Horor u nikšićkom skloništu za napuštene životinje: Psi jedu jedni druge! - Volim Podgoricu

Horor u nikšićkom skloništu za napuštene životinje: Psi jedu jedni druge!

Nakon što su nikšićke gradske vlasti naredile da se svi bezdomni psi moraju ukloniti sa gradskih ulica u sklonište za napuštene životinje u Bresticama, predstavnici nevladinih organizacija Nikšićko udruženje za zaštitu životinja, Ruka-šapi i Prijatelji životinja Podgorica posjetili su u subotu u to sklonište.

Ono što su ugledali šokiralo ih je. Iz tih NVO je saopšteno da su životinje smještene u prenatrpane boksove, da se niko o njima ne brine, ne hrani ih a na licu mjesta su, kako navode, čak zatekli scenu gdje grupa pasa jede mrtvog psa!

” Već u prvom momentu nam je bilo jasno da su životinje i gladne i žedne, te da ih niko danima nije obilazio. Zdjele za hranu i vodu su bile prazne, izmeta je bilo svuda po boksevima, a psi su bili veoma uznemireni i stalno su se klali među sobom. U boksevima je bio preveliki broj pasa, nisu bili odvojeni manji od većih, ženke od mužjaka, agresivni od neagresivnih, već su nasumice ubačani u kaveze. Ipak, jedna scena će nam svima ostati urezana duboko u sjećanju. U jednom od kaveza ležao je mrtav pas, dok su drugi psi okupljeni oko njega jeli njegovo meso sa leđa. Taj prizor je bio kao u najgorim horor filmovima”, navodi se u saopštenju.

Odmah su, kako navode, shvatili da se ovdje ne radi ni o kakvom skloništu ili azilu, već o logoru i čistilištu za životinje.

“Tada smo krenuli da kontaktiramo sve nadležne službe, kako bi došle na lice mjesta i svojim očima se uvjerile u horor za koji su svojim neodgovornim radom zaslužne. Međutim, niko od njih nije pokazao interesovanje da makar dođe i porazgovara sa nama, te pokuša da pronađe rješenje za ovo zaista alarmantnog stanje. Upravnik tog logora smrti, izvjesni Slavko Krivokapić je rekao da nema vremena da dođe, a odmah nakon toga je potrčao da u lokalnim medijima da saopštenje kako je tamo sve sjajno. Isto su nam rekli i iz Komunalne policije, a sa ostalima poput veterinarske inspekcije nismo ni mogli stupiti u kontakt”, navodi se u saopštenju.

Izuzetak su, kako ističu iz ovih NVO, službenici CB Nikšić, koji su kao i uvijek izašli na lice mjesta, veoma korektno odradili uviđaj, napravili zapisnik i sve dokumentovali uz fotografije sa lica mjesta.

“Na licu mjesta se pojavio i veterinar koji je zadužen da vodi brigu o životinjama u azilu, a njegova izjava da su u azilu „sjajni uslovi“ je bila više nego cinična, s obzirom na to da njegova veterinarska ambulanta mjesečno dobija 1383,30 eura od Opštine da bi ti uslovi bili sjajni. Ono što je evidentno, a u šta smo svi imali priliku da se uvjerimo jeste da ovaj objekat ne ispunjava ni jedan jedini uslov da bude stavljen u funkciju. Nikome nije jasno ko se drznuo da ovom objektu da dozvolu za rad i tamo ubaci životinje. Pored toga što tamo nema zaposlenih (radnici suprotno Zakonu o radu rade uz ugovor o djelu, koji je istekao), te da o životinjama nema ko da brine”, navodi se u saopštenju.

Iz ovih NVO su pozvali sve državne institucije, humanitarne organizacije, NVO sektor, ambasade stranih zemalja, kao i sve međunarodne organizacije koje se nalaze u Crnoj Gori da se uključe i da nam pruže pomoć i podršku u rješavanju ovog problema.

“Ovo je genocid nad nedužnim životinjama, u režiji predsjednika i službenika Opštine Nikšić. Ne smijemo dozvoliti da se ovo događa u državi koja navodno teži evropskim integracijama. Ovo nije i ne smije biti primjer našeg društva, ali je opomena za stravičan nerad i nemarnost Opštine Nikšić i nadležnih službi”, poručili su u saopštenju.

(Mondo)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com