinjski ribari strahuju da bi suša tokom ljeta mogla da ugrozi plovnost desnim rukavcem kojim se Bojane uliva u more, jer je rijeka na tom mjestu široka svega tridesetak metara.

Tvrde da i sada moraju strogo da se drže desne strane rukavca, jer jedino u tom dijelu postoji dubina za gaz čamaca, i da ušće Bojane nikada nije bilo uže u ovo doba godina.

“Navikli smo da je ovako ušće u septembru ili oktobru, uglavnom poslije ljeta i sušnog perioda. A to nam tek dolazi i bojimo se da se obale ne spoje”, ispričao je “Vijestima” ribar sa Bojane.

Ribari kažu da se drže lijeve strane rukavca kada se vraćaju sa mora, ali da su u problemu kada počnu veći talasi.

Vlasnik najstarijeg ribljeg restorana na Adi Bojani Miško Leković tvrdi da će uprkos niskom vodostaju Bojana i dalje oticati u more.

“Ušće se neće zatvoriti iako Bojana nikad do sada nije bila ovako spora u ovo doba godine. Razlog za to je slabiji dotok vode iz Drima”.

Ukoliko ne bude dovoljno dubine za gaz, ribari će imati dvije mogućnosti – da barke vežu na drugim mjestima duž obale, ili da u lov idu lijevim rukavcem. U oba slučaja, troškovi bi bili mnogo veći, tvrde ribari.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com