NEVJEROVATNO: Popio kozje mlijeko, pa obolio od teške bolesti i umro - Volim Podgoricu

NEVJEROVATNO: Popio kozje mlijeko, pa obolio od teške bolesti i umro

Dugo se nije znalo kako su stariji supružnici s koprivničkog područja iz Hrvatske dobili teški oblik krpeljnog meningitisa, od kojeg je muž zbog komplikcija na kraju preminuo u bolnici. Tragova ugriza na njihovim telima nije bilo.

Kod zaraženog krpelja i laiku je jednostavno da prepozna o čemu je reč jer na mestu ugriza dolazi do značajnog crvenila, svraba, neretko i oticanja. Međutim, to kod bračnog para nije bio slučaj, a svejedno su imali sve simptome opakog virusnog meningoencefalitisa, piše Faktor.ba.

Kasnije se laboratorijskim nalazom potvrdilo da je zaista reč o krpeljnom virusu. Ali, nije se znalo kako je dospeo u telo. Tek kasnije infektolozi su otkrili o čemu se tu najverovatnije radilo. Supružnici su, naime, pili sirovo kozje mleko koje je najverovatnije bilo zaraženo tim virusom!

– Ovakvi slučajevi veoma su retki, ali ipak postoje, a to se dogodilo pre par godina kada smo hospitalizovali dvoje ljudi. Jedina što je “vezivalo” bolest, smo eliminisali mogućnost ugriza krpelja, bila je to što su oboje pili termički neobrađeno kozje mleko – rekla je za dr Vesna Mađarić, načelnik Odeljenja za infektologiju i pulmologiju koprivničke Opšte bolnice.

Kako kaže, kozu koja je verojatno pasla negde u prirodi ugrizao je zaraženi krpelj, a preko krvotoka kojim se proširio virus je ušao u mleko. Ovakve situacije mogu da se dogode i s kravljim mlekom, ali to je mnogo ređe jer se krave uglavnom drže u zatvorenom prostoru, odnosno, ne pasu slobodno blizu šuma.

– Važno je naglasiti da se virus prenosi samo preko sirovog nekuvanog mleka, a već nakon nekoliko minuta termičke obrade virus se uništava. No, meningoencefalitis je opasna bolest koju ne treba shvatiti olako jer se u težim slučajevima može pojaviti trajna oduzetost delova tela. Specifičnog leka za upalu mozga i moždane kore nema, ona se leči simptomatski, a preventivno vakcinisanje pruža gotovo stopostotnu zaštitu – kažu lekari.

Sezona ugriza krpelja i s njim povezana oboljenja od virusnog krpeljnog meningoencefalitisa i bakterijske borelioze ni ove godine nije obišla Podravinu. Potvrđen je prvi slučaj virusne upale mozga zbog ugriza krpelja, a za drugi još se čeka službena potvrda iz mjerodavnog laboratorija.

Slučajeva bakterijske krpeljne bolesti borelioze zasad je pet. No, borelioza se u većini slučajeva uspješno liječi antibioticima, za razliku od virsnog meningitisa kod kojeg se saniraju samo simptomi. Kako odlasci u prirodu postaju sve masovniji, tako će i ugriza krpelja biti sve više.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com