Vukovi poklali više od pola stada - Volim Podgoricu

Vukovi poklali više od pola stada

Vukovi su zaklali 11 od 19 ovaca, koliko ih je bilo u stadu porodice Vuka Konjevića iz bjelopoljskog sela Ponikvice, javila je Televizija Crne Gore.

Ovo nije prvi napad  na stada u ovom kraju. Vuku Konjeviću je prije tri godine čopor vukova prepolovio stado a sličnu  “gozbu” imali su i kod drugih domaćina u tom i okolnim selima.Stado Konjevića bilo je u  toru visokom preko dva metra, na samo pedesetak metara od kuće. Ograda koja je trebalo da zaštiti stado, po svemu sudeći, nije bila prepreka za gladne zvijeri koje su napravile pravi pokolj. Većina grla stradala je tako što su im zvjeri preklale vratove, dok su neka bila potpuno rastrgnuta.

Četvoročlana  porodica Konjević  jutros  je doživjela šok od prizora nakon krvavog vučjeg pira. Ostatak stada bio je u strahu u uglu tora dok su zaklane ovce bile razvučene okolo, priča Vuk Konjević.

“Ubrzo su pristigle komšije, među prvima je stigao Sretko Jelić sa kojima je otkrio mjesto gdje je vuk ili više njih preskočio ogradu, na kojem su ostale vučje dlake, takođe pronašli su mjesto gdje su iskočili iz tora”, kaže vlasnik stada.

Komšije u nevjerici posmatraju prizor i sa žaljenjem podsjećaju na štetu koju su Konjevići na sličan način pretpjeli prije tri godine.

“Dobrom čovjeku i velikom pregaocu se izgleda ne da. Sa velikim  radom i mukom  je obnovio stado  a sada ponovo iz početka . Biće to težak period za njih sobzirom da im je stočarstvo jedini izvor prihoda. Vuk i supruga i dvoje maloljetne djece  su primjer u kraju kako se požrtvovanim radom opstaje od sopstvenog rada. No, kako će sada teško da se može naći odgovor”, zabrinuto konstatuje Sretko Jelić.

Pomogli smo komšijama da na propisan način zakopamo lešine ali više od toga ne možemo jer smo i mi u dosta lošoj materijalnoj situaciji, skoro svima nama je proteklih godina pričinjena slična šteta. Očekujemo da lokalna uprava i resorno ministarstvo pomognu Konjevićima da prebrinu krizu u koju su nenadano upali, kaže komšija Darko Zelja Kljajević.

Na sreću, u drugom toru ostalo je dvadesetpetoro jagnjadi koje neće moći da nadokande gubitak, ali se mještani nadaju da to mogu Opština i Ministarstvo.

(Rtcg)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com