Da li je li ispravna piletina iz Brazila ? - Volim Podgoricu

Da li je li ispravna piletina iz Brazila ?

Posljednje izjave dvije visoke službenice Vlade Vesne Daković i Mirjane Drašković, oko mesa uvezenog iz Brazila, dovoljne su da se Tužilaštvo pozabavi ovim slučajem i utvrdi što je istina. Pravnici koje je Portal Analitika kontaktirao, nemaju dvojbe da je Tužilaštvo već imalo osnov da pokrene izviđaj. Ako se dokaže da neko ne govori istinu, mogao bi završiti u zatvoru do tri godine.

Je li piletina iz Brazila zdrava i ko, kako i zašto obmanjuje javnost? Makar jednom u dva mjeseca od glavne veterinarske inspektorke slušamo kako je meso koje jedemo neispravno i od nadležnih kako ona ne govori istinu. I ovog puta Mirjana Drašković tvrdi da je piletina koju uvozimo iz Brazila neispravna i poručuje građanima da je ne kupuju.Daković tvrdi da je sve ispravno: Na ekspresno zakazanoj konferenciji za novinare, direktorka Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković, je odgovorila da Drašković “neistinama i lažima ugrožava ugled te institicije” i da je ustvari “ona najveći problem u crnogorskom sistemu bezbjednosti hrane”. Kaže i da Mirjana Drašković diže paniku svaki put uoči turističke sezone, a da sada skreće pažnju jer joj je ukinuto radno mjesto.

Drašković je naknadno malo pojasnila izjavu datu Pobjedi, kaže da nije mislila na meso uvezeno ove, već – prošle godine.

No, sve da je do sada cvjetalo med i mlijeko između Drašković i vlasti, a svi znamo da nije, posljednje izjave dvije visoke službenice Vlade dovoljne su da se Tužilaštvo pozabavi ovim slučajem i utvrdi što je istina. Jer ne radi se o klikerima, nego o zdravlju ljudi.

Tužilaštvo ima osnov da pokrene izviđaj: Pravnici koje je Portal Analitika kontaktirao nemaju dvojbe da je Tužilaštvo već imalo osnov da pokrene izviđaj. Pozivaju se na odredbu da je tužilac za postojanje sumnje u krivično djelo mogao čuti i u kafani, a kamoli u medijima i da je već u nekoliko navrata imao osnova da reaguje.

A, osnova za odgovornost, naravno u slučaju da se dokaže, bi moglo biti i na jednoj i na drugoj strani.

Članom 398 Krivičnog zakonika je propisano da “ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ako je učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine”.

Sa druge strane, član 298 istog zakona propisuje da “ovlašćeno lice koje nesavjesno izvrši pregled stoke za klanje, mesa namijenjenog za ishranu i drugih životnih namirnica ili protivno propisima ne izvrši pregled i time omogući da se stavi u promet meso ili druga životna namirnica škodljiva za zdravlje ljudi, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine”.

U prevodu, neko bi mogao završiti u zatvor do tri godine.

Kazna je ista i za prodavce, ako stavljaju u promet neispravno meso. U slučaju, naravno, da su tačne špekulacije da se sporno meso iz Brazila prepakuje i na taj način se izbjegava kontrola.

Građanska odgovornost: Drugo je pitanje građanske odgovornosti. Jedan od pravnika sa kojima smo razgovarali kaže da mu apsolutno nije jasno kako je moguće da do sada niko od trgovaca nije tužio Mirjanu Drašković i tražio nadoknadu štete. Jer, malo ko se danas neće zapitati što smo juče pojeli  i razmisliti hoće li kupiti pileće meso.

No, imajući u vidu kako su se stvari do sada završavale – biće prije da će epilog ove priče biti – pojeo vuk magarca.

Mirjana Drašković, već petnaest godina, upozorava na sve i svašta – pretragom Interneta može se vidjeti da je još 2002. godine tada kao republička veterinarska inspektorka tvrdila da se mlijeko od grla koja su bolesna od mastitisa otkupljuje u podgoričkoj Mljekari po cijenama nižim za 10 do 20 odsto od mlijeka zdravih grla.

Nakon toga je upozoravala na “leukozno meso iz Ulcinja”. Tvrdila je da je dio zaraženog mesa prodat prerađivačima u Srbiji, dok je ostatak navodno uništen u Crnoj Gori. Uslijedila je priča o neispravnom mesu iz Brazila i Argentine i otkaz jer je  “prekoračila ovlašćenja davanjem izjava da se brazilsko meso prodaje kao domaće”, te da je zbog toga “uzbunjivala javnost tokom turističke sezone”. Vraćena je na posao nakon godinu i po odlukom suda.

Nastavila je sa pričama o vinobranima u mesu (kontrola je pokazala da ga je bilo u 39 od 50 prodavnica) opasnim bakterijama u mlijeku (od  279 uzoraka 21 je bio pozitivan), zaraženom mlijeku i sirevima zbog epidemije kvrgave kože goveda, i ponovo prije dva mjeseca o neispravnoj piletini iz Brazila. Nadležni su, naravno, sve redom negirali a Drašković je nastavila da prima platu iz budžeta.

Uvozio sve i svašta: Crna Gora uvozi ogromne količine mesa. Vesna Daković je na konferenciji za novinare rekla da je tokom pročle godine uvezeno 11 kontejnera piletine iz Brazila. Bile su dvije neispravne pošiljke – u jednoj su našli salmonelu, a druga se nije čuvala na propisan način, odnosno stručno rečeno, druga pošiljka je stavljena van prometa zbog prekida hladnog lanca.

Godinu ranije, 2015. godine nijesu našli neispravne pošiljke brazilske piletine.

Albanija, Hrvatska i Slovenija su, međutim, ovih dana povukli brazilsku piletinu jer su u njoj pronašli salmonelu.

Zato – ili nadležni kod nas stavljaju u promet neispravno meso ili glavna veterinarska inspektorka iz nekog razloga ne priča istinu. Sve o našem trošku i po našem zdravlju.

O tome zašto uvozimo toliko i gdje je u svemu  tome domaća proizvodnja i ima li je uopšte, drugi put.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com