PODGORICA: U eksploziji izgorio magacin Prerade - Volim Podgoricu

PODGORICA: U eksploziji izgorio magacin Prerade

Ma­ga­cin u kru­gu Pre­ra­de, do Kom­bi­na­ta alu­mi­ni­ju­ma Pod­go­ri­ce, ju­če je pot­pu­no iz­go­rio u po­ža­ru. U objek­tu su skla­di­šte­ne la­ko za­pa­lji­ve ma­te­ri­je, te su se ču­le i ja­ke ek­plo­zi­je. Ma­ga­cin je iz­go­rio do te­me­lja, a va­tro­ga­sci su spri­je­či­li da se va­tra pro­ši­ri na su­sjed­ne objek­te. Iz objek­ta je iz­bi­jao ogro­man pla­men i gust cr­ni dim, te su va­tro­ga­sci ima­li ote­žan po­sao.
U po­ža­ru je, ka­ko je sa­op­štio Ro­man Den­ko­vič, di­rek­tor Pre­ra­de, iz­go­rio ma­ga­cin od 180 kva­dra­ta.
– Ro­ba ko­ja je bi­la u ma­ga­ci­nu ni­je na­ša, to je dr­žav­na imo­vi­na. Ka­da je uve­den ste­čaj u Pre­ra­du, a mi je po­tom do­bi­li na ten­de­ru, u tom ma­ga­ci­nu su, ko­li­ko znam, bi­la bu­rad sa far­ba­ma i la­ko­vi­ma. Pod­vla­čim da to ni­je na­ša ro­ba, već dr­žav­na imo­vi­na. Kao di­rek­tor pri­je go­di­nu da­na sam na­pi­sao do­pis Zo­ra­nu Jan­ko­vi­ću, ste­čaj­nom uprav­ni­ku Pre­ra­de, tra­že­ći od njih da tu ro­bu uzmu, uni­šte, sklo­ne. Ob­ja­snio sam da su vi­so­ke tem­pe­ra­tu­re i da je opa­sno da to ta­ko sto­ji. Me­đu­tim, od­go­vor ni­je­sam do­bio, ro­ba je tu sto­ja­la dok eto ni­je iz­go­re­la – na­vo­di Den­ko­vič.
Den­ko­vič na­vo­di da je sre­ća da ni­ko ni­je stra­dao. On na­vo­di da su od­mah alar­mi­ra­li va­tro­ga­sce.
-Ko­li­ka je šte­ta ne zna­mo još. Po­treb­no je dva, tri da­na da struč­nja­ci iza­đu na te­ren i pro­ci­je­ne šte­tu. Ža­lo­sno je što se ta­ko od­no­se pre­ma imo­vi­ni, to je tre­ba­lo uklo­ni­ti. Mi smo sa­ni­ra­li pro­tiv­po­žar­ne si­ste­me i ura­di­li sve ali ne mo­že­mo di­ra­ti tu­đe stva­ri. Od­re­di­li smo sa­mo mje­sto gdje je to bi­lo is­to­va­re­no, pi­sa­li i mo­li­li da od­ra­de ne­što ali ni­ko ni­je ni­šta pred­u­zeo. Ža­lo­sno je što je iz­go­re­lo – na­veo je Den­ko­vič.
Den­ko­vič je na­veo da se na­la­zi na Ki­pru, ali da su ga iz Pod­go­ri­ce oba­vi­je­sti­li o po­ža­ru.
Ste­čaj­ni uprav­nik Pre­ra­de Zo­ran Jan­ko­vić na­vo­di da on ni­je do­bio do­pis od Den­ko­vi­ča.
-Ro­ba ko­ja je bi­la u ma­ga­ci­nu je osta­la i ni­je bi­la evi­den­ti­ra­na u po­pi­snim knji­ga­ma unu­tar Pre­ra­de. Do­pis od Den­ko­vi­ča ni­je­sam do­bio. On me je ra­ni­je oba­vi­je­stio da se iz kru­ga Pre­ra­de uklo­ne re­zer­vni dje­lo­vi i to je uklo­nje­no. Za dio ot­pa­da ko­ji je iz­go­rio ni­je­sam do­bio do­pis od nje­ga- na­veo je Jan­ko­vić.
Ka­ko je ka­zao je­dan od oče­vi­da­ca rad­ni­ci su sre­đi­va­li pro­stor oko ma­ga­ci­na.
-Rad­ni­ci su ju­tros oko de­vet ča­so­va po­če­li da či­ste pro­stor oko ma­ga­ci­na. Ko­si­li su tra­vu. Ma­ga­cin je va­tra za­hva­ti­la oko 11 sa­ti i po­žar je iz­ma­kao kon­tro­li. Unu­tra su ko­li­ko zna­mo ne­ka ulja i ma­zi­va. Za­ču­lo se i ne­ko­li­ko ja­kih ek­plo­zi­ja, a va­tre­ni stub bio je pre­ko 30 me­ta­ra. Od­mah su oba­vi­je­sti­li Slu­žbu za­šti­te i po­li­ci­ju ko­ji su vr­lo br­zo iza­šli na li­ce mje­sta i po­če­li in­ter­ven­ci­ju. Pri­je ne­ko­li­ko da­na rad­ni­ci su ta­ko­đe či­sti­li krug i za­pa­li­li su im se bo­ro­vi – ka­že oče­vid­ci.
Ga­še­nje po­ža­ra tra­ja­lo je par sa­ti. Na­kon što su va­tro­ga­sci za­vr­ši­li svoj dio po­sla, sti­gla je eki­pa za van­red­ne si­tu­a­ci­je i in­spek­to­ri ko­ji su uzi­ma­li iz­ja­ve od za­po­sle­nih.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com