INCIDENT U OŠ „RATKO ŽARIĆ“: Roditelj zbog ocjene davio nastavnika? - Volim Podgoricu

INCIDENT U OŠ „RATKO ŽARIĆ“: Roditelj zbog ocjene davio nastavnika?

Pro­fe­sor isto­ri­je u nik­šić­koj OŠ „Rat­ko Ža­rić” Bu­di­mir Da­mja­no­vić pri­ja­vio je po­li­ci­ji oca svog uče­ni­ka Ra­do­nju Jo­ka­no­vi­ća, jer ga je, ka­ko tvr­di, vri­je­đao i fi­zič­ki na­pao u pro­sto­ri­ja­ma ško­le. Da­mja­no­vić je is­pri­čao da se in­ci­dent do­go­dio u sri­je­du, oko 11.20 ča­so­va, u vri­je­me odr­ža­va­nja eks­ter­ne pro­vje­re zna­nja đa­ka. Da­mja­no­vić na­vo­di da ga je Jo­ka­no­vić „uhva­tio za vrat“, zbog to­ga što je nje­go­vom si­nu, uče­ni­ku de­ve­tog raz­re­da, za­klju­čio ocje­nu če­tvor­ku iz pred­me­ta isto­ri­ja, i na taj na­čin ga one­mo­gu­ćio da ostva­ri pra­vo na di­plo­mu „Lu­ča“. Uče­nik D.J. ima sve pe­ti­ce, a če­tvor­ke sa­mo iz isto­ri­je i iz cr­no­gor­skog je­zi­ka.
– Otac je do­šao za vri­je­me eks­ter­ne pro­vje­re zna­nja, iz­go­va­ra­ju­ći si­ja­set vul­gar­nih ri­je­či, za­tim me je uhva­tio za vrat. To je po­sma­tra­lo vi­še od 90 uče­ni­ka pred ko­ji­ma me je oma­lo­va­ža­vao. Po­red me­ne je sta­ja­la na­stav­ni­ca ma­ter­njeg je­zi­ka Sne­ža­na Vo­ro­to­vić ko­ja je ta­ko­đe bi­la zgro­že­na, a kod ko­je ta­ko­đe ima če­tvor­ku, is­pri­čao je no­vi­na­ri­ma Da­mja­no­vić do­da­ju­ći da uko­li­ko po­li­ci­ja pro­tiv Jo­ka­no­vi­ća po slu­žbe­noj du­žno­sti ne po­kre­ne po­stu­pak, on će to ura­di­ti pri­vat­nom tu­žbom.
Ka­ko je re­kao, mir­no je na­pu­stio pro­sto­ri­ju i po­zvao po­li­ci­ju. Zbog, ka­ko ka­že, pre­ži­vlje­nog stre­sa, oti­šao je lje­kar­ski pre­gled gdje je do­bio de­se­tak da­na bo­lo­va­nja. Ocje­na ko­ju je dao Jo­ka­no­vi­će­vom si­nu, tvr­di Daj­ma­no­vić, kraj­nje je ko­rekt­na. On da­lje ob­ja­šnja­va da je pro­sjek ocje­na tog uče­ni­ka u pr­vom tro­mje­seč­ju škol­ske go­di­ne bio 3,85, na po­lu­go­di­šnju 4,15, a na tre­ćem kva­li­fi­ka­ci­o­nom pe­ri­o­du, od­no­sno 31. mar­ta ove go­di­ne 4,23, što zna­či, ka­zao je Da­mja­no­vić, vr­lo­do­bar uspjeh.
– Ni­ko ne ana­li­zi­ra ka­ko se do­šlo u po­zi­ci­ju da sa­mo ja i ko­le­gi­ni­ca Vo­ro­to­vić bu­de­mo spor­ni, a ne ka­ko su spor­ne one ocje­ne ko­je su u me­đu­vre­me­nu za­klju­če­ne. Za­kon o osnov­nom obra­zo­va­nju pod­ra­zu­mi­je­va od­re­đe­nu vr­stu auto­no­mi­je, ali ako po­sma­tra­mo ovaj ili pret­hod­ne slu­ča­je­ve u Cr­noj Go­ri po­sta­vlja se pi­ta­nje ko­ja je to vr­sta auto­no­mi­je, ili tre­ba 1. sep­tem­bra, ka­da uđe­mo u uči­o­ni­cu, da svi­ma da­mo pe­ti­ce i valj­da će­mo ti­me za­do­vo­lji­ti sve uslo­ve – sma­tra Da­mja­no­vić.
On je us­tvr­dio i da se Jo­ka­no­vi­će­vom si­nu od še­stog do de­ve­tog raz­re­da iz jed­nog ili vi­še pred­me­ta po­kla­nja­la ocje­na da bi „bio u po­zi­ci­ji da do­đe do zva­nja do­bit­ni­ka di­plo­me „Lu­ča“. Da­mja­no­vić is­ti­če da je ocje­na re­al­na, te da na istu ro­di­telj i uče­nik mo­gu da se ža­le. On tvr­di da je Jo­ka­no­vić po­sled­njih de­set da­na stal­no do­la­zio u ško­lu i vr­šio pri­ti­sak na na­stav­ni­ke zbog ocje­na.
– Po svim ana­li­za­ma i pro­cje­na­ma ko­je je vr­ši­lo odje­ljen­sko vi­je­će, a to se mo­že vi­dje­ti iz za­pi­sni­ka odje­ljen­skih i na­stav­nič­kih vi­je­ća, kon­sta­to­va­no je da su se tom uče­ni­ku u kon­ti­nu­i­te­tu po­kla­nja­le ocje­ne – us­tvr­drio je Da­mja­no­vić.
On na­vo­di da je po­seb­no ogor­čen na upra­vu ško­le ko­ja u kon­kret­nom slu­ča­ju ni­je re­a­go­va­la, a oba­ve­zna je da svim rad­ni­ci­ma obez­bi­je­di da rad­ne za­dat­ke oba­vlja­ju u uslo­vi­ma ko­ji su pri­la­go­đe­ni usta­no­vi. Da­mja­no­vić je po­zvao in­sti­tu­ci­je da za­šti­te na­stav­ni­ke.
Ra­do­nja Jo­ka­no­vić tvr­di da Da­mja­no­vi­ća ni­je uhva­tio za vrat, već da ga je „ru­kom po­mje­rio“ i pro­šao.
– Ni­sam vi­kao, ni­ti bi­lo ko­ga vri­je­đao. Mo­je di­je­te je ugro­že­no od stra­ne ta dva pro­fe­so­ra, po­seb­no od Da­mja­no­vi­ća sa ko­jim do sa­da ni­ka­da ni­sam imao ne­kih pro­ble­ma jer smo se sre­ta­li i uvi­jek je go­vo­rio da je moj sin vr­hun­sko di­je­te. Ni­ka­da ni na ko­ga ni­sam vr­šio pri­ti­sak za ocje­ne, ni­ti mi je po­zna­to da je ne­ko od na­stav­ni­ka mom si­nu ika­da po­kla­njao ocje­ne. Me­đu­tim, znam da po­sto­je uče­ni­ci ko­je Da­mja­no­vić ni­je is­pi­ti­vao, već im je sa­mo pi­sao ocje­ne. Moj sin je pod stre­som, sva­ki dan ga pra­ti­mo do ško­le. Tra­ži­li smo da po­la­že isto­ri­ju i cr­no­gor­ski je­zik i to će bi­ti oba­vlje­no u po­ne­dje­ljak – re­kao je Jo­ka­no­vić.
On je na­gla­sio da je cje­lo­ku­pan slu­čaj pri­ja­vio Om­bud­sma­nu za dje­či­ja pra­va, Mi­ni­star­stvu pro­svje­te, kao i da od Pro­svjet­ne in­spek­ci­je tra­ži da se pro­vje­re Da­mja­no­vi­će­ve struč­ne kva­li­fi­ka­ci­je, od­no­sno „ko­li­ko je go­di­na stu­di­rao i sa ko­jom ocje­nom je za­vr­šio fa­kul­tet“.
– Na­mje­ra­vam da po­kre­nem tu­žbu pro­tiv oba pro­fe­so­ra zbog ugro­ža­va­nja zdra­vlja mog dje­te­ta. Idem do kra­ja –re­kao je ju­če Jo­ka­no­vić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com