Rodžer Mur – heroj djece širom svijeta, pa tek onda Džejms Bond - Volim Podgoricu

Rodžer Mur – heroj djece širom svijeta, pa tek onda Džejms Bond

“Osećao sam se mali, beznačajan i prilično me je bilo sramota što sam toliko putovao praveći filmove, a ignorišući šta se dešava oko mene”, rekao je on godinama pošto je igrao u sedam filmova o Džejmsu Bondu i kada je prihvatio ulogu na koju ga je nagovorila njegova prijateljica Odri Hepbern – ambasadorka UNICEF-a dobre volje.

Mur koji je umro u utorak u 89. godini, nije izgledalo da ozbiljno uzima Bonda, čak i kada ga je igrao. Opterećen time što je ulogu agenta 007 prije njega igrao Šon Koneri, Mur je odlučio da ga tumači lakše, koristeći ironičan, zabavan ton i stalno s podignutom obrvom, kao da se slučajno našao na filmskom setu.

Кoneri je za milione bio oličenje uloga Bonda kao poznavaoca pića, ženskaroša i neprijatelja zlikovaca. Mur nije toliko mnogo ušao u lik, koliko je ostao spolja, gledajući ga s nevjericom.

“Za mene, situacije s Bondom su toliko smiješne, to je nečuveno!”,  rekao je jednom prilikom. “Mislim, taj čovjek bi trebalo da je špijun, a ipak, svi znaju da on jeste špijun. Svaki barmen u svijetu mu nudi martini iz šejkera, a ne miješan. Кakav to ozbiljan špijun može biti, ako ga prepoznaju svuda gdje ide? To je nečuveno. Dakle, morate tu ubaciti nejverovatan humor”.

Zgodan, tamnokosi glumac je imao dug, pun život i prije i poslije njegovog debija kao Bond, 1973. godine.

Ljubitelji ga se toplo sjećaju po TV seriji popularnoj u SAD 1950-ih i 1960-ih “Meverik”, kao Boregarda Meverika, engleskog rođaka braće Meverik s Divljeg zapada, Breta i Barta. Glumio je 1959. i u američkoj seriji “Aljaščani”.

U Engleskoj, imao je dugotrajan TV-hit, seriju “Svetac”, u kojoj je igra Sajmona Templara, zagonetnog akcionog junaka koji pomaže da se bogati prevaranti strpaju u zatvor dok on izmiče s njihovim bogatstvom. Do vremena kada se emitovala ta serija koja se završila 1969, njegova partnerstvo s njenim producentima je od njega napravilo bogataša.

Uspijevao je čak i kada su ga kritičari napadali. Njegov nastup s Lanom Tarner u filmu iz 1956. “Dajan” časopis “Tajm” je uporedio s “komadom pečene engleske govedine”. Tokom 1970-ih godina, kritičar “Njujork tajmsa” Vinsent Kenbi negirao je Murove glumačke sposobnosti napisavši da se svode na “smanjenja svih ljudskih emocija na niz varijacija jednoj gesta – podizanja desne obrve”.

Više ga je inspirisalo da pomaže drugima. Postao je ambasador UNICEF-a 1991. i pet godina kasnije učestvovao na Svjetskoj konferenciji protiv komercijalne seksualne eksploatacije djece, i objelodanio da je i on sam bio žrtva.

“Bio sam zlostavljan kada sam bio dijete, ne teško, ali nisam rekao majci dok 16. godine, jer sam osjećao da je to nešto čega se treba stidjeti”, rekao je za AP u to vrijeme.

Nije dao detalje, ali je rekao da je važno podstaći mlade žrtve da se ne osjećaju krivim.

“Bile su eksploatisane, to im moramo reći”, rekao je Mur.

Godine 2003. kraljica Elizabeta Druga ga je proglasila za viteza, ali ne zbog glume, već zbog njegovog humanitarnog rada. Mur je dobio Nagradu Dag Hamaršeld za doprinos UNICEF-u i proglašen je za komandanta Francuskog nacionalnog reda umjetnosti i književnosti 2008. godine, revši za tu nagradu da je vrijedi “više od Oskara”.

U saopštenju objavljenom u utorak, izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk je pohvalio Mura kao jednog od “velikih šampiona borbe za djecu”.

“U njegovim najpoznatijim ulogama kao glumac, Ser Rodžer je bio oličenje otmene prefinjenosti; ali u njegovom radu ambasadora dobre volje UNICEF-a, bio je strastven – i veoma ubjedljiv borac za djecu”, napisao je Lejk. “Jednom je rekao da je na svima nama da djeci donesemo mirniju budućnost. Zajedno sa Lejdi Кristinom, radio je veoma naporno da to postigne”.

Rođen u Londonu, kao jedino dijete policajca, Mur je studirao slikarstvo prije upisa u Кraljevsku akademiju dramskih umjetnosti. Igrao je nekoliko manjih uloga u pozorištu i na filmu prije nego što je služio vojni rok, a zatim se 1950-ih godina preselio u Holivud. Nastupio je sa Elizabet Tejlor 1954. u filmu “The Last Time I Saw Paris”, a sa Elenor Parker u “Interrupted Melody” naredne godine.

Godine 1970. postao je generalni direktor evropske produkcije kuće “Faberže-Brut”. Sa tom kompanijom, glumio je s Tonijem Kertisom “The Persuaders!” za britansku televiziju i pomogao produkciju “A Touch of Class” za koju je Glenda Džekson osvojila nagradu Oskar za najbolju glumicu.

Tri godine kasnije, snimio je svoj prvi film o Bondu, “Live and Let Die”. Snimiće ih još šest – “The Man With the Golden Gun”, “The Spy Who Loved Me”, “Octopussy”, “Moonraker”, “For Your Eyes Only” i “A View to a Kill”  u narednih 12 godina. I dok je lik Bonda u romanima Jana Fleminga opisan kao 30-godišnji, Mur ga je igrao i sa 57 godina.

Nastavio je da redovno radi na filmovima i pošto je Bonda predao Timotiju Daltonu, ali nikada sa istim uspjehom. Među njegovim filmovima poslije Bonda su uloge koje treba zaboraviti kao “The Quest” sa Žan-Klodom Van Damom i “Spice World” sa Spajs Girls.

Mur se razvodio tri puta, od klizačice Dorn Van Stein 1953. godine, engleske pjevačice Doroti Skjuirs 1969. i italijanske glumice Luize Matioli, majka njegove djece Debore, Džefrija i Kristin, 2000. godine.

Švedskom bogatašicom Кristinim Tolstrup oženio se 2002. godine.

Beta

2 komentara

  1. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information specially the last part I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com