MARKOVIĆ: Rusija mora da prestane da se miješa! - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ: Rusija mora da prestane da se miješa!

Premijer Duško Marković u intervjuu za njemački Bild kaže da Rusija mora da prestane da se miješa i vrši uticaj na političke sisteme stranih država. Marković kaže da je Crna Gora najmanja na Balkanu ali da ima važnu ulogu za NATO.

Intervju prenosimo integralno.

BILD: Od NATO samita i Vašeg famoznog susreta sa predsjednikom Trampom, Vi ste vjerovatno jedan od najpoznatijih predsjednika vlade u svijetu.

Duško Marković: (smijeh) Samit u Briselu je bio istorijski važan za Crnu Goru. Ne samo zato što je Crna Gora tretirana kao punopravna članica, iako smo to formalno postali 5. juna, već što će biti u prilici da doprinosi miru, stabilnosti i razvoju demokratije širom svijeta i naravno na taj način oslobodi i valorizuje sopstvene potencijale.
Kad se posljednji ceremonijalni dio približavao završetku, pošli smo u obilazak zgrade novog sjedišta. Nije bilo naročitog protokola u tom smislu. Nekoliko lidera – uključujući predsjednika Trampa, kancelarku Merkel i predsjednika Makrona – ostalo je da stoji iza nas. Vjerovatno je u jednom trenutku predsjednik Tramp odlučio da se pridruži generalnom sekretaru i nama ostalima. Tada je došlo do kontakta koji je u javnosti okarakterisan kao guranje. Moram iskreno da Vam kažem da nisam to razumio na taj način. Vjerujem da je to bio sasvim bezazlen događaj. I želim da naglasim: predsjedniku SAD  je mjesto pored generalnog sekretara. Prije toga, imao sam priliku da se susretnem sa predsjednikom Trampom. Pozdravili smo se i ja sam mu prenio zahvalnost za podršku SAD našem putu integracije u NATO. Primio sam hiljade mejlova i poruka od američkih građana i ljudi širom Evrope. Dopala im se moja reakcija u toj situaciji.

BILD: Imate 2000 vojnika i nekoliko tenkova, ne može se reći da ste baš vojna sila. Zašto je Crna Gora važna za NATO?

Marković: Mi ne posmatramo NATO samo kao vojnu alijansu, već kao savez najnaprednijih zemalja svijeta. Naš vojni potencijal jeste skroman, ali uprkos tome mi smo u mogućnosti da angažujemo svoju misiju u Avganistanu i drugdje, kako bismo pomogli održavanju mira i stabilnosti. Naša zemlja je najmanja na Balkanu. Ali ima važnu ulogu. Ona je pokazala istovremeno i sposobnost da očuva sopstvenu stabilnost kada je to bilo najteže nakon raspada bivše Jugoslavije i istovremeno krene putem evropske i NATO integracije.

BILD: Rusija je pokušala da sabotira vaše pristupanje NATO-u.

Marković: Rusija je uradila sve što je bilo u njenoj moći – politički, finansijski, obavještajno – da spriječi pristupanje Crne Gore NATO-u. Krajnji cilj je bio da se izvede teroristički napad – državni udar – da se Crna Gora odvrati i da se vlast preuzme na nasilni način. Ali kao što vidite, uspjeli smo da izađemo iz svega toga. Rusija mora da prestane da se miješa i vrši uticaj na političke sisteme stranih država. Ona mora da odustane od miješanja u untrašnja crnogorska pitanja. Nije ona pozvana da tumači volju i opredjeljenja građana Crne Gore. To ne rade demokratske i prijateljske zemlje.. To je odlika nedemokratskih sistema..

BILD: Izbjeglička politika naše kancelarke, Angele Merkel, predmet je kontroverze – naročito u Istočnoj Evropi. Šta mislite o tome?

Marković: Ono što je učinila gđa Merkel i Njemačka kao država otvaranjem granica za veliki broj unesrećenih predstavlja veliko dostignuće u današnjem demokratskom svijetu i potvrdu demokratskih vrijednosti Evrope.

BILD: Ujedinjenog Kraljevstvo je glasalo za Bregzit. U Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi, mnoge države su euroskeptične. Vi definitivno želite da se pridružite EU- zašto?

Marković: Mi vjerujemo u viziju Evropske unije koju Vaša zemlja utjelovljuje i koju Vaša zemlja zastupa. Evropska unija će dobiti puno toga od Crne Gore, mi imamo ogroman ekonomski  i drustveni potencijal. Na dan 29. juna, obilježićemo petu godišnjicu pregovora o pristupanju. Zato želimo da na najbolji način iskoristimo narednih pet godina da postanemo punopravnom članicom EU. To ću reći i na sastanku sa vašom kancelarkom u Trstu, 12 jula. Od svih država regiona, Crna Gora je otisla najdalje i njima će biti potrebno još dosta godina da dođu do nivoa u pregovorima na kojem smo mi sada. Za Balkan je od izuzetne važnosti da politika proširenja bude aktivna.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com