Priča o malom čovjeku u beskrupuloznom sistemu - Volim Podgoricu

Priča o malom čovjeku u beskrupuloznom sistemu

Predstava „Samoubica“, Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića, koja će premijerno biti izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, biće centralni događaj kojim će ova teatarska kuća obilježiti dvije decenije od otvaranja nove zgrade.

Kako je juče na konferenciji za novinare kazao reditelj Mićunović, glavna inspiracija bila mu je vječita aktuelnost kultnog Erdmanovog teksta, koji nosi upečatljivu kritiku sistema, a između ostalog postavlja i pitanja da li je amoralno postalo normalno i koliko se danas isplati biti dobar.

“Takođe, fokus naše priče jeste usmjeren ka težnji da budemo angažovani, da prepoznamo probleme, a čini mi se da smo u tome uspjeli na duhovit način, zapravo, vrlo često smijući se sebi samima. Biti angažovan, a sa druge strane ući pod kožu ljudima kroz duhovitost jako je teško postići, ali je i izazovno. Za mene, vrlo često duhovito zna da bude i mnogo dublje od onog dramskog”, kazao je Mićunović.

Pravi zadatak

Prema riječima dramaturga Slobodana Obradovića, predstava ukazuje na to koliko se sistem ne mijenja, te da mali čovjek u njemu, tj. glavni junak predstave, nikad nema šanse u odnosu na sistemsku presiju koja se sprovodi.

Glavnu ulogu u predstavi tumači Mišo Obradović.

“Čini mi se da je za mene ovo pravi zadatak u pravo vrijeme jer sam, baš kao i moj lik, bio zapitan nad smislom svega što radim. Iako, naravno, nijesam bio blizu samoubistva”, našalio se Obradović. On se osvrnuo na inspirativan proces rada, ostavljajući publici da prosudi o rezultatu.

Izuzetan kreativni proces i vjeru u projekat naglasio je i Dušan Kovačević.

“Komad je nastao 1928. godine u Rusiji, pokazujući kako jedan sistem proždire čistu i nevinu žrtvu. Skoro 100 godina kasnije taj sistem je mnogo brutalniji, a žrtve mnogo veće. Vrijeme je bilo da se ova priča ispriča i kod nas”, ocijenio je Kovačević. Umjetnički direktor CNP-a i jedan od aktera predstave, Branimir Popović, na kraju sezone, kako kaže, ima više razloga za veliko zadovoljstvo. Jedan od njih je i predstava „Samoubica“ kojom CNP obilježava važan jubilej.

“Napravili smo fantastičnu predstavu kojom ćemo završiti fantastičnu sezonu. Ova predstava nešto je najbolje što je Veljko uradio do sada u karijeri i sigurno će ubuduće mjeriti vrijeme do „Samoubice“ i od „Samoubice. Biće to standard koji će težiti da dosegne. Ekipa glumaca pokazala je najviši nivo profesionalizma. Takođe, mislim da će i Mišo Obradović, kroz ozbiljnu i duboku ulogu koji je dobio, biti neko ko će svoju umjetnost mjeriti do „Samoubice“ i od „Samoubice“, ocijenio je Popović.

Osvrćući se na 20 godina od otvaranja nove zgrade CNP-a, Popović je, između ostalog, naglasio da je za to vrijeme kroz ovo pozorište prošlo skoro milion i po ljudi.

Adaptaciju drame „Samoubica“ potpisuju Zanina Mirčevska, Slobodan Obradović i Veljko Mićunović, dramaturg je Slobodan Obradović, kostimografkinja Jelena Stokuća. Scenografiju i izbor muzike potpisuje reditelj Mićunović, a scenski pokret Nada Vukčević. Pored Obradovića, Popovića i Kovačevića, u predstavi igraju i: Ana Vučković, Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Srđan Grahovac, Vanja Jovićević i Zoran Vujović.

Na dobrom glasu

Proslava jubileja, kako je najavljeno juče, biće nastavljena u nedjelju, 28. maja, u 20 sati, muzičko-scenskim spektaklom „Na dobrom glasu“. Uz pratnju revijalnog orkestra CNP-a, pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, crnogorski glumci izvodiće popularne pop, rok i džez melodije. Koncert je humanitarnog karaktera i sav prihod od ulaznica biće doniran Institutu za dječije bolesti Kliničko-bolničkog centra Crne Gore. O procesu pripreme i izuzetnom repertoaru koncerta govorili su Vjera Nikolić i Radovan Papović.

“Vrata novog zdanja CNP-a otvorena su 25. maja 1997. godine. Početak rada u novoj zgradi označio je i period obnove CNP-a. Povezivanje našeg pozorišta sa regionalnim teatrima, otvorenost za najznačajnije stvaraoce, ustanovljavanje novih produkcionih modela, kao i snažnog ozbiljnog ansambla, sva važna gostovanja i nagrade… činjenice su koje nas obavezuju da pogledamo unazad i obilježimo jubilej dostojno kroz programe koji smo pripremili”, kazala je direktorica CNP-a Zorana Kralj. Ona je najavila da će, u okviru jubileja, 30. maja biti predstavljena i edicija „Nagrađene drame“, čiji je urednik Goran Bulajić. Nakon toga, kaže, slijede višestruko važna gostovanja narodnih teatara iz regiona.

“Od 31. maja do 10. juna CNP će ugostiti ansamble Narodnog pozorišta iz Sarajeva, zatim Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba i Narodnog pozorišta iz Beograda. Sezona, dakle, još nije završena, ali kada sumiramo rezultate dolazimo do podataka da smo u sezoni 2016/17. realizovali devet premijera i više od 250 programa koje je za sada vidjelo oko 50.000 gledalaca”, kazala je Kralj.

„Ad honorem“ danas u podne

Višednevno obilježavanje dvadesetogodišnjice od otvaranja nove zgrade CNP-a počinje danas u podne na Velikoj sceni, gdje će premijerno biti prikazan film „Ad honorem“, po scenariju i u režiji Gorana Bulajića.

“Kroz igrano-dokumentarnu formu namjera nam je bila da ovjekovječimo najznačajnije događaje CNP-a od 1953. godine. Pokušali smo da suočimo dva medija pozorište i film. U tome su se odlično snašli akteri priče, studenti glume Vanja Jovićević i Marko Todorović, koji samosvojno nose svoj ugao viđenja istorije pozorišta. Film je dramaturški prilagođen ovdašnjem vremenu i savremenom viđenju pozorišne istorije. To je i dinamična priča koja će biti dragocjena za neke buduće nadgradnje”, kazao je Bulajić.

Pored reditelja i glumaca, autorsku ekipu filma čine i izvršni producent Srđan Pavićević, direktor fotografije i montažer Željko Bracanović, kao i snimatelj i dizajner zvuka Aleksandar Brajović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com