KONAČNI OBRAČUN MOSKVE SA ĐUKANOVIĆEM: Kremlj se neće ZAUSTAVITI - Volim Podgoricu

KONAČNI OBRAČUN MOSKVE SA ĐUKANOVIĆEM: Kremlj se neće ZAUSTAVITI

Moskva je pokrenula finalni obračun sa Milom Đukanovićem i njegovim režimom u Podgorici!

Kako je i zvanično potvrđeno, Putin je Milu Đukanoviću zabranio ulazak u Rusiju, a na „crnoj listi“ neprijatelja Kremlja nalazi se ukupno 70 crnogorskih funkcionera.

Do sada je saopšteno ko se sve nalazi na ovom spisku, ali su ruski i crnogorski portali objavili da su među zabranjenima gotovo svi poslanici DPS i drugih partija koji su glasali za pristupanje Crne Gore NATO paktu.
Rusija, podsjetimo, optužuje Đukanovića i njegove saradnike da na silu guraju svoj narod u zločinačku zapadnu alijansu.

Putin neće stati

Odlično obaviješteni diplomatski izvori kažu da je ovo samo početak „velikog, finalnog obračuna zvaničnog Kremlja sa Milom Đukanovićem“.

– Neće se na ovome završiti. Poslije kontrasankcija kojima je zabranjen uvoz proizvoda iz Crne Gore i poziva ruskim turistima da ovog ljeta ne putuju u ovu zemlju, ‘crna lista’ je samo logičan nastavak… – kaže neimenovani upućeni  sagovornik i navodi da je Moskva odlučna da ovog puta ide do kraja.

– Reći ću vam samo da Rusija ima vrlo konkretne dokaze o kriminalnim i korupcionaškim aferama u koje su umiješani Đukanović i njegovi saradnici. Neki od tih dokaza mogli bi uskoro da se pojave u javnosti, ali i u određenim tužilaštvima – navodi izvor.

Prema njegovim riječima, dodatni veliki problem za Mila Đukanovića mogao bi da bude principijelni stav Zapada da se u Crnoj Gori treba obračunati sa kriminalom:

– Znate, teško da će bilo ko od lidera EU i SAD uzeti Mila u zaštitu kad izađu konkretni dokazi protiv njega i njegovih…

Po mišljenju analitičara, bilo je pitanje dana kada će Putin krenuti u konačni obračun sa Đukanovićem.
Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je ovakva reakcija Kremlja očekivana s obzirom na politiku koju Crna Gora vodi prema Rusiji.

– Moskva je čak bila i strpljiva i nije odreagovala recipročnim mjerama čim joj je Crna Gora uvela sankcije. Čekala je da vidi kako će se odvijati stvari sa NATO paktom. Pošto su vlasti u Podgorici jednostrano donijele odluku o priključenju ovoj alijansi, bez raspisivanja referenduma, Rusija više nije imala kud i morala je da odreaguje – smatra Milivojević, dodajući da na taj način ona štiti svoje interese.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović podvlači da se odnosi Rusije i Crne Gore poslednjih godina stalno pogoršavaju.

– Crna Gora je učinila dosta neprikladnih mjera prema Rusiji, ali i prema ruskim investitorima i vlasnicima nepokretnosti. Jasno je i da je stupanje u NATO bila kap na koju je Moskva morala da odreaguje i stavi do znanja da su joj ugroženi interesi – objašnjava Jovanović, dodajući da ovakve mjere nisu nikakva novina u međunarodnim odnosima i politici:

– Slične mjere su za pojedine zemlje, i njihove državne funkcionere, uvodile i zemlje NATO i EU jer se nisu slagale sa politikom koju one vode. I neki naši političari su bili na crnim listama i bio im je zabranjen ulazak u SAD.

Logična reakcija

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative kaže da je reciprocitet sveto pravilo diplomatskih odnosa i da ove mjere ne bi trebalo nikog da čude.

– Mora se imati u vidu da je Milo Đukanović optužio Rusiju za pokušaj državnog udara i da je Crna Gora pristupila NATO paktu. Sve to je uticalo na donošenje ovakve odluke u Moskvi. Rusija je samo reagovala isto kao i neke zemlje zapada i EU kad su ruskog pomoćnika ministra inostranih poslova proglasile personom non grata – tvrdi Proroković.

(Tanjug, Informer)

1 komentar

  1. Safest the world toasts are made to captivate and also faithfulness to your wedding couple. Beginner sound system watching high decibel locations would be wise to always remember some sort of vital secret created by presentation, which is your auto. best man speeches funny

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com