Bankarima za spekulacije do pet miliona eura kazne - Volim Podgoricu

Bankarima za spekulacije do pet miliona eura kazne

 

Centralna banka je predložila da se u zakon ugrade direktive EU koje za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju propisuju kazne do deset odsto ukupnog godišnjeg neto prihoda banke u prethodnoj godini, a za fizičko lice do pet miliona – rečeno je Pobjedi iz Centralne banke. 

Naglasili su da su, u slučaju prekršaja iz koristoljublja, predložili kaznu do dvostrukog iznosa koristi koju je pravno ili fizičko lice ostvarilo prekršajem.

Iz ove institucije su podsjetili na važeće kazne za prekršaje u bankarskom poslovanju od 5.000 do 15.000 eura za banke i druga pravna lica, odnosno od 500 do 1.000 eura za odgovorna lica.

– U procesu pristupanja Crna Gora je dužna da usaglasi nacionalno sa EU zakonodavstvom. To se odnosi i na zakone o bankama i o sanaciji banaka. CBCG je zato kroz nedavnu javnu raspravu o nacrtu izmjena Zakona o prekršajima, inicirala da se za prekršaje u vezi sa bankarskim poslovanjem propišu kazne u skladu sa direktivama 2013/36/EU i 2014/59/ EU – pojasnili su redakciji Pobjede iz CBCG.

U zavisnosti od toga da li će prijedlog biti prihvaćen, CBCG će odrediti dalje korake.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com