Medojević pisao Bačiću: Katnić u Hrvatskoj osumnjičen za ratne zločine oko Dubrovnika - Volim Podgoricu

Medojević pisao Bačiću: Katnić u Hrvatskoj osumnjičen za ratne zločine oko Dubrovnika

Na osnovu mojih diplomatskih izvora, dobio sam informacije da se bivši kapetan KOS Milivoje Katnić (Specijalni državni tužilac u Crnoj Gori – prim. Vijesti online), nalazi na spisku, nadležnih državnih organa Hrvatske, osumnjičenih za ratne zločine prilikom operacija JNA oko Dubrovnika 1991. i 1992. godine, piše u pismu koje je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan Od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević poslao predsjedniku kluba zastupnika Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ) u Saboru Hrvatske.

“Koristim ovu priliku da Vas upoznam sa zabrinjavajućim činjenicama koje opterećuju bilateralne odnose Crne Gore i Hrvatske i dovode u sumnju opredjeljenost Vlada dvaju država za punu primjenu standarda EU , izgradnju demokratije, vladavine prava i zalaganja za personalnu odgovornost svih za počinjene zločine. PzP je politička partija desnog centra, punopravna članica IDU i ACRE, koja se od osnivanja zalaže za neopohodnost suočavanja crnogorskog društva sa zločinima iz 90-ih. Ja imam i dodatni lični motiv, jer sam kao student bio hapšen zbog antiratnog angažamana i javne borbe protiv sramotne operacije crnogorskih rezervista u operacijama oko Dubrovnika 1991. i 1992. godine”, navodi se u pismu Medojevića.

On je dodao da je PzP kao opoziciona proevropska politička partija, koja se zalaže za punopravno članstvo Crne Gore u EU i NATO, predmet političkog progona i odmazde dijela tužilaštva, koje predvodi Glavni specijlani tužilac Milivoje Katnić.

“PzP i ja lično smo predmet progona Katnića, zbog našeg javnog ukazivanja na njegovu ulogu u dešavanjima u Cavtatu 1991. i 1992. godine, gdje je kao kapetan KOS Vojske JNA bio jedan od ključnih ljudi u vojnoj upravi tog mjesta. O surovosti i zločinima tadasnjeg kapetana KOS Milivoja Katnića, postoji veliki broj svedočenja civilnog stanovništa Cavtata i Konavala, a dio svedočenja koja su data pred Sudom u Dubrovniku sam objavio u crnogroskim medijima”, napisao je Medojević.

Predsjednik PzP je zamolio Bačića da u skladu sa njegovim proceduralnim ovlašćenjima pokrene paramentarnu proceduru kroz koju bi se dobile neopohodne informacije od Ministarstva pravde, u kakvom se statusu nalazi bivši kapetan KOS i JNA Milivoje Katnić, da li se protiv njega vodi krivični postupak i šta je sve država Hrvatska uradila da se rasvjetle i procesuiraju optužbe velikog broja građana Cavtata i Konavala , na postupanja Milivoja Katnića.

“Bez istine o dešavanjima oko Dubrovnika početkom 90-ih, i procesuiranja konkrektnih pojedinaca zbog zločina koji su vršeni protiv civilnog stanovništa, teško je očekivati punu normalizaciju odnosa između Crne Gore i Hrvatske. Nekažnjivost i zaborav su opasne pojave i mogu dovesti do ponavljanja zločina, što se nama upravo dešava od strane Milivoja Katnića, nekadašnjeg kapetana KOS i vojnog okupacionog upravnika Cavtata, a sada partijskog Specijlanog tužioca Crne Gore zaduženog za procesuiranje i ratnih zločina, koji se sada zloupotrebom ovlašćenja sveti PzP i meni lično, zbog javnog ukazivanja na njegovu odgovornost za teror nad stanovništvom Konavala”, istakao je Medojević u pismu.

Medojević tvrdi i da Katnić pokreće montirane istrage i hapsi aktiviste i funkcionere PzP metodama KOS-a, te da ih drži u pritvoru, bez ijednog dokaza.

“Imajući u vidu , da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava i političkom progonu PzP, zbog političkih stavova o neophodnosti suočavanja društva sa zločinima iz prošlosti, pozivamo vas da otvorite ovu temu u Saboru i upoznate hrvatsku javnost o ovom problemu”, zaključuje Medojević u pismu Bačiću.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com