Prošli Katić i sporazum, ni riječi o sankcijama Rusiji - Volim Podgoricu

Prošli Katić i sporazum, ni riječi o sankcijama Rusiji

Kandidat Demokrata, Stevan Katić, sa 19 glasova vladajuće koalicije u Herceg Novom, kao i jednim opozicionim, izabran je juče za novog predsjednika opštine. Dnevne novine pišu da se na ovoj sjednici SO Herceg Novi nije govorilo o inicijativi dijela Demokratskog fronta o ukidanju sankcija Rusiji u lokalnim samoupravama gdje je ovaj politički savez na vlasti.

Katić je istakao da je brzo prošlo vrijeme političkog avanturizma njihovih prethodnika, te da ne smiju dozvoliti da se funkcija predsjednika opštine Herceg Novi, na kojoj su se nekada nalazila značajna imena, degradira na način kako je to bilo u posljednje dvije godine.

“Pred nama su veliki izazovi sa kojima ćemo se suočavati svakodnevno, ali smo puni želje i elana da radimo i po 20 sati dnevno kako bismo postavili zdrave temelje u razvoju našeg grada i na taj način ga svrstali u modernu turističku destinaciju od međunarodnog ugleda. Svjestan sam činjenice da se mnoge stvari u gradu neće moći realizovati bez vlasti sa državnog nivoa, prije svega problem loših privatizacija u gradu, zatim Morsko dobro, školstvo, zdravstvo, ali želim jasno sa ovog mjesta da im poručim da će buduća lokalna uprava stalno insistirati na rješavanju ovih problema i da nećemo imati razumjevanja za opstrukcije koje bi eventualno dolazile sa državnog nivoa. U tom slučaju lokalnu samoupravu Herceg Novog će, sa mnom na čelu, imati kao najvećeg protivnika“, kazao je Katić.

Kako je istakao, zna da se premijeru ne sviđa da sarađuje sa lokalnom vlašću koja nije njegova, ali kako je kazao, bez obzira na njegove predizborne želje, Herceg Novi je dobio vlast koja će raditi u interesu svih građana, odnosno vlast koja neće svrstavati građane na njihove ili naše, vlast koja se neće zasnivati na podjelama, već pobjedama i vlast koja se neće rukovoditi ličnim već isključivo interesima grada.

Kako je naveo, trudiće se da u organima lokalne samouprave ne bude viška neradnika, a manjka radnika.

“To je problem koji oduvijek postoji. Određeni kadrovi na određenim pozicijama u lokalnoj samoupravi su tamo gdje treba, a tamo gdje ne treba, apsolutno nema više potrebe za gomilanjem. Mi smo koalicionim sporazumom definisali stavljanje moratorija na određena radna mjesta”, kazao je Katić.

Na pitanje da li je potpisan koalicioni sporazum, Katić je istakao da su usaglašeni svi elementi koji se odnose na političke pozicije predsjednika Opštine, predsjednika Skupštine, kao i dva potpredsjednika Opštine iz Novske liste, Miloša Konjevića i iz SNP-a Danijelu Đurović.

Depolitizacija lokalne samouprave

Na pitanje kako zamišlja najavljenu depolitizaciju lokalne uprave i da li će doći do smjene rukovodilaca i izbora novih putem konkursa, Katić je istakao da će birati kadrove isključivo vodeći računa o principu stručnosti, znanja i kvalifikacija svakog kandidata.

“U prvom periodu koji je pred nama doći će do određenih “rokada”, odnosno imenovanja određenih ljudi na vd. pozicijama. Nakon toga, za nekih mjesec ili dva, raspisaćemo konkurse kao što smo i rekli i definisali našim koalicionim sporazumom. Idemo na depolitizaciju lokalne samouprave, a ona će da bude apsolutno transparentna, bez ikakve dileme, tako da tu neće biti političkog upliva. Biće određena komisija koja će odlučivati, jer neko mora da odluči ko je najbolji na konkursu. Svi direktori javnih preduzeća ubuduće će morati na konkursu da dostave i program rada, koji će se ocjenjivati”, kazao je Katić.

Na pitanje od čijeg potpisa će zavisti izbor rukovodilaca, dodao je da te odluke neće zavisiti od njegovog ili od potpisa predsjednika Skupštine Miloša Bigovića.

“Zna se ko će pobijediti, onaj ko je najbolji na konkursu. Zna se i koji će biti uslovi, tako da tu nema nikakve dileme. Koalicionim sporazumom predviđeno je formiranje komisije koja će na određeni način odlučivati o najboljem, koji se bude prijavio na konkurs”, precizirao je Katić.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com