“ZADNJI JE ČAS ZDRAVLJA NACIJE”: Evo zašto su ovi PODGORIČANI osnovali “Ćirilicu” - Volim Podgoricu

“ZADNJI JE ČAS ZDRAVLJA NACIJE”: Evo zašto su ovi PODGORIČANI osnovali “Ćirilicu”

Odnedavno je u Podgorici i Crnoj Gori, počela sa radom NVO Ćirilica, koja je po imenu zadužena za čuvanje ćiriličnog pisma.

Zašto su osnovali “Ćirilicu”, kakav im je plan i na čemu rade, objasnili su nam Matija Milačić predsjednik i osnivač „Ćirilice“ i Želimir Anđelić – predsjednik Upravnog odbora „Ćirilice“.

Momci, dobar dan, za početak da upoznamo, građane Crne Gore šta je i kako djeluje Ćirilica?

Matija: Željko, će ipak biti prvi, jer u našem statutu, on kao predsjednik U.O. može da me smjenjuje i nagrađuje, pa da se ne zamjeram…(smijeh)!

Željko: Hvala na predstavljanju, samo ću vas kratko ispraviti, mi nismo odnedavno, već evo od Nikoljdana 2011. godine, kada smo ustvari i osnovali Nevladinu organizaciju. Na Nikoljdan, iz prostog razloga jer je to slava većinske Crne Gore, pa nam je drago da imamo nekoliko slava u jednom danu.

Jasno Vam je da u Crnoj Gori, imamo jedan problem, odnosno mnogo problema, koji se tiču upotrebe ćiriličnog pisma. Naš puni naziv je Društvo za zaštitu i upotrebu ćiriličnog pisma „Ćirilica“ Podgorica.

Da Vam nije malo čudno da u 21. Vijeku u 2017 godini, mi čuvamo, štitimo i borimo se za upotrebu ćiriličnog pisma? Nama jeste.

Kako se to desilo?

Matija: Vidite, od vremena postkomunizma, u Crnu Goru dolazi jedan talas, remećenja svega normalnog, pa i upotrebe ćirilice. Javno i tajno, ovome narodu se nameće latinica kao primarno pismo, table na osnovnim , srednjim, predškolskim ustanovama, na svim javnim institucijama su postavljena i postavljaju se uveliko na latinici.  Čemu to vodi?

Da li možete zamisliti,čemu vodi postavljanje svjedočanstava, dnevnika, udžbenika, naptisa, obavještenja u osnovnim i srednjim školama na latinici ? Dakle, mi crnogorsku djecu, učimo da nesvjesno primaju latinična slova kao nešto što prvo vide, saznaju i nauče. A gdje je ćirilica? Gdje je Ćirilovo  pismo? Crna Gora ga pokušava zatrijeti. No, bili su na ovim prostorima, mnoga plemena, nacije, vjere, pa je ćirilica ostala i opstala, oni su prošli.

Željko, koliko ljudi shvataju, a prenose na omladinu, značaj ćirilice i upotrebe iste u ovom narodu?

Željko: Odlično pitanje i hvala lijepa, moram priznati, da sam primijetio da se ćirilica ponovo vraća kod mladeži, da je ćirilica bila uvijek u modi.
Kako su vjera, odnosno duhovnost, jezik i pismo osnovna karakteristika i načelo nacije, neophodno je donijeti obavezujući zakon o zaštiti ćiriličnog pisma – ćirilice, koja je pred nestajanjem.
A nepoštovanje ćirilice je nepoštovanje sebe, svojih predaka i svoje tradicije koja je gotovo sva ćirilična, poruka je naše nevladine organizacije.

Displaying img_1.jpg

Na jednom predavanju u Trebinju, na kojem smo bili, mnogo toga smo saznali, naučili, vidjeli i želimo sporovesti u djelo. A tamo je rečeno da, je ćirilica je kao temelj srpske kulture u savremenom srpskom jeziku u njegovoj upotrebi, u govornoj praksi, latinizacijom potisnuta na marginu do te mjere da se odavno otvorilo pitanje njene zaštite i očuvanja.
Ćirilica je zabranjivana i protjerivana već nekoliko vjekova, a naročito od 19. vijeka, upravo zato što je izraz srpskog jezika, no ako hoćete i modernog “crnogorskog jezika”, bez obzira priznavali ga ili ne.

Ćirilicu nije dovoljno zakonom zaštititi, jer u Zakonu treba da budu predviđene sankcije za njeno sprovođene u praksu kao i da narod u Crnoj Gori bi morao pod hitno da odbaci zabludu da je njegovo bogatstvo ako ima dva pisma, dva jezika, pa čak i dvije vjere, i umjesto toga opredijeli se da ima jedan jezik, jedno pismo, odnosno da djeca imaju jedan bukvar”.

Šta kaže ustav Crne Gore?

Displaying cirilica-2502.jpg

Matija:
U crnogorskom Ustavu pod tačkom 13. ćirilica i latinica upisane su kao ravnopravna pisma, ali, kako je to kazao prof. Veselin Matović, upravo na tribini u Trebinju, ćirilica je u stvarnosti samo dozvoljeno, ali ne i ravnopravno pismo, zapravo, u Crnoj Gori ne postoji tzv. dvoazbučje, nego je u praksi latinica zvanično (službeno) pismo tzv. crnogorskog, a ćirilica – manjinsko pismo nepoželjnog srpskog jezika”.  – nije li ovo genijalno rečeno?
Ćirilica gazdama globalnog totalitarizma nikako ne odgovara zato što njome pišu pravoslavci. Zato su odlučili da je po svaku cijenu unište. Najmoćnije sredstvo uništenja ćirilice je zagovaranje dvoazbučnosti koja direktno vodi u latinizaciju .
Evo primjera mnogo, pazite  “Politika” je rijedak primjer koja od prvog dana do danas njeguje ćirilično pismo i čuva ga. U Crnoj Gori do skoro “Pobjeda” kako rekoše jednom “novina od riječi”, e da je od riječi, nebi se štampala na latinici? Jedino danas na ćirilici bitiše “DAN”, i u Srbiji uz “Politiku” “Večernje Novosti”, što se mene tiče, ja sve tri novine rado kupujem i čitam.

Dodaću, da je u Crnoj Gori na sceni, latinizovanje naziva ulica, latinizovanje čitave državne administracije, sva zvanična korespondencija nam je na latinici, jer ponavljam, ovdje ko koristi ćirilicu, etiketira se kao Srbin! Da ne pominjemo kako “JAVNI SERVIS” njeguje latinicu, a napravljen je na temeljima “ćirilične grafike”. Pitam se je  li to zaista servis svih građana Crne Gore?

Ja recimo, osim što u poslednje vrijeme forsiram da kupujem proizvode sa ćiriličnom etiketom, tako i primarno kupujem naše crnogorske proizvode, pa onda “ostale bratske”.

Ima li još nešto što “Ćirilica” radi, a mimo borbe za ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma?

Željko: Apsolutno, mi smo prije svega za naše pismo, ali ne zaboravite, pod Ćirilicom, postoji i Sportsko Društvo „Dušan Silni“, gdje se mi okupljamo i redovno družimo. U sportskom društvu, borimo se da prikupimo što više omladine, kako bi ih animirali da je najzdravije, najbolje i najisplativije baviti se sportom. Mi imamo sekcije minifudbala, biciklista, maratonaca, košarkaša i plivača (redovni smo na izležavanju na plaži). U svakom slučaju, to je jedna od stotinu stvari, koje „guramo“.

Matija: Sada ću Vam iz statuta prepisati čime se još bavimo:  NVO „ĆIRILICA“jeste nevladina,dobrovoljna, neprofitna, nepolitička i nestranačka organizacija. „ĆIRILICA“ djeluje na teritoriji Republike Crne Gore. Djelujemo na principu dobrovoljnosti, zalažući se za realizaciju kulturnih, prosvetiteljskih, naučnih i sportskih projekata u cilju ostvarivanja osnovnih ciljeva i interesa organizacije.

Polazeći od prirodnog i ustavnog prava čovjeka da očuva svoj identitet po svim zakonskim osnovama i ustavnog prava čovjeka da očuva svoja etnička obelježja, svoju kulturnu i duhovnu osnovu i baštinu, te da na osnovu demokratskog karaktera savremenog društvenog uređenja, savremenog društva i njegovog neotuđivog prava na očuvanje svoje kulture i svog pisma i njegovog neotuđivog prava i obaveza svakog građanina da se aktivno zalaže i bori za očuvanje čovjeka kao uvaženog bića – NEVLADINA ORGANIZACIJA „ĆIRILICA“ se osniva i djeluje radi ostvarivanja sledećih ciljeva i zadataka:


  • Iako su po statutu države Crne Gore, ćirilica i latinica dva ravnopravna pisma u Crnoj Gori, u praksi nije tako. Nama ostaje pravna borba za „Zaštitu jedinog pravog pisma u Crnoj Gori, borba za smanjenje upotrebe latinice u državnim institucijama, da se sva zvanična dokumenta i korespondencija u Crnoj Gori štampaju na ćiriličnom pismu. Da državni organi obavezno ponude usmeno i pismeno građanima Crne Gore, mogućnosti da biraju da li će službene zabilješke, dopise…itd dobijati na ćirilici ili latinici“
    • Razvijanje ljubavi, posebno kod djece prema sportu, i raznim društvenim aktivnostima, dobrotvornom radu, pomoći drugima.
    • Zalaganje za obnavljanje zapuštenih i ruiniranih sportskih igrališta.
    • Uvođenje vjeronauke u školama kao nastavni predmet.
    • Zalaganje za dobrotvorni rad, pomoć ugroženim porodicama.
    • Konstantna borba za ukidanje bilo kakvih poreza, zareza, dažbina ili dodataka naplate po bilo kom osnovu za djecu i studente, u Crnoj Gori.
    • Zalaganje za besplatne udžbenike,svoj djeci u Crnoj Gori,svim đacima i učenicima,kao i studentima.
    • Pomaganja narodnim kuhinjama.
    • U ostvarivanju svojih ciljeva i zadataka NEVLADINA ORGANIZACIJA „ĆIRILICA“ će okupljati sve koji jesu za poštovanje Ustava i zakona , bez obzira na njihova vjerska, politička i ostala uvjerenja i na njihovu ličnu stranačku, i bilo kakvu rasnu osobinu ako uvažavaju kod drugoga ono što traže da i drugi uvažavaju kod njih.
    • Borba za besplatne pomoći majkama.
    • Borba za prava majki.
    • Borba protiv diskriminatorske politike prema majkama, mladim ženama, trudnicama koje ostaju bez prava na lična primanja,kao i bez radnog odnosa, nakon saznanja poslodavaca o istom.
    • Borba za zdraviji život u porodicama, protiv bijele kuge.
    • Borba protiv privatnika i preduzetnika, koji ne plaćaju poreze, dažbine, omalovažavaju radnike, žene, djecu,porodice.

    • Organizacija, raznih kulturno – umjetničkih događaja, sportsko-rekreativnig događaja,a sve u cilju edukovanja omladine, i narodnih masa, kao i sklanjanje omladine besposlene sa ulica, jer im tamo nije mjesto.
    • Iako su po statutu države Crne Gore, ćirilica i latinica dva ravnopravna pisma u Crnoj Gori, u praksi nije tako. Nama preostaje pravna borba za „Zaštitu jedinog pravog pisma u Crnoj Gori, borba za smanjenje upotrebe latinice u državnim institucijama, da se sva zvanična dokumenta i dopisi, u Crnoj Gori štampaju na ćiriličnom pismu.“

Za kraj, šta spremate da bi doprinijeli  boljem društvu u Crnoj Gori, a pod patronatom Ćirilice?

Željko: Prvo, spremili smo plan, da većina zgrada u Podgorici ima sopstveni mali dječiji park. To je ono što smo primijetili da Podgorici mnogo nedostaje…ne mnogo, nego ga nema! Mi ćemo se potruditi, da preko naših prijatelja koji pomažu Ćirilicu, s vremena na vrijeme , da preko njihovih ulaganja, ovaj plan sprovedemo u djelo. Naravno, rekviziti će imati oblik ćiriličnih slova, pa ujedno „igramo i učimo“.

Displaying 13939570_583764478472414_6761006467326417438_n.jpg

Namjerno počinjemo od najmlađi, jer su oni budućnost Crne Gore!

Takođe, spremićemo jedan projekat, „dan sporta“, gdje ćemo takođe okupiti mališane našeg grada, da bi saznali i naučili, da im usadimo da su čuvanje svojih pravih vrijednosti, naše i njihovo najveće bogatstvo, tačnije zalog za budućnost ove zemlje.

Matija: Ja ću samo reći ogromno hvala, prijateljima Ćirilice, hvala, radio „Svetigori“ koji nas je prvi „pustio u etar“ , portalima, televizijama, i svima onima koji su sa nama, do krajnjeg cilja.

I da ne zaboravim, da napomenem, a to je veoma bitno, mi ne mrzimo latinicu, naprotiv, poštujemo i to pismo, ali stvari se moraju po redosledu i zaslugama dovesti u red.

Za sve vas „koji mrzite“ da prekucavate latinični tekst u ćirilični, evo sajte za konverzaciju teksta (da ono sa latinice promijenite u ćirilicu) bez po muke. A sajt je www.preslovljavanje.com i vrlo je jednostavno.

Takođe, svi koji želite ćirilicu u svom mobilnom telefonu ili android tabletu, na google play store, ukucajte ćirilična tastatura, pa izaberite Slavadroid i gotov posao!

1 komentar

  1. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com