Veličanstveno ludilo na sceni - Volim Podgoricu

Veličanstveno ludilo na sceni

Na manjoj komornoj sceni Studio CNP-a u Podgorici ovog kasnog proljeća igraju se zanimljive predstave, u trajanju od  jednog  nastavnog sata. Logično, jer je riječ o studijskim predstavama mlađe generacije studenata, apsolvenata ili već afirmiranih  imena umjetnika s Pozorišne akademije na Cetinju, s  različih odsjeka i predmeta. Prilika da se vidi koliko je najmlađa generacija umjetnika u nastajanju ovladala scenskim govorom, pokretom,  gestualnim i  dramskim izrazom. No nisu samo oni sudionici teatarskih ogleda. Nerijetko su ojačani i iskusnijom glumačkom podrškom.

Ovoga puta nas je zainteresovala predstava  koja se gleda na dušak, bez pauze, dva  puna sata. To je “Otvoren kraj” autorice  dramskog predloška Jovane Bojović u režiji Petra Pejakovića i izvedbi četvoro glumaca. Troje u podjeli pripadaju mlađoj generaciji – Julija Milačić, Aleksandar Gavranić i Filip Đuretić, a četvrti je doajen crnogorskog glumišta Gojko Burzanović.

Na sceni koja je haotični provizorij Doma, ili onoga što je od njega ostalo, izmjenjuju se  najprije dramski nalozi i dijalozi Oca sa sinom Povratnikom. Iz rata. Zatim slijedi dramska radnja koja je donekle predvidiva. Mlađi brat arhitekt bez posla i na rubu rastrojstva i njegova žena,  milosrdna i okrutna, u svojstvu  iscjeliteljice i spasiteljice koja radi među otvorenima. Povratak čovjeka, brata iz rata, unosi novi nemir u stare nezacijeljene rane drame obitelji.

Predstavi koja svojim oneobičenjima – u koreografiji i glazbi, pjesmi i plesu ali najviše tijelom i dikcijom glumaca,  upotrebom datog i banalnog dnevnosti, dakle malograđanskih zaglušenja, pokušava riješiti enigmu balade zajedničkim imeniteljem tragedije. Na njih  predstava sluti najprije  kroz nedokučena, tajanstvena i neostvarena čuvstva  mladaca koji žive svoje  promašene živote, ideje i ideale, živote suvišnh ljudi.  Među njima kao drhtava vertikala stoji lik Oca. U svojoj prividnoj konfuziji, komičan je ali sabran.

Tonovi njihovih izlišnosti  kazivani su različitim  umjetničkim jezicima.

Najprije su dramski izgovoreni  ili prećutani. Ne samo jezikom i tijelom, bićem glumca. Iskazani su i bukom pomicanja namještaja, izvrnutom upotrebom klišea, izvrsnim dramskim obratima,  korišćenjem scene kao poprišta buke i izvorišta milosti, plesom i pjesmom koji potvrđuju ili negiraju društvene prepreke. Balada obitelji završava Andrejevim saoubistvom. Ono je iskazano  i drastično i satirično. Otvaranjem i zatvaranjem vrata ormara. Bubnjevi benda glazbenika zamjenjuje uže, a suosjećanja bližnjih završavaju u okviru za sliku pokojnika u koju se postavlja glumac sam. Otvoreni ishod  i nije otvoren  koliko  je očekivan. Mlada žena napušta svijet muškaraca, svekra i djevera, odlazeći na neki seminar. Čime pridonosi  razrješenju ove  duboko protivurječne  priče o ljubavi i smrti.  Ali i društvene kritike i satire.  Proizvedene su  najjačim sredstvom  glumačkog umijeća: ironijom.   Preplićući  nesvjesno s osviještenim,   režijska ruka kao da izbjegava katarzu. I  postiže nešto više: muk  nemoći.
Posebne  pohvale mlađem glumcu Filipu Đuretiću u ulozi Andreja. Njegova možda najteža rola koncipirana  i  igrana  u maniru  najbolje scenske ruskosti,  u duhu dostojevskijevske čuvstvenosti i čehovljevske  sublimacije, nevidljive  a prisutne,  sjajnim ludilom makar je načas zasjenila troje izvrsnih  što mu stoje uz bok u ovoj crnoj, komornoj drami.

Bijeg u prošlo i tradicionalno

Drastični stil u jeziku, pokretu, izmjeni visine tenzije među protagonistima sluti spočetka  ne samo na  svršetak porodične priče već i na zaplet koji  se ubrzano kreće  prema rubovima tragedije: kratke scenske  dramske sekvencije, česta izmjena mizanscene i kostima, frenetilna dikcija,  sudari melanholičnog i apatičnog  s histeričnim i bučnim osobne drame, prizori lirske kantilene bračnih i “incestnih” dodira, dvojnički susreti dvojice braće i otvoreni sukobi zbog ne/izvršenog preljuba,  figura oca koja umiče karikaturalnosti balansirajući između odgovornosti i  bijega u prošlo i
tradicionalno kao jedinog uporišta, aporije anarhističke fantazije mladaca  s dnevno-političkom pornografijom i gotovo eksplicitnim erotskim scenama, jezik ulice i pank-generacije  pomiješan i reduciran humorom i  lokalnim  govorima sredine, znatan su izazov publici i poziv da se odredi prema ovoj u osnovi fragilnoj predstavi.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com