TIHA TRAGEDIJA KOJA POGAĐA NAŠU DJECU: Roditelji, pročitajte, NAUČITE i podijelite! - Volim Podgoricu

TIHA TRAGEDIJA KOJA POGAĐA NAŠU DJECU: Roditelji, pročitajte, NAUČITE i podijelite!

“Da li je iko mogao da zamisli da je moguće podići zdravu generaciju u ovako nezdravoj životnoj sredini? Naravno da ne! Za roditeljstvo ne postoje prečice i ne možemo da prevarimo ljudsku prirodu.”

Tiha tragedija koja pogađa našu decu (i šta da radimo po tom pitanju)

“Da li je iko mogao da zamisli da je moguće podići zdravu generaciju u ovako nezdravoj životnoj sredini? Naravno da ne! Za roditeljstvo ne postoje prečice i ne možemo da prevarimo ljudsku prirodu. Kao što možemo da vidimo, rezultati su poražavajući. Naša djeca emotivno trpe zbog gubitka dobro izbalansiranog djetinjstva. Kako da to popravimo? Ako želimo da nam djeca odrastu u srećne i zdrave ljude onda moramo da se probudimo i vratimo osnovama. To je još uvijek moguće!”, napominje Viktorija i dodaje: “Znam to zato što je stotine i stotine mojih klijenata za samo nekoliko nedjelja (u nekim slučajevima i za samo nekoliko dana) primjenjivanja ovih preporuka vidjelo pozitivne promjene u emotivnim stanjima svoje djece. Postavite ograničenja i ne zaboravite da ste vi svom djetetu RODITELJ, a ne prijatelj.”

Poenta ovog teksta je da djeci ponudite dobro izbalansiran stil života ispunjen onim što njima TREBA, a ne samo onim što ŽELE. Nemojte se bojati da kažete „Ne!“ svojim mališanima ako ono što žele nije ono što im treba.

  • Obezbijedite im kvalitetnu hranu i ograničite im grickalice
  • Provodite jedan sat u prirodi – vozite bickle, pješačite, pecajte, gledajte ptice/insekte
  • Svakog dana večerajte zajedno i ne držite tehnološke uređaje u trpezariji
  • Jednom dnevno odigrajte neku društvenu igru

Dajte svom djetetu jedan zadatak dnevno (slaganje veša, pospremanje igračaka, vešanje odjeće, vađenje namirnica iz kesa, postavljanje stola i tako dalje)
Stvorite konzistentnu rutinu spavanja kako biste bili sigurni da vaše dete dovoljno spava. U sobi ne smije biti tehnoloških uređaja.

Naučite svoju djecu odgovornosti i nezavisnosti. Nemojte ih previše štititi od malih neuspjeha jer će im oni razviti vještine koje će im biti potrebne da savladaju veće izazove u životu. Nemojte pakovati ruksak svom djetetu, nemojte nositi njegov/njen ruksak, nemojte mu nositi u školu zaboravljenu hranu/raspored časova i nemojte guliti bananu petogodišnjem djetetu. Učite ih veštinama – nemojte ih raditi umjesto njih.

Učite ih odloženom zadovoljstvu i pružite im prilike za „dosadu“ pošto je to vrijeme kada im se budi kreativnost:

  • Nemojte smatrati da ste odgovorni za to da zabavite svoje dijete
  • Nemojte koristiti tehnologiju kao lijek za dosadu
  • Izbjegavajte da koristite tehnologiju za vreme doručka, ručka i večere, u automobilu, restoranima i tržnim centrima. Te trenutke koristite kao prilike da njihove mozgove istrenirate tako da funkcionišu i kada im je „dosadno“
  • Pomozite im da stvore „Pribor za prvu pomoć u slučaju dosade“ sa idejama o aktivnostima za trenutke „kada im je dosadno“

Budite emotivno dostupni kako biste se povezali sa svojom djecom i naučite ih samo – regulaciji i društvenim vještinama:

  • Kako vam telefoni ne bi odvraćali pažnju, isključite ih sve dok vam djeca ne odu na spavanje
  • Postanite emotivni trener svojoj djeci. Naučite ih da prepoznaju frustraciju i bes, te da se nose s njima
  • Naučite ih da pozdravljaju, dijele, saosjećaju, manirima za stolom, vještinama razgovaranja
  • Povežite se emotivno – smijte se, grlite, ljubite, škakljajte, čitajte, plešite, skačite ili puzite sa svojim djetetom.

“Moramo unijeti promjene u živote svojih mališana prije nego što čitava generacija djece završi na ljekovima! Još uvijek nije kasno, ali uskoro će biti”, naglasila je Viktorija.

( detinjarije.com)

1 komentar

  1. I’m impressed, I have to admit. Actually rarely do you encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve got hit the nail to the head. Your thought is outstanding; the catch is something inadequate individuals are speaking intelligently about. We are happy i always found this during my search for some thing relating to this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com