Pokrenuli postupke zbog rada tokom praznika - Volim Podgoricu

Pokrenuli postupke zbog rada tokom praznika

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je, zbog sumnje u ugrožavanje javnog interesa, pokrenula deset postupaka koja se tiču oglašavanja slobodnih radnih mjesta za vrijeme vikenda i tokom državnog praznika.

Agencija, kako su saopštili, u cilju proaktivnog pristupa u otkrivanju slučajeva ugrožavanja javnog interesa, a shodno zakonskim ovlašćenjima, na osnovu sopstvenih saznanja, pokreće postupke za utvrđivanje postojanja ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na moguće postojanje korupcije.

“U skladu sa navedenim, Agencija je po službenoj dužnosti, u cilju utvrđivanja činjenica, pokrenula deset postupaka koji se odnose na sumnju u postojanje ugrožavanja javnog interesa, a koji se tiču oglašavanja slobodnih radnih mjesta za vrijeme vikenda u trajanju od jednog dana i za vrijeme državnog praznika, a koji su objavljeni 20. maja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se postupci odnose na javna preduzeća, javne ustanove i pravna lica čiji je većinski vlasnik ili osnivač država, odnosno opština.

“To su Mediteran Reklame – Budva, Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica, Centar za kulturu Tivat, Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Institut Simo Milošević – Igalo, Dom zdravlja Cetinje, Parking servis Budva, Vodovod i kanalizacija Tivat, Radio – difuzni centar i Vodovod i kanalizacija Bar”, precizira se u saopštenju.

Kako se navodi, prema subjektima u odnosu na koje se vodi postupak, Agencija će po službenoj dužnosti zatražiti izjašnjenje o razlozima oglašavanja slobodnih radnih mjesta u danima vikenda i državnog praznika u navedenom trajanju, izjašnjenje o eventualnom prijavljivanju kandidata i njihovom broju, kao i kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na te postupke popunjavanja radnih mjesta i zasnivanja radnog odnosa.

“Agencija je prepoznala da nepreciznost i neodređenost zakonskih normi opštih propisa o radu koje se odnose na proceduru zasnivanja radnog odnosa u javnom sektoru otvaraju mogućnost ugrožavanja javnog interesa, narušavanja integriteta, ravnopravnosti i transparentnosti procedure zapošljavanja i eventualnih zloupotreba”, saopšteno je iz ASK-a.

Agencija je, kako se navodi, u vezi sa tim problemom, već dostavila nadležnom Ministarstvu Mišljenje na odredbe Zakona o radu i Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja nezaposlenih, koje se odnose na proceduru zasnivanja radnog odnosa, a koje je po službenoj dužnosti donijela u aprilu ove godine.

U tom mišljenju Agencija je zaključila da, zbog zakonskog nedefinisanja vremenskog trajanja oglasa, može doći do diskriminacije kandidata kroz ograničenje pristupa tržistu rada i podsticanja neravnopravnog položaja kandidata na tržištu rada, što može dovesti do zloupotrebe zakona i moguće korupcije.

“Shodno navedenom, u cilju zaštite javnog interesa, Agencija je uputila resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja preporuke u cilju izmjena Zakona o radu i Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti u dijelu zapošljavanja u javnom sektoru kako bi se navedeni rizici otklonili”, kaže se u saopštenju.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com