Izložba Sretena Milatovića 30. maja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore - Volim Podgoricu

Izložba Sretena Milatovića 30. maja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore

U utorak, 30. maja sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova vajara Sretena Milatovića pod nazivom „Noć I“.

Milatović je rođen 1966. godine u Nikšiću. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo u klasi profesora Alije Kučukalića 1992. godine. Magistrirao je 2007.godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi profesora Milivoja Babovića. U periodu 1993-2010. godine radio je kao stručni saradnik na predmetu Vajanje, na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje. Honorarno je bio angažovan 2002. i 2003. na Odsjeku za predškolsko vaspitanje na Filozofskom fakultetu, predmet Tehničke vježbe. Od 2009. radi u zvanju docenta a od 2015. u zvanju vanrednog profesora na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ALU Trebinje. Dobitnik je više nagrada za svoje stvaralaštvo. Učestvovao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara u Trebinju i Nikšiću.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević, koja će i otvoriti izložbu, između ostalog je zapisala: „Polazeći od utiska da svaka zavičajna geografija  kojoj  jedan  umjetnik pripada, namjerno ili  slučajno, određuje njegov likovni jezik i prirodu njegovog stvaralačkog bića, onda skulptura Sretena Milatovića djeluje kao istinska potvrda tog uvjerenja i pripadanja. Ta privrženost zavičajnom podneblju, prepoznaje se ne samo u odabiru materijala – kamena, koji ima gotovo amblematsko značenje u kontekstu cjelokupnog doživljaja crnogorskog prostora, već i u njegovom razumijevanju i usvajanju njene fizionomije i njene naravi, koja Milatovićevu skulpturu, u tom smislu, dodatno oduhovljuje i likovno osvješćuje“.

Izložba se može pogledati u galeriji „Centar“ u narednih mjesec dana.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com