PODGORICA: Klasika na Trgu nezavisnosti - Volim Podgoricu

PODGORICA: Klasika na Trgu nezavisnosti

Trideset jedan program biće realizovan ove godine u sklopu Podgoričkog kulturnog ljeta, najavljeno je na konferenciji za novinare. Ovogodišnje izdanje manifestacije, koja će trajati 60 dana, i za koju je opredijeljeno skoro 90.000 eura, biće otvoreno sjutra veče na Trgu nezavisnosti od 21 sat koncertom orkestra Allegro vivo pod nazivom “Muzika raspoloženja”.

Ovogodišnji program biće, kako je kazala sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Nela Savković-Vukčević, raznolik i bogat, ali prije svega kvalitetan.

“Ovog puta zastupljeni su raznovrsni programi. Trudili smo se da se odvijaju na različitim lokacijama, uvijek instistirajući na mediteranskom identitetu i slobodnim prostorima, koji svakako mogu postati i galerija i pozornica”, kazala je Savković-Vukčević.

Ona je istakla da je posebna pažnja posvećena najmlađima, pa će ulaz na predstave “Romeo i Julija”, “Kod Nojeve barke u osam” i “Mi djeca sa stanice Zoo” biti besplatan. Takođe, repertoar za djecu čini i performans gosta iz Italije Ota il Bazora 28. juna na Trgu Svetom Petru Ce-tinjskom, te trupe Due Mondi 29. jula na Trgu nezavisnosti.

U sklopu Kulturnog ljeta biće priređeni 6. Međunarodni festival folklore za djecu i mlade “Skoči kolo da skočimo”, od 11. do 14. jula, te Međunarodni festival lutkarstva od 13. do 17. septembra.

Manifestacija će predstaviti i bogat muzički program, te će već u četvrtak biti upriličeno premijerno predstavljanje albuma “Balkan, Mediteran, Orijent” dua Srđan Bulatović i Darko Nikčević. Muzička čarolija nastavlja se uz “Siti Gruv”, na Stadionu malih sportova, od 2. do 4. juna, a onda i 11. juna kada će u Kapital plazi biti priređen drugi “Made in New York” džez festival.

“Ugostićemo Yu grupu, crnogorski simfonijski orkestar, ‘Neverne bebe’, Žutg Serhatlića… Na programu su i nastup plesne grupe ‘Motaram Sundesha & Party’, te završni koncert polaznika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku”, najavljeno je na konferenciji.

Filmski program obuhvata Džadu Film Fest, od 5. do 11. juna, te Underhill Fest, koji će biti održan od 5. do 17. juna. U sklopu književnog porgrama biće upriličene promocije djela “Pop Dukljanin Sclavorum regnum” koju je pripredio Danilo Radojević, “Pejzaž bez prostora” Sretena Vujovića, “Dijalektologija crnogorskog jezika” Adnana Čirgića, “Crnogorski generali u Kraljevini SHS/Jugoslaviji (1919-1941)” Srđe Martinovića i “Prilozi proučavanju Ljetopisa popa Dukljanina i ranosrednjovjekovne Duklje” Steva Vučinića.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com