SO Herceg Novi: Budžet usvojen jednoglasno i bez rasprave - Volim Podgoricu

SO Herceg Novi: Budžet usvojen jednoglasno i bez rasprave

Odbornici SO Herceg Novi danas su po hitnom postupku, jednoglasno i bez diskusije usvojili budžet za ovu godinu. Prethodno je na sastanku  kolegijuma predsjednika Skupštine dogovoreno da se konsenzusom i bez rasprave usvoji odluka o budžetu, jer je isticao rok od 60 dana od dana objavljivanja odluke u Službenom listu u kome je bilo neophodno donijeti saglasnost SO na taj dokument.

Na sjednici SO Herceg Novi održanoj 31. marta  u čijem radu nisu učestvovali odbornici DPS, SDP i nezavisni odbornik Milovan Baždar, usvojen je budžet za 2017. godinu, ali je potpredsjednik, koji je obavljao funkciju predsjednika Opštine, Dragan Janković istog dana potpisao odluku o budžetu, koja se razlikovala od one usvojene na sjednici lokalnog parklamneta i proslijedio na slanje Službenom listu. On je objasnio da ga niko nije obavijestio niti pozvao na sjednicu SO, te da je shodno zakonu, donio odluku o budžetu, poslednjeg dana važenja odluke o privremenom finansiranju opštine.

Budžet opštine projektovan je na 20.103.000 eura. Najznačajnije učešće u ukupnim primanjima čini prihod od poreza na imovinu planiran na iznos 4, 2 miliona eura ili 20, 89 odsto ukupno planiranog budžeta, zatim prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta  u iznosu od 4 miliona eura eura ili 19, 89 odsto ukupno planiranog budžeta. Sredstva po osnovu ustupljenih prihoda iz budžeta države planirana su u ukupnom iznosu od 3,080 miliuona eura, od čega je prihod od poreza na nepokretnosti 1, 7 miliona eura, a od poreza na dohodak fizičkih lica 1,38 miliona  eura.

Rashodi operativnog budžeta su 11,473 miliona eura, a kapitalnog 8,69 miliona ili 43,22 odsto ukupnog budžeta.

Predsjednik SO Miloš Bigović zakazao je za 8. jun i prvu redovnu sjednicu SO na kojoj je predviđen izbor predsjednika Opštine.  Jedini kandidat je, u skladu sa koalicionim sporazumom nove skupštinske većine (Demokratska CG, DF, Novska lista, SNP i koalicija SDP-URA ) Stevan Katić iz Demokratske Crne Gore.

Radni sastanak predsjednika Skupštine sa novinarima: Transparentnost i otvorenost u radu

Predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović je danas na sastanku sa hercegnovskim novinarima kazao da će lokalni parlament raditi trasparentno i otvoreno. “Neće biti niti jednog tajnog dokumenta ili skrivene aktivnosti u radu ovog parlamenta dok sam ja na njegovom čelu. Vi ćete imati uvid u sve, a samim tim i građani Herceg Novog“, istakao je Bigović.

“Obaveza ovog saziva SO je unapređenje rada, postizanje konsenzusa svih parlamentarnih klubova, kada god je to moguće, potpuna otvorenost i osluškivanje potreba građana koji su im ukazali povjerenje”.

Informisao je da će u sazivu kojim on predsjedava biti kvantifikovan rad odbornika, kako bi ih podstakli na ravnomjernije i aktivnije učešće u diskusijama.

Skupštinska služba će radovno pripremati izvještaj u kome  će biti iskazan doprinos svakog odbornika u radu Skupštine: prisustvo na sjednicama, rad odbora, učešće u diskusijama, predlaganje amandmana.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com