ALARMANTNO: Djeca koja se bave prosjačenjem žrtve seksualne i prinudne radne eksploatacije - Volim Podgoricu

ALARMANTNO: Djeca koja se bave prosjačenjem žrtve seksualne i prinudne radne eksploatacije

Defendologija centar je, u sklopu akcije “Pruži manje, daj više”, obilježio Međunarodni dan djeteta i Međunarodni dan djece žrtava nasilja, prenose “Vijesti”.

“Problem prosjačenja je već duži niz godina gorući problem u koji su uključena djeca čime se u prvom planu krše njihova osnovna prava. Djeca koja se bave prosjačenjem vrlo su često žrtve seksualne i prinudne radne eksploatacije što je i više nego alarmantna činjenica da se tome mora stati na kraj. Sva djeca imaju jednaka prava koja nisu bazirana na različitostima”, kazala je koordinatorka Defendologije Jelena Milić.

Njihovi aktivisti su u kontaktu sa građanima objašnjavali problem prosjačenja i da često davanjem novca ne pomažu djeci jer isti završi u ruke onih koji ih na to tjeraju.

“Pojedine zemlje su usvojile sisteme djelotvornije pomoći tako što  u većim trgovinskim lancima i prodajnim objektima građani doprinose kupovinom vaučera namijenjenih djeci, a nikako ne davanjem novca direktno djeci. Prosjačenje zna da bude unosan posao ali samo za one koji na ružan način profitiraju na tužnim sudbinama kako djece tako i punoljetnih lica”, upozorila je Milić.

Prema njenim riječima ukoliko se problem prosjačenja zanemari broj djece koja prose može postati značajno veći.

U Defendologija centru planiraju otvaranje inkluzivnog servisa koji bi djeci omogućio da kvalitetnije provode vrijeme ali i koji bi edukativno djelovao na njih upoznajući ih sa faktorima rizika, kao i jačanjem svijesti i osjećajem pripadnosti porodici.

“Obezbijediće se bolji pristup uslugama  kojima je cilj zaštita prava  djece,  posebno djece koja žive i rade na ulici  kao i djece koja su u potencijalnom riziku  od problema prosjačenja i sukoba sa zakonom”, kazala je Milić.

Pomenuta akcija realizuje se u okviru projekta ‚‚Dnevni centar za djecu i porodicu”‚ koji finansira međunarodna organizacija “Save the children”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com