Lidera DF-a nema na optuženičkoj klupi, Dikić tvrdi da ih ne poznaje (VIDEO) - Volim Podgoricu

Lidera DF-a nema na optuženičkoj klupi, Dikić tvrdi da ih ne poznaje (VIDEO)

U Višem sudu u Podgorici, uz jake mjere obezbjeđenja gdje su raspoređeni policajci sa dugim cijevima, danas je održano novo ročište za kontrolu i potvrđivanje optužnice okrivljenima u slučaju pokušaja terorizma 16. oktobra prošle godine. Prethodno ročište predsjednik vijeća Dragoje Jović odgodio je na zahtjev advokata optuženih kako bi se upoznali sa obimnim materijalom sadržanim u spisima predmeta.

Kako javlja novinar CdM-a, na optuženičkoj klupi nijesu bili funkcioneri DF-a Milan Knežević, Andrija Mandić i njegov vozač Mihailo Čađenović.

Iako im je, kako je kazao sudija Jović, uredno dostavljena pozivnica, oni nijesu došli. Čađenović je zatražio da ne dolazi na suđenje, što mu je sud i odobrio.

Tužilac Saša Čađenović je pročitao optužnicu u kojoj je naveo da tužilaštvo posjeduje i dokaze i iskaze svjedoka saradnika za optužbu.

Kako je naveo, na čelu kriminalne organizacije koja je planirala da destabilizuje Crnu Goru, izazove krvoproliće i nasilno preuzme vlast, bili su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov. Njima se na teret stavlja krivično djelo terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Osim njih, na spisku optužnih su funkcioneri DF-a Milan Knežević, Andrija Mandić, njegov vozač Mihailo Čađenović, zatim Bratislav Dikić, Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, koji se sumnjiče da su pomagali organizatorima, ali i da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Advokati odbrane: Priča bez dokaza

Advokati odbrane i optuženi negirali su navode iz optužnice i poručili da je treba odbaciti ili vratiti na doradu Tužilaštvu zbog nedostaka dokaza.

Iako lider NOVE Andrija Mandić nije bio danas na optuženičkoj klupi, tu su bila njegova tri advokata – Nikola Medojević, Nikola Bulatović i Miroje Jovanović.

Oni su kategorički odbacili sve navode iz optužnice i istakli da ona ima značajne tehničke nedostatke.

“Optužnica je podignuta bez ikakvih dokaza i sa aspekta odbrane smiješno je čak i razgovarati o njoj. Ono što je u optužnici predloženo kao dokaz ustvari ukazuje na nedostatak dokaza tako da predlažem da se optužnica protiv Andrije Mandića odbaci”, rekao je advokat Medojević.

Advokat Bulatović je naglasio da u optužnici postoje ozbiljni nedostaci.

“Ne postoji nikav dokaz da prvovoptuženi formalno-pravno uopšte postoje. Za Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova ne postoji ni matični broj, ni mjesto prebivališta, niti bilo koji zvanični dokument. Što se tiče kopije pasoša Šišmakova koja je uzeta sa sajta ruske ambasade u Poljskoj, to je sa stanovišta prava isto kao i ništa”, rekao je Bulatović.

Advokat Jovanović je naglasio da se u optužnici pojavljuju i Aleksandar Sinđelić i Saša Sinđelić tako da je “nejasno ko je svjedok saradnik”.

“Nejasno je ko je u optužnici Saša, a ko Aleksandar. Tako da to treba izuzeti iz optužnice”, rekao je Jovanović. On je ukazao na više nedostaka optužnice koje je dostavio sudu.

Advokat Milana Kneževića, Goran Rodić je istakao da tužilaštvo ima “priču bez dokaza”.

“Javnost se spinuje i ne poštuje se prtepostavka nevinosti. Ovim ljudima je već presuđeno. Optužnica ima miris politike i u njoj ne postoji nikakav materijalni dokaz niti izjava svjedoka da je moj klijent Knežević bio umiješan u ono što mu se stavlja na teret”, rekao Rodić.

Advokati Vladimira Popova i Eduarda Šišmakova, Zorica Drašković i Radonja Vuksanović takođe su odbacili optužbe koje se stavljaju na teret njihovim klijentima, ističući da za njih ne postoje dokazi i da se optužnica povuče ili vrati na doradu Tužilaštvu.

 

Krivicu su takođe negirali i optuženi Kristina Hristić, Srboljub Đorđević, Branka Milić, Milan Dušić i Dragan Maksić.

“Optužnicu odbacujem od prve do posljednje riječi. Ne znam ni zašto sam ovdje, uskraćena su mi elementarna ljudska prava”, poručila je Milić.

Dikić: Ja sam žrtva

Bratislav Dikić je u obraćanju sudu rekao da je “on žrtva u ovom predmetu”.

“Smatram da je optužnica protiv mene iskonstruisana i nezakonita. Nisam učestvovao ni u jednoj radnji koja mi se stavlja na teret “, rekao je Dikić.

Navodi da je on član kriminalne organizacije su, naglašava Dikić, proizvoljni i neutemeljeni.

“Ne znam ni ko je bio organizator, niti sam imao kontakt sa bilo kim ko se pominje u optužnici”, rekao je Dikić.

Tvrdi i da je upoznao Sinđelića 1. oktobra 2016., te da od optuženih zna samo još Hristinu Ristić.

Takođe je istakao da ne poznaje ni Slavka i Ananija Nikića.

Kaže da je trebao da dođe 16. oktobra u Crnu Goru da da podršku srpskoj zajednici, ali ne da radi bilo kakvu kriminalnu radnju.

“Odlučio sam da dođem u Crnu Goru kao pripadnik patriotskog udruženja. Nijesam nikoga zvao, niti planirao da vodim bilo kakvu grupu. Mislim da je meni povrijeđena presumpcija nevinosti”, rekao je Dikić, ističući da ne poznaje nikoga od političara iz DF-a.

Dikićev advokat Milan Petrović kazao je da protiv njegovog klijenta ne postoji nijedan validan dokaz, kao i da, Dikić nije poznavao nikoga od optuženih osim Sinđelića.

Petrović je insistirao da se u zapisnik unese da je “izlaganje njegovog klijenta bilo prekidano od strane sudije kao i da je njegov klijent bio ometan gestikulacijom tužioca”.

Optužnica na 129 strana

Optužni akt protiv okrivljenih napisan je na 129 strana, predloženo je saslušanje jedanaest svjedoka, a u ovaj dokument uvršteno je i već devet pravosnažnih presuda. Ukoliko optužnica bude potvrđena, Tužilaštvo je najavilo, tokom sudskog postupka, prezentovanje čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena mjerama tajnog nadzora.Izvještaj o vještačenju telefonske komunikacije, dokumentacije iz zaplijenjenih kompjutera, korišćenja društvenih mreža i druge internet komunikacije sadržan je u materijalu na više od 600 stranica.

Ukoliko optužnica bude potvrđena i dođe do sudskog postupka, biće razmotrene tehničke mogućnosti za direktan TV prenos iz sudnice. U svakom slučaju, transparentnost eventualnog suđenja biće obezbijeđena, kako je u nekoliko navrata i najavljivala predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com