KUPOVATI PILETINU ILI NE?! - Volim Podgoricu

KUPOVATI PILETINU ILI NE?!

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković optužila je glavnu veterinarsku inspektorku Mirjanu Drašković da diže paniku svaki put uoči turističke sezone, dok je Drašković upozorila potrošače da se uzdrže od kupovine piletine uvezene iz Brazila.

Drašković je, kako je juče saopšteno na vanrednoj konfereciji za novinare Uprave, u stvari “najveći problem u crnogorskom sistemu bezbjednosti hrane”. Oni tvrde da inspektorka “neistinama i lažima” u javnosti narušava ugled te organizacije, koji imaju kod Evropske komisije i partnera iz regiona.

“Već duži niz godina, Drašković, kao najava za turističku sezonu, ili neku strukturnu promjenu u institucijama sistema, iznosi neistine. Informacije kojima uzbunjuje javnost u Crnoj Gori, simptomatično, uvijek u vrijeme turističke sezone, odnose se na opasnosti po potrošače od nebezbjedne hrane. Samo se navodne opasnosti mijenjaju, od brazilske piletine, preko vinobrana, virusa kvrgave kože, do “leukemije goveda””, kazala je Vesna Daković.

Glavna veterinarska inspektorka je juče saopštila da je njena izjava u pojedinim medijima, u kojima je skrenula pažnju na brazilsku piletinu, pogrešno interpretirana.

Tvrdi da Dakovićeva nije ni provjerila o čemu je riječ, već je odmah sazvala konferenciju za novinare i koristeći vokabular “neprimjeren za visoku državnu službenicu” komentariše pogrešno interpretiranu izjavu.

U Albaniji, Hrvatskoj i Sloveniji je povučena brazilska piletina, jer je njoj pronađena salmonela.

Daković je kazala da je piletina iz Brazila uvezena u Crnu Goru bezbjedna po svim nalazima koje su uradili. Tvrdi da Draškovićeva želi da skrene pažnju na sebe jer joj je ukinuto radno mjesto, a Veterinarska inspekcija prelazi pod nadležnost njenog organa. Draškovićeva je ranije tražila status zviždača, ali je Agencija za zaštitu od korupcije odbila njen zahtjev.

Drašković: Pošiljke su rizične, ne znamo da li je to GMO meso

Draškovićeva je poručila građanima Crne Gore da ne kupuju piletinu iz Brazila:

“(Brazilska) tehnologija uzgoja piladi za klanje je drugačija od naše, ishrana piladi genetski modifikovanom hranom tamo je uobičajena, transport zamznutog mesa jako je dug i rizičan po bezbjednost proizvoda, mi ne radimo analize GMO na pilećem mesu, nemamo propisane sve standarde koji se mogu naći u mesu a koji se po EU legislativi traže, a na koje faktore rizika sam ukazivala u dugom prethodnom vremenskom periodu, da i posle brazilske ‘afere’ nalazi u Albaniji i Sloveniji, tj. Hrvatskoj pokazuju da su te pošiljke rizične tj. nebezbjedne, i sada smatram i predlažem da se obustavi davanje rješenja o uvozu mesa iz Brazila”.

Daković tvrdi da je u Crnu Goru u 2017. godini uvezeno 11 pošiljki brazilske piletine koja je prošla kontrolu na zdravstvenu ispravnost. Laboratorijske analize na sve moguće parametre bezbjednosti hrane, potrvdile su ispravnost svih pošiljki:

“Za razliku od EU, gdje se 20 odsto pošiljki iz Brazila kontroliše na sve parametre bezbjednosti hrane, u Crnoj Gori se kontroliše svaka, dakle 100 odsto pošiljki.”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com