Barski Bor od 5.067 godina najstarije drvo na svijetu - Volim Podgoricu

Barski Bor od 5.067 godina najstarije drvo na svijetu

Naučnici sa Univerziteta u Juti potvrdili su da je bor pinus longaeva, pronađen u šumama na zapadu Sjedinjenih Američkih Država, najstarije živo biće na Zemlji.

Bor u brdima Kalifornije star je 5.067 godina.

Profesorica Karen Mock potvrdila je kako je starost bora utvrđena metodom analize mutacije DNK-a.

Ustaljena metoda određivanja starosti stabala je brojanje godova na stablu, ali to nije precizna metoda za sve vrste stabala i njena mana je što se stablo mora posjeći.

Naučna metoda praćenja mutacije DNK-a je znatno kompleksnija i preciznija, tvrde stručnjaci.

Primjerak “drveta mira” u Crnoj Gori mlad je naspram nekih američkih stabala, ali i dalje neopisivo vrijedan.

FOTO: Antena M

U barskom naselju Mirovica nešto više od 2000 godina živi jedna maslina. Eksperti sa Univerziteta u Istanbulu ustanovili su nedavno dendrohronološkom analizom da Stara maslina broji tačno 2240 ljeta.

Lokalitet nosi taj naziv upravo jer su se nekada davno zavađeni mirili pod Starom maslinom.

Od 1957. godine, zbog prirodnih, morfoloških, ambijentalnih, estetskih i istorijskih vrijednosti, Stara maslina je pod zaštitom države kao spomenik prirode, pa veliki broj turista dolazi u Bar, kako bi vidio najstarije stablo u Evropi.

Ono i dalje daje plodove. U narodu inače postoji priča da maslina najviše plodova daje kada je ljudima najteže.

Stara maslina je u prošlosti dva puta bila zapaljena, ali je preživjela.

Zavjet čuvanja Stare masline prenošen je s koljena na koljeno, a starijim žiteljima još uvijek je živo sjećanje na najstrožu zabranu kidanja grana ili listova sa nje, zapisao je Željko Milović.

Predanja bilježe i prokletstvo koje bi zadesilo svakog ko je pokušao da uništi ili posječe ovu svetu biljku, navodi se u barskim turističkim vodičima.

Posljednji privatni vlasnik Stare masline bio je Veliša Nikočević, kome je okupaciona italijanska vlast ponudila 1941. godine 2.500.000 lira u zlatu da je proda, jer su željeli da je sa korjenom presele u Prirodnjački muzej u Bariju.

No, ugledni domaćin, svjestan njene vrijednosti, energično je odbio ovu nevjerovatnu ponudu.

 (Antena M)

2 komentara

  1. Can I just now say what relief to discover somebody who really knows what theyre speaking about on-line. You definitely have learned to bring a challenge to light and produce it critical. The diet need to check out this and can see this side on the story. I cant believe youre no more well-liked when you absolutely possess the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com