Stradalnici Pive, Velike i Gornjeg Polimlja proglašeni svecima - Volim Podgoricu

Stradalnici Pive, Velike i Gornjeg Polimlja proglašeni svecima

Sabor Srpske pravoslave crkve donio je odluku o ustanovljavanju novih praznika u svom kalendaru, a razmatrano je i uključivanje grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije.

Sabor je svecima proglasio pobijene stradalnike pivske, kao mučenike i stradalnike veličke i gornjepolimske, te monaha Jakova. Sabor je odlučio da kanonizuje patrijarha pećkog Pajsija Janjevca, arhimandrita Stefana Jovanovića, kao mitropolita skopskog Vikentija i igumana Vladimira.

– Sabor i dalje smatra da zemnim ostacima srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mjesto među muzejskim eksponatima, nego u grobnici u Hramu Svetog Save ili na platou ispred njega – preciziraju iz SPC.

Sabor je dalje konstatovao da Rumunska pravoslavna crkva „ne samo što nastavlja sa svojim antikanonskim upadima u jurisdikciju SPC, nego ih i intenzivira i proširuje na čitavu srpsku kanonsku teritoriju upozoravajući da će, ukoliko se sa tom praksom ne prekine, biti primoran da načini mučan, ali jedini mogući korak a to je da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa tom Crkvom“. Razmatrani su i slučajevi ekskomuniciranih Marka Radosavljevića i Gorana Mirkovića,

Sabor je dalje odlikovao patrijarha srpskog Irineja ordenom koji nosi ime Svetog Jovana Vladimira, a episkopa šabačkog Lavrentija ordenom Svetog Save prvoga stepena, povodom 50-godišnjice njegove arhijerejske službe.

– Na Saboru je razmatran izlišan i u suštini besmislen problem, a riječ je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije. Potpisnici toga teksta obratili su se Saboru sa ispovijedanjem autentične hrišćanske vjere u Boga Tvorca, te je Sabor to prihvatio, ali sa napomenom da ta rasprava, bez obzira na njihove namjere i zamisli, uopšte nije bila potrebna – precizira se u saopštenju.

Istaknuto je i da Sabor podržava izgradnju Memorijalnog centra na Starom Sajmištu kao trajnog spomen-obilježja srpskim žrtvama u 20. vijeku, kao i žrtvama „Jevreja, Roma i svih ostalih naroda koji su sa srpskim narodom podijelili njegovu gorku sudbinu u tome tragičnom stoljeću“.

(Blic/A.Stanković / RAS Srbija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com