STOLTENBERG: Otac me je naučio da kažem “Dobrodošla Crna Goro” - Volim Podgoricu

STOLTENBERG: Otac me je naučio da kažem “Dobrodošla Crna Goro”

Političku krizu u Crnoj Gori mora da riješi Crna Gora, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“NATO može da vam pomogne kad su posrijedi reforme, jačanje institucija, da vam prenese iskustvo. NATO je tu da podrži i pomogne ali sami morate da riješite krizu”, naglasio je Stoltenberg.

Crna Gora će početkom juna postati punopravna članica, još jednom je ponovio Stoltenberg i istakao da su ostale još neke formalnosti.

“Biću u Vašingtonu 5.juna kad Crna Gora bude predavala dokumenta o pristupanju.”, kazao je Stoltenberg u razgovoru sa crnogorskim novinarima.

“Nakon toga ćemo podići zastavu Crne Gore, ostavili smo mjesto za nju”, naglasio je Stoltenberg

Stoltenberg: Radujemo se formalnom članstvu Crne Gore u junu

Od kad je Stoltenberg preuzeo funkciju, ovo mu je prvo proširenje. Kaže da mu je drago i da je ponosan.

Upitan očekuje li da crnogorska vojska, nakon članstva, bude dio borbenih misija, on je rekao da je na Crnoj Gori da o tome odluči.

Kako je napomenuo, dosad nije bio NATO borbenih misija.

“Imamo kolektivnu odbranu u Evropi, ali svrha toga je prevencija rata, ne izazivanje konflikta”.

Na pitanje kada očekuje da Crna Gora ostvri obećano izdvajanje od dva odsto za odbranu, on je kazao da očekuje od svih NATO članica da ispune obećano povećju izdvajanje za odbranu.

“Sjetimo se da ono što smo odlučili 2014. nije da se dostigne dva odsto naredne godine, već da se zaustave smanjenja, da bude postepenih povećanja, i da se krećemo ka trošenju od dva odsto za deset godina”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da nekoliko članica ima još dosta posla kad je to u pitanju, ali da je ohrabrujuće što su počeli sa povećanjem izdvajanja.

“Ovo je potrebno jer živimo u opasnijem svijetu, sa više nestabilnosti, nasilja, terorizma, vidimo i nalet Rusije i NATO mora da odgovori. NATO je najuspješnija alijansa u istoriji, jer je uspjela da sačuva mir, jer smo bili ujedinjeni”, kazao je Stoltenberg.

Sjetio se Stoltenberg danas vremena kad je živio u tadašnjoj Jugoslaviji, dok mu je otac bio ambasador.

“Sjećam se kad se vaš glavni grad zvao Titograd, bili smo više puta u Crnoj Gori, posjetili smo i obalu… Otac me je naučio da kažem na crnogorskom: “Dobrodošla Crna Goro”, prisjetio se Stolteneberg.

“Imam lične veze za Crnom Gorom i zato vam želim dobrodošlicu i kao generalni sekretar i lično kao Jens Stoltenberg” zaključio je on.

(Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com