PRESUDA ZA SMRT 35 LJUDI: Boreta osuđen na osam godina zatvora, Palja i Gaši na šest - Volim Podgoricu

PRESUDA ZA SMRT 35 LJUDI: Boreta osuđen na osam godina zatvora, Palja i Gaši na šest

Budvanin Saša Boreta osuđen je u Apelacionom sudu na osam godina zatvora za brodolom barke Mis Pat u avgustu 1999. godine u crnogorskim vodama, kada je stradalo 35 osoba.

Na godinu manje osuđen je Refik Hodžić koji je u bjekstvu, dok su šest godina zatvora dobili Ismet Palja i Agim Gaši.

Sudije Apelacionog suda usljed nedostatka dokaza Joka Nikajevića i Ramadana Balju oslobodilo je od optužbe.

Apelacioni sud Crne Gore odlučio je da održi glavni pretres optuženima za brodolom barke “Mis Pat” u avgustu 1999., u crnogorskim vodama kada je stradalo 35 Roma, potvrđeno je “Vijestima” iz tog suda.

Prethodno je Apelacioni sud 6. marta održao sjednicu vijeća na kojoj se raspravljalo po žalbi državnog tužioca na oslobađajuću presudu okrivljenima, kojom su šestorica optužena za brodolom barke “Mis Pat”. Sud je rješenjem odlučio da se radi pravilnog utvrđivanja činjenica održi glavni pretres.

Zbog potapanja broda “Mis Pat”, prema navodima optužnice, okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Ismet Ć. Balja, koji se nalazi u bjekstvu, Refik H. Hodžić koji se takođe nalazi u bjekstvu, Joko P. Nikaljević iz Kotora i Saša Lj. Boreta.

U optužnici se navodi da su Agim Gaši, zatim Ramadan Balja i Ismet Balja obećali raseljenim Romima sa Kosova prevoz do Itailje uz novčanu naknadu. Oni su se, prema optužnici, dogovorili sa Nikaljevićem, Boretom i Hodžićem da obezbijede čamac kojim su u noći između 15. i 16. avgusta 1999. godine krenuli morem preko Jadrana u pravcu Italije.

U omanji brod “Mis Pat” bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je “Mis Pat” bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade. Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo. U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, a ostali su nestali.

Viši sud u Podgorici do sada je dva puta donosio oslobađajuće presude, a prvostepene presud je izreklo krivično vijeće sudije Predraga Tabaša.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com