Bez posla sto ljekara i tehničara - Volim Podgoricu

Bez posla sto ljekara i tehničara

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za „Dan” da se protivi odluci da se Viša medicinska škola u Beranama ugasi i da je veliki broj mladih zdravstvenih radnika zbog loše politike u sistemu bez posla. Ona ističe da se trenutno na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore nalazi preko 100 ljekara i medicinskih radnika sa višom školom.

Krivokapić je poručila da očekuje da Ministarstvo zdravlja obavi procjenu sa menadžmentima bolnica i domova zdravlja, koliko medicinara sa višom školom treba sistemu.

“Mora se voditi kvalitetna zdravstvena politika i to je posao Ministarstva zdravlja, koja mora da prati promjene i potrebe za kadrom u ustanovama. Ako neko ide u penziju za četiri godine, mora se poslati na specijalizaciju ljekar istog profila ranije. Da se ne bi dešavalo da godinama nemamo određene specijaliste i da građani ispaštaju. Imamo kolege na birou, koje možemo da doškolujemo i da imamo obezbijeđen kadar. Potrebno je oformiti prioritete u sistemu, jer se godinama prave iste greške”, kaže Krivokapić.

Studenti i profesori beranske Više medicinske škole prije 10 dana organizovali su peticiju protiv odluke Medicinskog fakulteta da se ta ustanova preseli u Podgoricu.

Krivokapić upozorava da u zdravstvenim ustanovama ne postoji sistematizacija radnih mjesta i da obrazovani srednji medicinski kadar ne može da dođe do zaposlenja.

“Protivim se ukidanju Više medicinske škole u Beranama, koja bi trebalo da uz smanjenje kapaciteta i sa manjim obimom nastavi da obrazuje kadar za sjever, dok bi najbolje rješenje bilo da isti program osnuje i na Medicinskom fakultetu u Podgorici, čiji bi studenti u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) mogli da imaju neophodnu praksu i steknu znanje na tercijarnom nivou, gdje se razvija visoko sofisticirana medicina. Sada imamo situaciju da visokoškolci koji završe Višu medicinsku školu u Beranama i o svome trošku plaćaju nastavak obrazovanja u zemljama regiona, završe fakultet i specijaliziraju, nemaju gdje da se zaposle, jer njihov posao obavljaju zdravstveni radnici sa srednjom školom”, ističe Krivokapić.

Ona objašnjava da prema projekcijama na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, potrebno je oko osam do devet odsto medicinski radnika sa višom školom.

“U mnogim ustanovama nijesu predviđena radna mjesta za taj kadar, a medicinske sestre sa istim zaduženjima i zadacima, primaju različiti iznos plate. Jedan dio njih su sa srednjom školom, a drugi su završili više škole ili fakultet. Zbog toga imamo nezadovoljstvo angažovanog kadra. Imamo situaciju da postoji veći broj diplomiranih medicinskih radnika sa Višom školom, a nemamo sistematizovana radna mjesta. Taj potencijal treba iskoristiti za druga radna mjesta u zdravstvenom sistemu, gdje je to neophodno”,  kaže Krivokapić.

Krivokapić navodi da su zahtijevali od ministra Kenana Hrapovića da na drugačiji način uredi i organizuje angažovanje i obrazovanje srednjeg medicinskog kadra.

“Umjesto da se na osnovu potreba određene ustanove školuje srednji kadar, ovako se događa da medicinske sestre samo snose troškove i putuju, uz posao, što je veoma teško. Neophodno je da i srednji medicinski kadar ima plaćeno školovanje i boravak tokom tog perioda, jer takve uslove imaju ljekari kada idu na specijalizacije”, navodi Krivokapić.

Praksa je važna

Ljiljana Krivokapić poziva mlade ljekare da ne biraju gdje će raditi i da ne čekaju posao samo u Podgorici.

“Za ovaj posao praksa je od suštinskog značaja, jer kroz nju moraju da uče. Porazno je da ljudi koji su učili toliko godina i završili tako važan fakultet budu bez posla”, kaže Krivokapić.

Peticiju potpisalo 5.000 građana

 Studenti i profesori koji su organizovali potpisivanje peticije protiv ukidanja Više medicinske škole u Beranama, kazali su „Danu” da su prikupili preko 5.000 potpisa, iz svih gradova. Ističu da neće dozvoliti da se ustanova ugasi i pozivaju Medicinski fakultet da odustane od inicijative da se ta škola prebaci u Podgoricu.

“Nećemo dozvoliti da Berane izgubi Višu medicinsku školu. Ako je potrebno radikalizovaćemo proteste, samo da zaštitimo rad i trud, koji su godinama ulagali prosfesori i student”,  ističu student.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com