Nepoželjno 149 Rusa - Volim Podgoricu

Nepoželjno 149 Rusa

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković prije dva dana je na neprijatan način saznao da je za zvaničnu Moskvu nepoželjna osoba. Za sada javnost nikako sa sazna ko je sve od crnogorskih državljana na toj listi, dok se od početka prošle godine u Crnoj Gori zna ko od ruskih državljana ne može da stupi, osim po posebnim uslovima, u Crnu Goru. Na spisku je 149 Rusa. Vuković za TVCG priča o iskustvu sa ruskim vlastima i ističe da je neophodno riješiti ove probleme.

Službeni put poslanika DPS-a MIodraga Vukovića za Minsk okončan je na moskovskom aerodromu Domodedovo. Nakon 40 minuta čekanja na pasoškoj kontroli, situacija mu je postala jasnija

“Došao je policajac. Uzeo je moj pasoš, u međuvremenu je avion odletio. Smjestili su me ispred kancelarije granične policije i tada je počelo. Od 6 sati popodne do 4 sata ujutro”, kazao je Vuković.

To što je doživio na moskovskom aerodromu Vuković naziva neverbalnom torturom. Nije bilo nikakvog objašnjenja zašto čeka.

“Čekao sam, nisam dočekao, ni vodu, ni hranu. Ovo izgleda dramatično, ali nažalost tako je. Užasno, kao čovjek sam poražen. Ružno je sve to bilo. A kao političar, rekao sam to, ne i iznenađen, ali zabrinut da li tako treba da se trudimo, da obavimo komunikaciju koja garantuje da ćemo smirivati, a ne potpaljivati”, kazao je Vuković.

Vuković je tek na putu ka Crnoj Gori saznao da je nepoželjan u Rusiji.

“Nijesu mi ni rekli. Nego sam dobio papire, predat kabinskom osoblju i upućen za Crnu Goru. U toku leta sam vidio da sam čovjek kome je zabranjen ulazak u Rusiju”, naveo je on.

Ko je od naših državljana još nepoželjan u Rusiji nije poznato. Iz ruske ambasade u Podgorici juče je saopšteno za TVCG da to neće da komentarišu. Ipak, kazali su da je odnos prema Miodragu Vukoviću recipročan odgovor na sankcije koje je Crna Gora prva uvela Rusiji.

Kada se pogleda Službeni list Crne Gore od 5. januara 2016. godine, vidi se da je Vlada donijela odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evrope. Između ostalog, ograničava se ulazak na teritoriju Crne Gore za čak 149 ruskih državljana koji imaju veze sa ukrajinskom krizom. Među njima su i visoki funkcioneri Ruske Federacije.

Dok se nagađa ko sve od crnogorskih državljana može da se nađe na listi nepoželjnih, Vuković tvrdi da u dogledno vrijeme, i pored želje da je posjeti, neće ići put Rusije

“Ne mislim, bar za izvjesno vrijeme. Ne mislim da realizujem te svoje ambicije iz jednostavnog razloga. Šta ću? Krenuću, pa će me vratiti”, poručio je on.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com