Tvrde da Han pritiska i DPS - Volim Podgoricu

Tvrde da Han pritiska i DPS

Ponovljeni poziv opoziciji da se vrati u parlament, koji je juče uputio evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han ne predstavlja podršku politici koju predvodi DPS, smatraju u Demokratama i URA.

Iz opozicije kažu da EU kao zajednica nikada ne bi podržala vlast koja stoji iza afere “Snimak” i da su u Hanovim izjavama prepoznali i pritisak na vladajuću partiju.

Han je juče, prvo prilikom posjete trafo-stanice u Lastvi Grbaljskoj, a zatim i na susretu sa premijerom Duško Markovićem, poručio da je dijalog ključan za rješenje krize i da taj dijalog treba voditi u parlamentu. Han je rekao i da sve političke partije treba da učestvuju u političkom radu. “Još jednom bih potcrtao i podvukao da bojkot parlamenta nije evropski način rješavanja neslaganja. Ostajemo zabrinuti zbog situacije. Urgiram da sve političke partije učestvuju u političkom radu. I van parlamenta treba da se vodi politička debata, ali kada govorim o budućnosti Crne Gore i odlukama koje treba da se donesu u odnosu na nju, a naročito o evropskoj perspektivi, smatram da treba da postoji jedinstvenost, odnosno barem saglasnost velike većine političkih partija u pravcu podrške ovom procesu”, naveo je Han. On nije konkretno pominjao na koji način vlast treba da učestvuje u rješavanju krize.

Funkcioner URA, Miloš Konatar, kazao je da je u izjavama Hana prepoznao i svojevrsni pritisak i poruku za DPS, te da smatra da je EU odlučila da se aktivnije uključi u rješavanje krize u Crnoj Gori. “Mi u URA vrednosno dijelimo stav Hana i evropske vrijednosti.  Podržavamo aktivnije učešće EU u rješavanju krize. Hanovu poruku da se kriza može riješiti shvatamo kao svojevrsni pritisak i poruku za DPS, jer smo imali ćutanje DPS-a i DPS nije pristajao da razgovara o političkoj krizi. Marković je govorio da institucije funkcionišu normalno, a Han je konstatovao da postoji politička kriza”, rekao je Konatar i dodao da je početak rješenja krize određivanje datuma za  izbore.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da se nijedan poslanik te partije neće vratiti u parlament dok se ne odredi datum vanrednih parlamentarnih i novih lokalnih izbora u Nikšiću, ne razriješi “državni udar”, kao i dok se ne stvore uslovi za iole slobodne i fer izbore. “A stvaranje uslova za iole fer i slobodne izbore između ostalog podrazumijeva: formiranje nestranačke vlade, čiji članovi neće biti zainteresovani za izborni ishod izbora, promjenu koncepta i sastava Državne izborne komisije, promjenu rukovodstva Agencije za sprečavanje korupcije, formiranje i vođenje dva registra koja su predviđena Zakonom o registrima prebivališta i boravišta, tačan i ažuran birački spisak,  mehanizme za nadzor na radom ANB i sprečavanje njenog uplitanja u izborni proces”, rekao je Bogdanović. On je rekao da se Demokrate zalažu za integraciju u EU, kao zajednicu koja nikada nije i nikada neće podržati vlast koja zloupotrebljava državne resurse tokom izborne kampanje, vlast koja se hvali i ponosi aferom “Snimak”.

“Vlast koja organizuje, sprovodi i podstiče kupovinu ličnih karata, čiji su akteri aktivisti DPS, vlast čiji se najviši funkcioneri na svim nivoima organizovanja hapse zbog višemilionskih prevara i pronevjera, vlast u kojoj premijer čašćava rođenog brata sa 10,5 miliona državnog novca”, kazao je on.

Ističući da se Han nije sastajao juče sa opozicijom, lider Demosa Miodrag Lekić tražio je od komesara da kaže da li podržava stav Vlade da ignoriše predloge opozicije koji bi doveli rješenja krize i povratka opozicije u Skupštinu.

Muk: EU bira birokratski model, isto bi radili i da DPS bojkotuje

Direktor Instituta Alternativa Stevo Muk kazao je da bi se EU  jednako ponašala i da je današnja opozicija na vlasti a DPS u stanju bojkota. Muk je kazao da se DPS, kao i uvijek do sada, naslađuje kad čuje ovakve izjave i za to vrijeme pokazuje kako izgledaju parlament i zakonodavna aktivnost, a naročito parlamentarna kontrola bez opozicije.

“Jednostavno, EU se u ovoj, kao i brojnim drugim situacijama, ponaša birokratski i traži regularne, konvencionalne modele, što ponekad izgleda kao bježanje od stvarnih i specifičnih problema za čije rješavanje treba direktnije i inovativnije angažovanje ključnih aktera. Moguće da bi proaktivnom ulogom i većom posvećenošću dijalogu vlasti i opozicije, EU mogla da pomogne ne samo da se taj dijalog iskoristi za suštinske reforme od važnosti za izbore i vladavinu prava, nego  i da sebi pribavi dodatni kredibilitet šireći tako i povjerenje u proces evropskih integracija”, rekao je Muk.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com