DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Evo šta treba da nosite u džepu i čime da okitite kuću! - Volim Podgoricu

DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Evo šta treba da nosite u džepu i čime da okitite kuću!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici slave Trojice, a danas je Duhovski utorak.

Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića i slavi se tri dana.

Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posjećuje istoimene manastire i traži oprost grjehova ili lijek za bolesti. Vjeruje se da u periodu prije i posle ovog praznika vladaju moćne energije, te oni koji obilaze manastire traže oprost grjehova ili lijek za bolest.

 

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbjeđuje harmoniju u domu.

U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.

U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najljepše djevojke u selu, predstavljajući rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih djevojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda. Preporučuje se penjanje po drveću da se ne bi uznemirile, zaposele osobu ili je namamile u kolo da igra do smrti.

Da bi se čovjek zaštitio od takve nesreće, u džepu treba da nosi čen bijelog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema i ruževima za usne.

Duhovi se obilježavaju 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju  „rođendan“ Hrišćanske crkve i predstavljaju silazak svetog duha na apostole.

Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedjelja.

 

Na Duhove se pod u hramovima pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvijećem.

Ovaj običaj potiče još pd prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsjećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bjekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete vjenčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

 

(Kurir.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com