KIC “Budo Tomović: Fatić izložbu sam finansirao - Volim Podgoricu

KIC “Budo Tomović: Fatić izložbu sam finansirao

Tvrdnju podgoričkog fotografa Zorana Fatića da za izložbu “Podgorica na razglednicama s kraja XIX do 80-ih godina XX vijeka” nije dobio ni centa, potvrdili su iz Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović”.

“KIC “Budo Tomović” je pružio podršku u okviru svojih redovnih marketinških i PR aktivnosti. Takođe, raspoloživom tehnikom, institucija je pomogla otvaranje izložbe”, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću ove ustanove.

Odluku o povlačenju Fatićeve izložbe donio je kolegijum KIC-a “Budo Tomović” u subotu 3. juna.

“Povodom prigovora dijela posjetilaca izložbe fotografija Zorana Fatića… koji su ukazivali da među eksponatima ima fotografija drugih autora, kao i nekoliko netačnosti u legendama, kolegijum Javne ustanove KIC “Budo Tomović” odlučio je da navedenu izložbu povuče, prije datuma planiranog za njeno zatvaranje”, saopšteno je iz KIC-a.

Iako je bilo predviđeno da izložba traje od 26. maja, do 20. juna, fotografije je Fatić iz KIC-a uklonio odmah nakon odluke.

Prema tvrdnjama nadležnih u KIC-u “Budo Tomović”, fotograf nije imao zamjerke na stav kolegijuma.

“Sa ovom odlukom saglasio se i autor izložbe, tim prije što je imao neprijatnosti zbog uočenih propusta“, navode iz KIC-a.

Odluka o povlačenju izložbe uslijedila je nakon što su pojedinci na društvenim mrežama primijetili nelogičnosti između onoga što fotografija prikazuje i onog što je u njenom opisu. To je bio slučaj sa fotografijom sa klima-uređajima na kućama u Staroj varoši, a za koju je u legendi navedeno da je iz 1939. godine.

Podgoričkog fotografa su prozvali plagijatorom jer je neke od fotografija preuzeo sa interneta, te da je jednu od čuvenih fotografija “Proljeće u Moskvi”, ruskog fotografa Krugilkova, potpisao sa “Titograd 1958. godine”.

“Pored mojih originalnih fotografija, kojih ima preko dvije hiljade, preuzeo sam neke fotografije, koje nijesu bile potpisane, a iz razloga što sam smatrao da građani treba da ih vide”, kazao je ranije Fatić, priznajući da je pogriješio.

Zbog svog rada na sakupljanju, obrađivanju i arhiviranju fotografija stare Podgorice, koje je krajem 2015. godine objavio u foto-monografiji “Podgorica kroz vjekove – Stara varoš i Nova varoš od 1455. do 1941”, grupa građana je Fatića prošle godine predložila za nagradu “19. decembar”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com