PODGORICA: Parkiraju gdje stignu (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Parkiraju gdje stignu (FOTO/VIDEO)

Mreža biciklističkih staza se uveliko širi u Glavnom gradu. Umjesto, kao što je očekivano, da olakša i unese red u saobraćaju čini se da njena izgradnja ima suprotan efekekat: nezadovoljni su i biciklisti i pješaci i to sve zbog bahatih vozača koji se parkiraju gdje stignu.

Skoro svakodnevno našoj redakciji stižu brojni prigovori: ljubitelji dvotočkaša se žale na nesavjesne pješake koji staze namijenjene njima koriste kao slobodnu pješačku zonu,  a ovi pak negoduju da prosto nemaju kud jer su automobili zauzeli njihovu pješačku zonu.

Iz NVO Biciklo.me ranije su se žalili da se, kako radovi odmiču, povećava broj zabrinjavajućih problema i propusta koji ne samo da neće unaprijediti biciklistički saobraćaj u Glavnom gradu, već će otežati njegov razvoj i obeshrabriti potencijalne korisnike.

“Malo je toga urađeno kako treba. Dobili smo plan koridora urađen na brzinu, od strane ljudi koji ne voze biciklo, niti su edukovani za to. Sada imamo i realizaciju koja se isto tako radi na brzu ruku i bez obzira na posljedice i konflikte koje proizvodi. Nažalost, možemo da predvidimo šta će biti rezultat: dezorjentisani pješaci, frustrirani biciklisti i zbunjeni vozači motornih vozila. Sve to će dovesti do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a to nikako ne želimo”, poručili su oni.

Osim toga, kišovito proljeće je otkrilo da je staza više nego pogodna za zadržavanje vode, pa već među biciklistima i biciklistkinjama kola šala o tome da je staza pogodnija za surfovanje nego za pedalanje.

“Lokve na stazi dodatno otežavaju kretanje i ugrožavaju bezbjednost svih učesnika u saobraćaju”, ističu u ovoj NVO.

Brojni koridori i dalje uglavnom služe kao parkiralište za motorna vozila, iako su Komunalna inspekcija i saobraćajna policija bezuspješno pokušavale da se suprotstave bahatim vozačima.

FOTO: Cdm

Koridor koji prolazi ulicom 13. jula gotovo je u potpunosti progutao prostor namjenjen pješacima. Isto se desilo i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u ulici Kralja Nikole, a i u Moskovskoj ulici. Tamo su pješaci dovedeni u nemoguću situaciju zbog nedovoljno prostora, koji je ionako uzan.

Sada je sa jedne strane omeđen biciklističkom stazom, a sa druge stubićima koji trotoar odvajaju od živog motornog saobraćaja. Sredinom stazice koja je pješacima ostala na raspolaganju nalaze se stubovi gradske rasvjete, što znači da je ljudima koji se kreću pomoću kolica kretanje trotoarom praktično onemogućeno.

“Biciklističke staze su bukvalno zauzele više od polovine trotoara. A i ono malo prostora što je ostalo za nas su zauzeli automobili”, komentar je jednog čitaoca.

FOTO: Cdm

Ispred Ekonomske škole je tokom odmora nemoguće koristiti biciklističku stazu. Za to vrijeme imamo saobraćajnu traku u ulici Kralja Nikole koja je uzurpirana nepropisnim parkiranjem. Radovi u Moskovskoj ulici izazvali su negodovanje i otpor stanara, koji su – s pravom – prvo stali u odbranu zelenila, a zatim i pješačkog prostora koji se smanjuje svakog dana.

U nelogična dizajnerska rješenja u ovoj NVO navode i ona po kojima biciklistička staza prolazi kroz autobusko stajalište, što se kosi sa elementarnom logikom uređenja prostora, ili ona gdje biciklistička traka prelazi preko označenih i ustaljenih taksi stajališta.

Voznja automobila po biciklisickoj stazi i prolazak kroz crveno

Evo kako neki koriste biciklističku stazu

Gepostet von Biciklo.me am Samstag, 27. Mai 2017

Jedno je sigurno-u projektovanju biciklističkih staza u Podgorici projektanti su na umu trebali imati sve učesnike u saobraćaju- pješake, vozače i bicikliste.

www.cdm.me

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com