PODGORICA: Odbijeno poništenje ugovora za Novi duvanski - Volim Podgoricu

PODGORICA: Odbijeno poništenje ugovora za Novi duvanski

Odbornici vladajuće koalicije u Skupštini glavnog grada nijesu juče usvojili prijedlog opozicije o davanju saglasnosti za raskid ugovora sa Novim duvanskim kombinatom i poništenju ugovora o upravljanju ovim privrednim društvom, pišpu Dnevne novine.

Odbornici Demokratskog fronta su na samom početku tražili odlaganje sjednice, kako bi pružili podršku poslaniku DF-a Nebojši Medojeviću, kome se juče sudilo o skidanju imuniteta. Glasovima 29 odbornika, ovaj prijedlog nije prihvaćen, pa su odbornici DF napustili sjednicu, a nešto kasnije i ostali predstavnici opozicije.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je postavio pitanje kako je Isat Boljević, koji je uhvaćen u švercu cigareta, imenovan kao predstavnik BMG Industries, te kako je moguće da državne interese u Novom duvanskom kombinatu brani Marina Glendža, koja je bila na toj poziciji kada je “kompanija uhvaćena u švercu cigareta”.

Predstavnik Glavnog grada u Novom duvanskom kombinatu Vladimir Pavićević kazao je da je Boljević predstavnik investitora, te da Glavni grad nema veze s tim, a da je Boljević na jučerašnjoj sjednici Skupštine akcionara smijenjen.

Odbornica SDP-a Jadranka Vojinović podnijela je predlog o raskidu ugovora sa investitorom za Novi duvanski kombinat, tvrdeći da je vladajuća struktura investitoru dozvolila već izvjesno vrijeme neizvršavanje ugovorenih obaveza u ugovorenom roku, što je više nego dovoljno da se spriječi “izrugivanje Ustava i zakona i zaštiti imovina građana”.

Ona je naglasila i da je predsjednik UO još uvijek čovjek koji se tereti za šverc cigareta i višemilionsku pronevjeru u Novom duvanskom kombinatu.

“Mislim da ovaj dom ima dovoljno snage da odluku koju smo predložili usvoji i da ovaj vremenski interval iskoristimo da potražimo nekog ozbiljnijeg investitora koji će stvarno dati benefite kako glavnom gradu, tako i građanima koji žive u njemu”, rekla je Vojinović.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković kazao je da se desilo ono što su u opozicionim strukturama naslućivali.

“Glavni grad ima 30 odsto učešća u Duvanskom kombinatu. U međuvremenu se desila velika pljačka. Svi mi treba da se zabrinemo, da li je moguće da se toliko cigareta iznese iz Duvanskog kombinata. Da li treba da o ovom pitanju raspravlja lokalni ili državni parlament?”, pitao se Vuković.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je istakao da ovo nije prvi put da dio opozicije osporava veoma bitne projekte za razvoj Glavnog grada i Crne Gore.

 
“Opozicija ko zna koji put pokušava da zaustavi ili uspori projekte Glavnog grada, ili možda kao sada da se raskinu ugovori, a veoma kredibilni investitori, na taj način, otjeraju iz zemlje. Mislim da u posljednjih desetak godina ne postoji projekat koji je podržala opozicija, a vidimo da se svi oni razvijaju dobrom dinamikom i da se rade na dobrobit svih građana Crne Gore”, kazao je Stijepović.

On navodi da je ovo bio još jedan “pucanj” opozicije u prazno i otkrivanje pokušaja da ospori dobre projekte, kao što je slučaj i sa Dunvanskim kombinatom.

“Oni što su tražili raskidanje ugovora sa Duvanskim kombinatom, tražili su i da se ugasi Kombinat aluminijuma Podgorica, ali srećom ih nismo poslušali, jer bismo ostali bez te proizvodnje. Kombinat danas ima 548 zaposlenih, a njihova prosječna plata je preko 600 eura bruto zarade, a što je veoma važno redovno se izmiruju obaveze prema radnicima i državi. Posebno bitno je i to što su 152 kompanije i preduzeća u retro lancu povezana sa proizvodnjom u KAP-u. Dovoljno je reći da državne kompanije Monte Cargo i Luka Bar uglavnom žive zahvaljujući saradnji sa KAP-om. To je primjer kako se pojedinci iz opozicije olako posežu za radikalnim mjerama”, rekao je Stijepović, navodeći da je jasna namjera investitora da razvije svoj biznis u Glavnom gradu.

Odbornik DPS-a Vladimir Rajčić kazao je da je inicijativa koja je podnešena od SDP-a, zasnovana na temelju nekoliko problema, koji treba da budu opomena da se detaljnije pozabave ovom temom.

“Ipak, u kompaniji BMG imamo reprezentativnog partnera iz oblasti duvanske industrije. Mi smo dobili investitora koji ima godišnji prihod od 800 miliona godišnje, što govori da se radi o snažnoj kompaniji i pouzdanom partneru”, kazao je Rajčić.

Voda skuplja 23 odsto

Odbornici vladajuće koalicije odbili su i da razriješe UO preduzeća Vodovod. Jadranka Vojinović je kazala da UO nije najbolje upravljao tom kompanijom i da su posljedice poskupljenje vode od 23 odsto, koje predstavljaju namet građanima.

“Za četiri godine broj zaposlenih je znatno porastao, što ukazuje na neodgovorni odnos i racionalizaciju u javnom sektoru. Zašto menadžment nije smanjio plate zaposlenim za 23 odsto, nego povećao račune koje plaćaju građani”, rekla je Vojinović.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović pitala je kako je moguće da se povećava cijena vode u sadašnjem ekonomskom trenutku, s obzirom da je Podgorica grad koji je najbogatiji pitkom vodom, kao i da je Vodovod kompanija koja posluje sa dobitkom.

Direktor Vodovoda Vladan Vučelić kazao je da je interes da se razvija vodosnabdijevanje, ali to ne može bez velikih investicionih projekata, a jedan od njih biće i zajednički vodomjer.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com