Makedonija ulazi u NATO već sljedeće godine? - Volim Podgoricu

Makedonija ulazi u NATO već sljedeće godine?

Sjevernoatlantska alijansa planira da do proleća 2018. godine primi Makedoniju, prenosi Sputnjik.

Izvor ove agencije upoznat s tokom pregovora o stupanju Skoplja u NATO tvrdi da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg planira da sredinom jula posjeti Skoplje i razgovara o tome.

“Cilj NATO-a je da do proljeća 2018. godine ta zemlja bude primljena u Alijansu”, rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim riječima, na tome aktivno rade SAD.

“Juče se ambasador SAD u Skoplju sastao sa ministrom odbrane Makedonije i takođe razgovarao o tome. Vašington poziva Skoplje da krene na ustupke, i sudeći po svemu oni su spremni na to”, rekao je izvor.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da je spreman da zemlja stupi u NATO pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, na čemu insistira Grčka, kako bi ubrzao i integracije republike u Evropsku uniju.

“Postoje dva načina: ili rješenje problema ili da pod privremenim pozivom uđemo u NATO, a da predložimo pregovore sa Grčkom, zbog problema koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, za integraciju u EU. Oni znaju da za nas postoji podjednaka težnja ka EU“, izjavio je Zaev u intervjuu MRT.

Makedonija se već pridružila takozvanom “akcionom planu za pripremu članstva u NATO-u” 2009. godine.

b92

2 komentara

  1. Hey. Very nice web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds additionally…I am satisfied to locate numerous useful information right here within the post. Thank you for sharing..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com