UPOZORAVALA NA POSLJEDICE UVOZA MESA IZ BRAZILA: Smijenjena Mirjana Drašković - Volim Podgoricu

UPOZORAVALA NA POSLJEDICE UVOZA MESA IZ BRAZILA: Smijenjena Mirjana Drašković

Glav­na ve­te­ri­nar­ska in­spek­tor­ka Mir­ja­na Dra­ško­vić raz­ri­je­še­na je te funk­ci­je, jer u Mi­ni­star­stvu po­ljo­pri­vre­de i ru­ral­nog raz­vo­ja, u ko­jem će ubu­du­će ra­di­ti in­spek­to­ri Ve­te­ri­nar­ske in­spek­ci­je, ni­je pred­vi­đe­no to rad­no mje­sto.

Dra­ško­vi­će­va je u iz­ja­vi za „Dan“ ka­za­la da u Upra­vi za bez­bjed­nost hra­ne, ve­te­ri­nu i fi­to­sa­ni­tar­ne po­slo­ve Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de ne­će oba­vlja­ti po­sao spe­ci­ja­li­ste za bez­bjed­nost hra­ne ži­vo­tinj­skog po­ri­je­kla, iako je je­di­na u dr­žav­noj upra­vi sa tim zva­njem.

KO NE GOVORI ISTINU? Je li piletina iz Brazila ispravna?
– U Upra­vi ću ima­ti zva­nje ve­te­ri­nar­skog in­spek­to­ra, od­no­sno bi­ću za­du­že­na za zdra­vlje ži­vo­ti­nja, iako sam je­di­ni spe­ci­ja­li­sta za bez­bjed­nost hra­ne ži­vo­tinj­skog po­ri­je­kla u dr­žav­noj upra­vi – sa­op­šti­la je Dra­ško­vi­će­va za „Dan“, na­kon ju­če­ra­šnje od­lu­ke Vla­de.

CRNA GORA I DALJE UVOZI MESO IZ BRAZILA

Ona je do­da­la da je ta­kva od­lu­ka neo­bič­na, s ob­zi­rom na de­fi­cit ka­dra iz obla­sti bez­bjed­no­sti hra­ne.
– Neo­bič­no je da u si­tu­a­ci­ji ka­da ima­mo ta­ko de­fi­ci­ta­ran ka­dar u sek­to­ru bez­bjed­no­sti hra­ne ži­vo­tinj­skog po­ri­je­kla, spe­ci­ja­li­ste iz te obla­sti po­sta­vlja­ju da ra­de dru­ge po­slo­ve. To oči­gled­no po­ka­zu­je da sme­tam u sek­to­ru bez­bjed­no­sti hra­ne – na­gla­si­la je ona, po­ru­ču­ju­ći da mo­že da ra­di i jed­no i dru­go.

DEMANTOVALA GLAVNU VETERINARSKU INSPEKTORKU: Meso u potpunosti iskontrolisano, građani ga mogu koristiti

Agen­ci­ja za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je od­bi­la je kra­jem pro­šle go­di­ne za­htjev Mir­ja­ne Dra­ško­vić da joj se do­di­je­li sta­tus zvi­žda­ča i pru­ži od­go­va­ra­ju­ća za­šti­ta, po­što joj je one­mo­gu­će­no na­pre­do­va­nje zbog zvi­ždač­kih ak­tiv­no­sti u pret­hod­nom pe­ri­o­du i pla­ni­ra­no ras­po­re­đi­va­nje na ni­že rad­ne ras­po­re­de.

Di­rek­tor Agen­ci­je Sre­ten Ra­do­njić, u mi­šlje­nju na za­htjev Dra­ško­vi­će­ve, oci­je­nio je da on ni­je oprav­dan.
Ona je još pri­je 15 go­di­na uka­za­la na pro­ble­me pri ot­ku­pu mli­je­ka od obo­lje­lih go­ve­di, uvo­zu ho­land­skog si­ra is­te­klog ro­ka i fal­si­fi­ko­va­nih de­kla­ra­ci­ja. Upo­zo­ra­va­la je i na pro­da­ju le­u­ko­znog me­sa iz Ul­ci­nja, uvoz me­sa iz Bra­zi­la i Ar­gen­ti­ne. Na­kon sve­ga to­ga, uru­čen joj je ot­kaz u sep­tem­bru 2009. go­di­ne, a di­sci­plin­ska ko­mi­si­ja Ve­te­ri­na­r­ske upra­ve tu od­lu­ku je obra­zlo­ži­la nje­nim na­vod­nim pre­ko­ra­če­njem ovla­šće­nja da­va­njem iz­ja­va da se bra­zil­sko me­so pro­da­je kao do­ma­će.

Na­kon što je do­ka­za­la da je ne­za­ko­ni­to ot­pu­šte­na, Dra­ško­vi­će­va je po­sled­njih go­di­na oba­vlja­la du­žnost glav­nog ve­te­ri­nar­skog in­spek­to­ra. Ona je i u tom pe­ri­o­du upo­zo­ra­va­la na po­sle­di­ce uvo­za me­sa iz Bra­zi­la i kon­tro­la­ma ve­te­ri­nar­skih in­spek­ci­ja ot­kri­ve­no je da pro­iz­vo­đa­či me­snih pro­iz­vo­da u Cr­noj Go­ri ko­ri­ste kon­zer­vans vi­no­bran, či­je je mi­je­ša­nje sa me­som stro­gom za­bra­nje­no.
Dra­ško­vi­će­vu je ju­če smi­je­ni­la Vla­da, na pred­log mi­ni­stra po­ljo­pri­vre­de i ru­ral­nog raz­vo­ja Mi­lu­ti­na Si­mo­vi­ća.
– U obra­zlo­že­nju pred­lo­ga je na­veo da je Mir­ja­na Dra­ško­vić, glav­na ve­te­ri­nar­ska in­spek­tor­ka, u skla­du sa spo­ra­zu­mom o pre­u­zi­ma­nju, pre­u­ze­ta na rad u Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de i ru­ral­nog raz­vo­ja iz Upra­ve za in­spek­cij­ske po­slo­ve, da pra­vil­ni­kom o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de i ru­ral­nog raz­vo­ja ni­je si­ste­ma­ti­zo­va­no rad­no mje­sto glav­nog ve­te­ri­nar­skog in­spek­to­ra, iz ko­jih raz­lo­ga se tra­ži sa­gla­snost za pre­sta­nak man­da­ta Mir­ja­ni Dra­ško­vić – na­vo­di se u od­lu­ci Vla­de ko­ja je taj pred­log pri­hva­ti­la. A.O.

ODT ispituje uvoz pilećeg mesa

Osnovno državno tužilaštvo ispituje uvoz piletine u Crnu Goru.
-Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici već je formiralo predmet radi provjere uvoza pilećeg mesa. Predmet se nalazi u izviđaju i u cilju zaštite interesa postupka, ne možemo saopštiti više podataka – saopšteno je RTCG iz podgoričkog tužilaštva.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com