PODGORICA: Obilježavanje Evropskog dana parkova sjutra na Trgu nezavisnosti u Podgorici - Volim Podgoricu

PODGORICA: Obilježavanje Evropskog dana parkova sjutra na Trgu nezavisnosti u Podgorici

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore – Direktorat za klimatske promjene, Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Glavnim gradom Podgorica, Agencijom za zaštitu životne sredine, Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju, obilježava jedan od najznačajnijih međunarodnih ekoloških datuma „Evropski dan parkova“, u Podgorici na Trgu nezavisnosti 28. maja 2017. od 10 do 13 časova.
Program počinje u 10.00 časova nastupom baletske grupe „Alegro“ iz Podgorice. Nakon toga posjetiocima će se obratiti:
– Azra Vuković, direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore
– Srđan Mugoša, generalni direktor Direktorata za klimatske promjene Ministarstva održivog razvoja i turizma
– Tomica Paović, šef Sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine i Sektora za demokratsko upravljanje, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori
– Lazarela Kalezić, pomoćnica sekretara Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Glavni grad Podgorica
Pod sloganom „Promjena klime mijenja parkove”, koji je predložila Europark federacija, održaće se edukativne radionice za učenike eko-sekcija iz osnovnih škola „Pavle Rovinski“, „Sutjeska“ i „Vladimir Nazor“, a koje sprovode program „Eko-škola“ Zavoda za školstvo. Učenici će ovom prilikom biti i edukatori, tako što će zainteresovane građane upoznati o klimatskim promjenama, posljedicama koje zbog njih nastaju, i na koji način ih možemo ublažiti, ali i o nacionalnim parkovima i uticaju klimatskih promjena na zaštićena područja.
U nedjelju će ovim povodom posjetiocima događaja biti podijeljeno 300 sadnica lišćara i četinara koje je donirala Uprava za šume Crne Gore, kao i 300 sadnica sezonskog cvijeća koje će donirati poljoprivredna apoteka „Agro euro”, koja posluje u okviru preduzeća „M&D Aligrudić kompani“. Određeni broj sadnica biće doniran i osnovnim školama „Pavle Rovinski“, „Sutjeska” i „Vladimir Nazor“, za uređivanje školskih dvorišta. Rasadnik Ekoplant će donirati stotinjak sadnica ukrasnog i ljekovitog bilja i voćaka posjetiocima događaja, kao i oko stotinjak sadnica OŠ „Radojica Perović“ iz Podgorice za uređenje dvorišta.
Podsjećamo da je Evropski dan parkova proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24. maja 1909. godine.
Ovogodišnji Evropski dan parkova obilježava se pod sloganom: „Promjena klime mijenja parkove” (Changing climate, changing parks).

(Mne Magazin)

1 komentar

  1. I picture this could be numerous upon the written content material? nevertheless I nonetheless consider that it may be suitable for just about any type of topic subject matter, as a result of it will regularly be gratifying to resolve a warm and delightful face or maybe pay attention a voice whilst initial landing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com