Oko 8.000 osnovaca danas polaže ispit iz matematike - Volim Podgoricu

Oko 8.000 osnovaca danas polaže ispit iz matematike

Polaganje eksternog ispita ili “male mature” za oko 8.000 učenika devetog razreda osnovnih škola počelo je juče i trajaće još danas i sjutra, pišu Dnevne novine.

Ocjene sa tog ispita služiće kao selekcioni kriterijumi za upis u srednje škole kod onih ustanova gdje je velik broj prijavljenih đaka.

Kako su saopštili iz Ispitnog centra, prvog dana su osnovci polagali ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, sjutra se polaže ispit iz matematike, a 26. maja iz izbornog predmeta. Sva tri ispita su zakazana za 12 časova.

Istovremeno, maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola pokazaće znanje iz jednog obaveznog i jednog izbornog obaveznog predmeta, jer su ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti polagali 21. aprila.

Ispit iz stranog jezika maturanti će polagati 1. juna, a iz matematike 2. juna, dok će konačni rezultati eksterne mature biti poznati do sredine juna.

Podsjećamo, kako su Dnevnim novinama kazali iz Ispitnog centra Crne Gore, mala matura predstavlja standardizovanu provjeru znanja iz osnovnih predmeta, odnosno da li i u kojoj mjeri učenici posjeduju bazna znanja neophodna za nastavak srednjoškolskog obrazovanja.

“Učenici će polagati dva obavezna i jedan izborni predmet. Obavezni predmeti su crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, albanski jezik i književnost i matematika. Što se tiče izbornih predmeta, učenici devetog razreda moći će da biraju između hemije, fizike, biologije, istorije, geografije i stranog jezika. Škole su bile u obavezi da do sredine februara dostave spiskove polumaturanata”, naveli su iz Ispitnog centra.

Maturski ili stručni ispit je, objašnjavaju, standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa.

“Ispit se polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Cilj takvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima”, pojasnili su iz Ispitnog centra.

Položen maturski ispit je, ističu, opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi, a za realizaciju eskterne polumature i mature zadužen je Ispitni centar Crne Gore.

Na sajtu Ispitnog centra iccg.co.me mogu se pronaći sve informacije u vezi sa eskternim ispitima za maturante i polumaturante, a tu će, kako su rekli, biti objavljene i informacije o mogućnostima podnošenja žalbe.

Takođe, na sajtu se nalaze i tipovi testova za sve one koji žete da se informišu i testiraju svoje znanje prije ispita.

Dnevne novne

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com