Krupac nestaje: Perućica guta „nikšićko more“ - Volim Podgoricu

Krupac nestaje: Perućica guta „nikšićko more“

Ljeto još nije ni počelo a vodostaj Krupca, popularnog nikšićkog kupališta, već je na nivou ljetnjih mjeseci što je zabrinjavajuća slika uoči početka turističke sezone na jednom od najatraktivnijih lokaliteta u opštini Nikšić, piše portal Onogošt.me.

Kako su pojasnili iz Elektroprivredae Crne Gore (EPCG) za potrebe proizvodnje električne energije mora ju da ispuštaju vode iz vještačkih akumulacija Krupac i Slano kako bi održali dnevnu proizvodnju, budući da je, kako je rečeno Onogoštu iz te kompanije, tokom aprila, maja i juna TE „Pljevlja“ u redovnom godišnjem remontu, pa se EPCG oslanja samo na hidroelektrane.

„Elektroprivreda Crne Gore je u pojedinim djelovima dana, kada su cijene električne energije visoke, primorana da dio potreba crnogorskog konzuma pokriva iz svojih akumulacija. Direkcija za upravljanje energijom se dosta odgovorno odnosi prema akumulacijama i gleda se da se u svakom trenutku štedi voda u njima ili bar valorizuje po veoma visokim cijenama, kako bi koliko-toliko bili spremni za predstojeće ljeto. Situaciju otežava i manje sniježna godina tako da nema ni dotoka koji su obično dolazili od topljenja snijega“, navode iz EPCG.

S jedne strane interes energetske kompanije, a sa druge slika Krupca, koji polako nestaje, a tek stiže sušni period.

Situacija je to pred kojom su nemoćni, ističu u EPCG, tim prije ako se uzme u obzir da se akumulacije Slano i Krupac pune prirodnim putem, to jest putem izvora i atmosferskih padavina, kojih ipak nije bilo dovoljno.

Sve to potkrepljuju statistikom.

„Kako građane, tako i nas u EPCG brine trenutno nisko stanje akumulacija koje je posljedica loših hidroloških prilika na području opštine Nikšić. Ako posmatramo prvih pet mjeseci 2017. godine, na teritoriji opštine Nikšić palo je 513 lit/m2, što je svega oko 60 odsto prosječne količine padavina (865 lit/m2). Poređenja radi, prošle godine u istom periodu palo je 1195 lit/m2 vodenog taloga. Ukoliko posmatramo period od oktobra 2016. do maja 2017. godine, kiše je palo svega 1013 lit/m2 odnosno oko 63 odsto od prosječnih 1604 lit/m2“, navode iz EPCG i dodaju da ne treba zaboraviti na ovogodišnji januar kada su zbog ekstremno niskih temperatura i veoma visokih cijena električne energije, pored uvoza bili primorani da koriste i svoje hidro resurse, kako bi obezbijedili potrebne količine električne energije za pokrivanje potrošnje u Crnoj Gori.

Iz te kompanije naglašavaju da uvijek imaju na umu kupališnu sezonu na Krupcu, zbog čega nastoje da nivo akumulacije bude na optimalnom nivou, kako bi, poručuju, svi bili zadovoljni, i EPCG, čiji je Krupac resurs, i građani Nikšića.

Međutim, sudeći po slikama „nikšićkog mora“ početak kupališne sezone ne obećava. Sad su sve oči uprte u nebo.

„Svjesni smo činjenica da je trenutno akumulacija Krupac na nivou ljetnjih dana, ali na ove stvari nijesmo mogli uticati, a ne može se izgubiti iz vida da su proizvodnja električne energije i snabdjevanje potrošača, primarna djelatnost EPCG. Nastojaćemo da i ove godine upravljamo potrošnjom svojih resursa na način da, ako predstojeći period bude tekao ustaljenom dinamikom, bez nekih ekstremnih situacija, nivo akumulacija bude na zadovoljavajućem nivou za naše sugrađane“, poručuju iz EPCG.

Onogošt.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com