PODGORICA DOBIJA NOVU BICIKLISTIČKU STAZU: Evo koje djelove grada će povezivati - Volim Podgoricu

PODGORICA DOBIJA NOVU BICIKLISTIČKU STAZU: Evo koje djelove grada će povezivati

Sredinom avgusta glavni grad Podgorica dobiće novu biciklističku stazu – Koridor 2, koji počinje od raskrsnice Bulevara Mitra Bakića i Bulevara Save Kovačevića, a završava se kod kružne raskrsnice u blizini Tržnog centra “Delta city”, pišu Dnevne novine.

Početak radova na izgradnji novog koridora počeće danas, a rok za završetak radova je 75 dana od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Vrijednost radova na izgradnji biciklističkih staza – Koridor 2 je 364.929 eura, a izvođač radova biće nikšićko preduzeće “AG infoplan”.

“Koridor 2 počinje od raskrsnice Bulevara Mitra Bakića i Bulevara Save Kovačevića, pruža se Bulevarom Save Kovačevića, Bulevarom crnogorskih serdara, preko mosta Union bridge, Bulevarom revolucije, Cetinjskim putem, do kružne raskrsnice kod Tržnog centra “Delta City”, dalje Ulicom Marka Radovića prema Morači, uključujući krak saobraćajnicom uz rijeku Moraču do Ulice Ljubomira Rašovića”, kazali su iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Duž “Koridora 2” predviđene su četiri vrste biciklističkih površina. Jednosmjerne biciklističke staze na trotoaru, koje zajedno sa pješačkom stazom čine jedinstvenu razdvojenu biciklističko-pješačku stazu, protežu se od raskrsnice Bulevara Mitra Bakića i Save Kovačevića do kružne raskrsnice kod tržnog centra “Capital plaza”.

Na ovom dijelu koridora biciklisti se kreću sa lijeve i desne strane kolovoza jednosmjerno u smjeru kretanja motornih vozila, a od pješaka su odvojeni taktilnim ivičnjacima i iscrtavanjem horizontalne signalizacije na trotoaru. Širina jednosmjerne biciklističke staze je 1,2 metra.

Dvosmjerne biciklističke staze na trotoaru, koje zajedno sa pješačkom stazom čine jedinstvenu biciklističko-pješačku stazu, predviđene su od kružnog toka kod tržnog centra “Capital Plaza” do kružnog toka kod Tržnog centra ‘Delta City’.

Širina dvosmjerne biciklističke staze zajedno sa ivičnim linijama je 2,50 metra. Ivične linije su širine 0,10 m, a po sredini je predviđena središnja linija širine 0,10m za razdvajanje smjerova.

Mješovite biciklističko-pješačke površine projektovane su na kratkom potezu ispred ulaza u hotel Ramada – tržni centar “Gintaš” i uz Bulevar crnogorskih serdara.

Zbog nedostatka prostora na trotoaru sa desne strane kolovoza predviđena je mješovita biciklističko-pješačka staza koja je predstavljena odgovarajućom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom. Na tom potezu biciklisti se kreću jednosmjerno.

Osim toga, predviđene su i površine gdje su biciklisti na kolovozu.

“Na dijelu koridora od kružne raskrsnica kod Tržnog centra ‘Delta City’ do kraja ‘Koridora 2’, odnosno do ‘Krivog mosta’ ulicama Marka Radovića i dr Vukašina Markovića zbog uskih trotoara, drveća i rasvjete nije bilo moguće projektovati biciklističke staze na trotoaru. S obzirom da ove saobraćajnice nijesu primarne, predviđeno je da se biciklistima omogući kretanje po kolovozu u širini od jednog metra od ivičnjaka postavljanjem saobraćajnog znaka i iscrtavanjem horizontalnih oznaka ‘Biciklisti na kolovozu'”, navode iz Agencije.

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com