Mančester Junajted osvojio Ligu Evrope - Volim Podgoricu

Mančester Junajted osvojio Ligu Evrope

U posljednjih 90 minuta, Mančester junajted ne samo da je spasao sezonu, već je učinio i jednom od najboljih u posljednjih nekoliko godina, najboljom od kada je klub napustio Aleks Ferguson.

„Đavoli“ su osvojili Ligu Evrope, jedini trofej koji im je nedostajao, pobjedom nad Ajaksom u finalu u Stokholmu 2:0, čime su obezbijedili direktan plasman u Ligu šampiona naredne sezone.

Srećnim golom Pola Pogba i spretnom reakcijom Henrika Mhitarjana, Junajted je napravio razliku u odnosu na mladi tim Ajaksa, koji je pokazao talenat i potencijal, ali koji nije mogao da rezultatski nadvisi ekipu Žozea Murinja.

Junajted je odigrao pravu takmičarsku utakmicu, ne dozvolivši protivniku da ozbiljnije ugrozi gol.

Nisu „đavoli“ atraktivni za gledanje, nije to igra u duhu slavnog Junajteda, ali cilj je opravdao sredstvo, kao što se stalno događa kada se Murinjo bori za trofej.

Portugalac je osvojio četvrti evropski trofej u karijeri, drugi u ovom takmičenju, pokazavši da je ekspert za finala – njegovi timovi, Porto, Inter i sada Mančester junajted, ostvarili su stopostotan učinak u finalnim mečevima.

Tok meča

Minuti za Vejna Runija, možda i posljednji u dresu Junajteda.

Kapitenska traka je na njegovoj ruci, on će podići pehar pobjednika Lige Evrope.

87. minutu – prva prava šansa za Ajaks završena je traljavim udarcem Klasena. Prethodno je Lingard na drugoj strani imao otvoren put ka golu, ali ga je zaustavio sjajni Kolumbijac Davinson Sančes, vjerovatno budući igrač Reala.

Curi vrijeme za Ajaks, koji do sada nije uspio ni da priprijeti Romeru. Junajted je blindirao prilaze golu…

Trener Ajaksa Peter Boš napravio je prvu izmjenu – danskog super-talenta Kaspera Dolberga, koga su Smoling i Blind potpuno zaustavili, zamijenio je 20-godišnji Brazilac Neres.

Nakon drugog gola, Junajted je “zaključao” utakmicu, potpuno je umrtvio.

Nije uživanje gledati Murinjov tim, ali cilj opravdava sredstvo u ovom slučaju.

48. minut – Junajted je blizu trofeja u Ligi Evrope – Henrik Mhitarjan se sjajno snašao na petercu, nakon kornera i pokušaja Smolinga, i poslao loptu iznad glave golmana Ajaksa.

 

Počelo je drugo poluvrijeme.

Srećnim golom Pola Pogbe, Mančester junajted vodi protiv Ajaksa na poluvremenu finala Lige Evrope.

“Đavoli” su u prvih 45 minuta prepustili posjed lopte protivniku, koji, međutim, nije imao mnogo opasnih situacija pred golom Romera.

Očekuje se da će isti scenario biti i u nastavku meča, ali Junajted je mnogo puta ove sezone prokockao minimalno vođstvo u situacijama kada je izgledalo da kontroliše meč.

Ajaks nije bez šansi…

 

Mančester kontroliše situaciju na terenu, igra onako kako je planirao Žoze Murinjo. Malo prostora imaju mladi igrači Ajaksa…

Pol Pogba je postao treći francuski fudbaler, koji je postigao gol u evropskim finalima u 21. vijeku – strijelci su prije njega bili Zinedin Zidan (Real) 2002. u Ligi šampiona i Kevin Gameiro (Sevilja) prošle godine u Ligi Evrope.

24. minut – šansa za Junajted. Sjajni Valensija probio je po desnoj strani, tukao iskosa sa 12-13 metara, dobro je postavljen Onana.

18. minut – vodi Junajted. Dobra akcija paralelno sa ivicom šesnaesterca, Pogba je dobio prostor za šut, lopta zakačila Sančesa i prevarila golmana Onanu.

 

Oslobodio se Ajaks blagog pritiska, a možda i treme – holandski tim je duže sa loptom u nogama, a uputio je i prvi šut ka golu.

Traoreov udarac bio je lak plijen za Romera.

Mančester je bolje počeo.

Dobru akciju izveli su Pogba i Mata, a Felaini zamalo zakasnio na centaršut Španca.

Nema uzbuđenja u prvih pet minuta, u sjajnoj atmosferi dvije navijačke grupe.

Utakmica je počela.

 

Prvi evropski trofej biće dodijeljen večeras – u finalu Lige Evrope u Stokholmu se sastaju dva kultna kluba Mančester junajted i Ajaks.

U specifičnoj atmosferi održava se finale, nakon tragedije koja se dogodila preksinoć u Mančesteru.

Igrači “đavola” nosiće crni flor, meč će početi minutom ćutanja, prvi put se dogodilo da se ne održi zvanična pres-konferencija uoči tako važnog duela…

Za Junajted posebna utakmica i u takmičarskom smislu, jer bi samo pobjedom gigant sa “Old traforda” došao do Lige šampiona.

Cijela sezona staje, dakle, u ovih 90 minuta – ili će biti uspješna, ili će biti fijasko.

Ajaks je, s druge strane, rasterećen rezultatskog imperativa, za klub iz Amsterdama plasman u prvo evropsko finale od 1996. godine je veliki uspjeh.

Poznati su i sastavi timova.

 

Ekipa koju je izveo trener Ajaksa Peter Boš je najmlađa u istoriji finalnih susreta u evropskim takmičenjima – prosjek je 22 godine i 282 dana, a defanzivac Matajs de Ligt, sa 17 godina i 285 dana, najmlađi akter finala.

 

Iskustvo je, dakle, velika prednost Junajteda, ali u mladosti i temperamentu holandskih igrača postoji nešto veoma, veoma opasno…

Mančester će igrati bez prve zvijezde Zlatana Ibrahimovića, koji će biti na tribinama i bodriti saigrače u utakmici sezone.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com