PODGORIČANI ODUŠEVILI NA MEMORIJALU - Volim Podgoricu

PODGORIČANI ODUŠEVILI NA MEMORIJALU

Treću godinu za redom, ove godine na terenima FK Teleoptik u Zemunu, popularnom “Zemunelu” održao se Kup ”Dragan Mance” za mališane godišta 2004-2009. u čast legendarnog fudbalera Partizana.

 

Po paklenoj vrućini, memorijalni turnir je otvorio Nedeljko Kostić, nekadašnji direktor omladinske škole FK Partizan  i čovjek koji je  otkrio buduću fudbalsku  legendu, a bili su prisutni bratanac Dragana Mnncea koji po stricu nosi ime Dragan, Goran Mance, rođeni brat Dragana Mancea, sportski direktor Partizana Ivica Iliev, kao i igračka legenda i kapiten Saša Ilić.

Prema riječima Gorana Mancea predsjednika organizacionog odbora i brata fudbalske legende, na terenima FK”Teleoptik”, učestvovalo je 50 ekipa, a ukupno 1700 djece svih uzrasta. Najboljima su  na kraju turnira  uručeni pehari i medalje.

Dragan Mance  rođen u Beogradu, 26. septembra 1962  a poginuo  3. septembra 1985, je bio fudbaler Partizana.

Živio je u Zemunu sa ocem Ferdinandom, majkom Dušankom i mlađim bratom Goranom. Bio je neoženjen. Poginuo je u saobraćajnoj nezgodi na putu Beograd — Novi Sad, na dijelu koji prolazi kroz Zemun, u svojoj 23. godini. Đ

Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji „FK Zemun“) od petlića. Bio je veoma talentovan igrač tako da je sa nepunih 17 godina postao prvotimac Galenike, tadašnjeg drugoligaša. 15. septembra 1980. prelazi u FK Partizan. Poslednji gol u dresu Partizana je postigao u prvenstvenom meču Partizan – Budućnost iz Podgorice 2:1 odigranom na stadionu JNA, 1. septembra iz penala u 8. minutu igre. Ostaće upamćen kao najveći idol Grobara.

U dresu reprezentacije Jugoslavije debitovao je u Parizu 23. aprila 1983. u prijateljskoj utakmici protiv Francuske (0:4). Iste godine odigrao je i četvrtu utakmicu za reprezentaciju, opet protiv Francuske 12. novembra u Zagrebu (0:0).

Mance je preminuo 3. septembra 1985 godine u saobraćajnoj nesreći dok je žurio na trening. Danas mnogi Grobari misle da je on legenda srpskog fudbala zato što je bio najbolji strijelac i igrač u istoriji Partizana. Po njemu je takođe nastala ulica u Beogradu “Dragan Mance”, nedaleko od stadiona JNA.

Mance je igrao je četiri puta za A reprezentaciju, sedam  puta za mladu i dva puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije. Za FK Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola, od toga je u prvenstvu odigrao 117 utakmica i postigao 42 gola.

Naš predstavnik na memorijalu “Dragan Mance” je bila ekipa FK “VENOM” iz Podgorice, koju predvodi iskusni Dejan Džogo Rabrenović, nekadašnji odbrambeni igrač FK“Budućnosti”, “Sartida” i “Čukaričkog”.

Trener Rabrenović je put Beograda poveo četiri generacije dječaka rođenih  2005, 2006, 2007, 2008 godišta.  Sve ekipe su u grupama imale zapažene rezultate, a najdalje je otišla ekipa 2006 godišta koja je stala u polufinalu od FC “Ujpest” iz Budimpešte, a onda umorena izgubila i  meč za treće mjesto protiv FK “Radnički” Kragujevac.

Generacija 2008, najmlađi, su u grupi igrali protiv FK “Naša Krila” iz Altine pobijedili sa 3-0, drugi meč je igran protiv  ekipe FK “Vojvodina” iz Novog Sada, gdje su Džogovi mališani pobijedili sa čak 7-0, a u poslednjem meču, koji je odlučivao, ko će na prvu poziciju iz grupe,  “Venom” je igrao neriješeno 1-1, u meču u kojem je bio mnogo bolji rival.

“Spasilac ekipe Venom” je bio Balša Đurović koji je iz slobodnjaka pogodio za 1-1, i obezbijedio svojoj ekipi prvu poziciju. Prije toga treba navesti “odličnu rokadu Rabrenovića” kada je na “izvođenje slobodnjaka” postavio Đurovića.

U četvrtfinalu najmlađi su za protivnika imali ekipu “STAR”iz Zemuna, koja je sa dva šuta postigla dva pogotka, a “Venom” napadao iz svih “vrsta oružija”, ali do kraja nijesu uspijeli da slome otpor “domaćina” koji se odlično branio a na kraju zasluženo pobijedio sa 2-0.

“Podgoričani” na turniru su bili, FK VENOM 2005 godište:

Pavle Božović, Andrija Kojović, Luka Gazdić, Sava Čadjenović, Marko Dedić, Filip Vukašinović, Stefan Đalac, Filip Ćetković, Dado Đoković, Petar Maliković, Petar Barac, Andrej Lilić,

FK “VENOM” 2006 godište: Matej Srdanović, Luka Vukčević, Slobo Popović, Ranko Krivokapić, Ivan Marković, Matija Pavićević, Marko Pejović, Lazar Vujisić,

FK “VENOM” 2007 godište:  Đuro Kažić, Lazar Mirović, Stefan Mijović, Petar Pajović, Uroš Ilinčić, Veljko Đokmarković, Marko Đurović,

FK “VENOM” 2008 godište: Damjan Vujadinović, Miloš Banović, Balša Đurović, Andrija Vukčević, Bogdan Milačić, Danilo Čelebić, Veljko Mijović, Aleksa Markulevski.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com