Toma Nikolić ode u monahe! - Volim Podgoricu

Toma Nikolić ode u monahe!

“Toma bi trebalo da uzme monaško ime Pokanik. Ne znam da li to ime postoji, ali ima crkvu pokajnicu”, kaže Cvijetin Milivojević.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić oprostiće se na duhovni način od svoje državničke funkcije, kao ktitor crkve posvećene Svetom Dimitriju, koju će u Bajčetini osveštati patrijarh Irinej u subotu, 27. maja, a naši sagovornici u šali predlažu da ne bi bilo loše da se Nikolić tom prilikom i zamonaši poput srednjovekovnih vladara, koji su to radili nakon što bi prestali da upravljaju državom.

Oni su za Nikolića već smislili i monaška imena koja bi mogao da izabere…

Politički analitičar Cvjetin Milivojević kaže da se odmah setio monaškog imena koje bi odgovaralo Nikoliću čim ga je video u ponedeljak kako u Hramu Svetog Save drži ispod ruke patrijarha…

– Nekako mi je izgledao kao jedna vrsta zaokruženog kruga i sada, hvala bogu, njegova zadužbina je gotova i kada se još osvešta, može se reći da je završio svoju misiju. Toma bi trebalo da uzme monaško ime Pokajnik. Ne znam da li to ime postoji, ali ima crkvu pokajnicu. Meni je prva asocijacija na njega kao političara iz poslednje faze način na koji je prekršio zakletvu. Radikali su u poslaničkoj grupi 2008. potpisivali kovertirane ostavke u Crkvi Aleksandra Nevskog, i on kao šef te poslničke grupe takođe je potpisao kovertiranu ostavku, da bi posle nekoliko meseci faktički rekao da su mu se te ostavke zaturile negde u fioci – kaže Milivojević.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić takođe je bio inspirisan.

– Idealno monaško ime za Tomislava Nikolića bi bilo Ordenije Tomovačotočivi. To ime bi reprezentovalo njegovu misiju na Zemlji, deljenje ordenja i proizvodnju „svete vodice” za miropomazanje srpske duše – kaže Krstić.

Ni političkom analitičaru Branku Radunu nije manjkalo ideja.

Poslednji govor na mostu

Poslednji govor kao predsednik države Tomislav Nikolić održaće na mostu koji spaja Bratunac i Ljuboviju u petak, a prisustvovaće ceo državni vrh Srbije i Republike Srpske.

– Nikolić je više kafanski nego monaški čovek, a kada bi se zamonašio, trebalo bi da uzme neko šumadijskom monaško ime, nešto kao Milutin – kaže on.

S druge strane, istoričar Radoš Ljušić ni u šali nije želeo da govori o Nikolićevom zamonašenju i odlasku u zadužbinu.

– O toj ideji ne mogu da govorim ni u šali jer vreme Nikolića i vreme srednjovekovnih srpskih vladara su dve potpuno različite stvari i oni se ni u kom pogledu ne mogu porediti – kaže istoričar.

(Alo)

1 komentar

  1. I was suggested this blog by way of my cousin. I’m no longer sure whether or not this put up is written by him as nobody else realize such detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com